Ev sahibi olmak düşüncesi ile konut kredisine başvuranların; kredi faiz oranı, vade süresi, komisyon ve masraflar gibi belli hususlara dikkat etmemesinin, vatandaşları ilerleyen zamanlarda zor durumda bıraktığı bildirildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili İsmail Güleç, konut sahibi olma düşüncesinin 'arzu etmek'ten öte geçip, gerçekçi düşünceye dökülmesi gerektiğini söyledi. Güleç, düşen kredi faiz oranları ile birlikte kira ödemek yerine ev sahibi olma düşüncesinin ön plana çıktığını ve bu durumun da halk arasında 'mortgage' olarak adlandırılan konut kredilerinin yaygınlığının gün geçtikçe artmasına yol açtığını ifade etti. Genellikle uzun vadeli ve yüksek tutarlarda kullanılan konut kredilerinde bir çok alternatifin yer alması, çoğu zaman tüketicilerde tereddütlere yol açtığına dikkat çeken Güleç, neticede de tüketicilerin bütçelerine uygun olmayan kredileri tercih ettiğini belirtti.
GERÇEKÇİ OLUN
Konut kredileri kullanılırken kredi faiz oranı, vade süresi, komisyon ve masraflar gibi göz önünde bulundurulması gereken belli başlı hususlar bulunduğunu anlatan Güleç, "Daha iyi bir konut almak her insanın içindeki bir arzu olmakla birlikte, bu konuda gerçekçi davranmak çok önemlidir. Gelecekte ödeme zorluğu yaşamamak adına ödeme imkanlarınızı aşan kredi kullanımından kaçınılmalıdır. Alınacak eve karar verildikten sonra konut kredisi için olabildiğince kendi kaynaklarınızı kullanmaya çalışınız. Ayrıca, bankalardan önce, eğer imkanınız varsa yakınlarınıza, geliriniz varsa TL olarak, döviz geliriniz varsa döviz olarak borçlanmak, üzerinizdeki faiz yükünü azaltacağından sizin için daha avantajlı olacaktır" dedi.
DİKKATLİ HESAP YAPIN
Kredi kullanımından önce aylık bütçeye ilişkin hesaplamaların dikkatle yapılması gerektiğini belirten Güleç, şu tavsiyelerde bulundu:
"Bir yıl öncesine kadar yapmış olduğunuz harcamalarınızı çıkartmanız, gözden kaçabilecek birçok gideri ortaya çıkaracaktır. Arabalara ilişkin kasko, trafik sigortası gibi harcamalar, çocuklarınızın eğitimi için ödenen tutarlar gibi düzenli giderleriniz bu sayede net şekilde belirlenebilir. Böylece ortalama aylık giderinizi hesap edebilir ve geliriniz de sabit ise yaklaşık olarak konut kredisi için aylık ayırabileceğiniz tutara karar verebilirsiniz. Bankalara yapacağınız aylık ödemelerin, aylık hane gelirinizin üçte birini geçmemesi, geçim sıkıntısı yaşamamanız açısından önem arz etmektedir. Varsa daha önceden alınmış krediler ve yakınlardan alınan borçlar da hesaba katılmalıdır. Bankaların sunduğu öneriler arasında kıyaslama yaparken sadece faiz oranlarına değil, ödenen komisyon ve masrafları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kredi vadesinin uzamasının, toplam maliyeti artırdığı unutulmamalıdır. Bu nedenle faiz oranı, komisyon gibi kriterlerin yanında uygun vade süresi de belirlenmelidir. Geri ödeme için ayrılan tasarruf tutarının her zaman düşebileceği akılda tutulmalıdır. Geri ödeme miktarı ile ayrılan bütçenin ucu ucuna denkleştiği durumlardan kaçınılmalıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz