İstanbul'dan sonra 2. sırada Yatırım Teşvik Belgesi alınan Konya'nın ihracatı, kentin hem coğrafi hem de sanayi altyapısı olarak yatırıma müsait olması nedeniyle 2 yılda yüzde 59 oranında arttı.
TÜİK verilerine göre, 2009 yılında 735 milyon 997 bin dolarlık ihracat hacmine sahip olan Konya, ihracatını 2010 yılında 978 milyon 786 bin dolara çıkardı.
Performansını geçtiğimiz yıl da rekor düzeyde artırmaya devam eden Konya'nın 2011 yılı ihracatı, 1 milyar 167 milyon 673 bin dolara çıktı. Böylece Konya, 2 yılda ihracatını yaklaşık yüzde 59 oranında artırmış oldu.
Konya'nın ihracattaki bu dikkat çekici performansını, Hazine Müsteşarlığı'nın 2011 yılı Yatırım Teşvik Belgesi rakamları da destekliyor. Konya, 2011 yılında 487 adetle en fazla Yatırım Teşvik Belgesi alan İstanbul'dan sonra 259 adet ile teşvik belgesi almada 2. sırada yer alan il oldu.
Mevlana Kalkınma Ajansı uzmanları, Konya'nın, "Anadolu Kaplanları" içinde yatırım ve üretim artışıyla ön plana çıkmasının nedenlerini, "teknoloji seviyesini yükseltme; kaliteli üretim ve bunun belgelendirilmesi; firmaların dış ticareti öğrenmesi, bu alanda profesyonelleşme; pazar araştırmasında doğru adımlar atılması; sanayicinin ihracat konusunda öz güven kazanması; firmaların teknolojiyi kolay elde edilebilmesi ve ihracata dönük destekler" olarak sıralıyor.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Yatırım Teşvik Belgesi alımında İstanbul'dan sonra 2. sırayı elde etmesinin, kentteki büyümeyi açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
-Sanayici, Konya-Mersin direkt demiryolu bağlantısı istiyor-
Korkmaz, şunları kaydetti:
"Bu ihracat artışının en önemli nedeni, hem coğrafi hem de sanayi altyapısı olarak Konya'nın yatırıma müsait olmasıdır. Makro ekonomik veriler olumlu hale gelince, doğal olarak Konya sanayisi de büyüdü. İlk 3 ayın rakamları da bu yıl sonunda 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşabileceğimizi gösteriyor. İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara gibi yatırıma doymuş bölgelerden Konya'ya yatırım akışı var. 3 Haziran'da temeli atılacak Algida Konya Fabrikası, bu yatırımlardan biri... Konya sanayisi, yüksek hızlı trenle önemli bir enstrüman elde etti fakat bu yeterli değil. Konya sanayisi için Mersin Limanı çok önemlidir. Limana mal sevkıyatının halen dolaylı olması nedeniyle yaşanan sorunların ortadan kalkması için Konya-Mersin direkt demir yolu bağlantısı sağlanmalıdır. Benzer ulaşım ve lojistik projelerimize en kısa süre içinde devlet desteği bekliyoruz. Ulaşım şartlarını ne kadar güzelleştirirsek bu oran daha da artacak."
Korkmaz, Konya'nın yakın gelecekteki en önemli gereksiniminin yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek, kent ekonomisindeki bu ivmenin aksamadan devam edebilmesi için her düzeyde iyi yetişmiş eleman temini gerektiğini, tüm kurumlarla birlikte bu konuda gerekli adımların ivedilikle atılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz