İZMİR (İHA) - İzmir'e 18 yılda 18 bin konut kazandıran Ege-Koop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, inşaat maliyetlerindeki artıştan dert yandı. Aslan, "Konut sektörü can çekişiyor" dedi.
Son 8 ayda sadece demire yüzde 65, çimentoya yüzde 58 oranında zam geldiğine işaret eden Aslan, konut maliyetlerinde son 6 yılda en az 17 kat artış meydana geldiğini söyledi. Aslan, şöyle devam etti:
"İnşaat sektörü kamuya bağımlıdır. Dolayısıyla siyasi ve ekonomik gelişmelerden en fazla etkilenen sektörlerdendir. Finansal kriz, kredi faizlerini yükseltti. Özel sektör yatırımları ile konut talebi aşırı daraldı. Oysa inşaat sektörü yatırımları, ülkenin toplam yatırımlarının yüzde 60'ını oluşturur. Kamu sektörü yatırımları azalınca, inşaat sektörü darboğaza girdi. Sektör ağır yaralı. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü canlanmadan kimse bu krizin aşılacağı rüyasını görmesin."
"300 BİN YARIM KONUT VAR" Dalgalı kur sisteminin, sektörün ithal/yerli girdi maliyetlerini yükselttiğini vurgulayan Aslan, faiz oranlarıyla birlikte, finansman maliyetlerindeki artışın talebi daralttığını söyledi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Toplam maliyetlerdeki artış; ağırlıklı olarak malzeme maliyetlerindeki artışlardan kaynaklanıyor. İş imkanlarının da daralması, geniş bir personel ve makine-teçhizat kapasitesine sahip olan inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor" dedi.
Aslan, istihdamdaki daralmanın yanısıra, önemli düzeyde makine ve teçhizatın atıl kaldığını bildirdi. "Türkiye'de 300 binin üzerinde yarım kalmış konut var. Konut açığı ise, 343 bin 600" diyen Aslan, "Bu ülkede insanların öncelikle ve özellikle sahip olmak istedikleri ilk mal, konuttur. Bu açıdan bakıldığında sektördeki talep daralması son derece düşündürücüdür. Konut sahibi olmak hayal ötesi olmaktan kurtarılmalı. İnşaat sektörü canlandırılmadan kimse bu krizin aşılacağı hayaline kapılmasın" dedi.
İZMİR'DE DE SIKINTI BÜYÜK İzmir'in hala yoğun şekilde göç alan bir kent olduğunun altını çizen ve her yıl 50 bin yeni konut ihtiyacının doğduğuna işaret eden Aslan, "Ancak, üretilen konut sayısı 9-10 binlerde kalıyor" diye konuştu.
İzmir'de konut üzerine yapılan araştırmaların çarpıcı sonuçlar verdiğini söyleyen Aslan, sözlerini şöyle noktaladı:
"İzmir'in nüfusunda, her yıl 100 bin kişilik artış meydana geliyor. Konut açığı artıyor. Konut üzerine yapılan bir araştırma, bu kentteki 200 bin konutun, oturulmaya bile elverişli olmadığını ortaya koyuyor. Yani, Kent Yenileme Projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Peki, konut sektöründeki maliyetler bu hızla artmaya devam ederse, insanlar nasıl konut sahibi olacak? Oturmaya elverişli olmayan konutların yerine, yenileri nasıl yapılacak?"