Büyükşehir Yasası ile 168 belde ve 568 köyü ‘Mahalle’ statüsü kazanacak Konya’da büyükşehir ve ilçe belediyeleri yeni mahallelerine hizmet götürmeye hazırlanıyor.
AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantıda, Büyükşehir Yasası'nı değerlendirdi.
AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya’da mahalle olacak 168 beldenin sadece 6’sının nüfusunun 5 binin üzerinde olduğunu, diğer beldelerin nüfus azlığı nedeniyle aldıkları paylarla cari giderlerini bile karşılayamadığını söyledi. Sorgun, “Nüfusu 300, 350 olan beldelerimiz vardı. Buna göre pay alıp hizmet üretmeye çalışıyorlardı. Bu payla cari giderlerini bile karşılayamıyorlar. Bütün bunları dikkate aldığımızda gelirlerin arttığını düşündüğümüzde, Konya gibi belediyecilikte ileri noktalara gelmiş bir mekanizma en iyisini uygular. 2004 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nu sorunsuz uyguladıysa bunu da en iyi şekilde uygulayacak olan il Konya olacaktır. Artık şimdi köylerimiz şehir standardında hizmet alacak. Belediyelerimiz bunun hazırlığını tamamladı. Bu yasadan rahatsız olanların statükocular olduğunu görüyorum. Diyorlar ki, belediyeler çok güçlenir. Belediyelerin başkanları halkın doğrudan seçtiği insanlar. Seçilmiş kurumların güçlenmesine sadece statükocular karşı çıkabilir. Bunun fevkalade faydalı olacağını, ülkemize Konyamıza gerçekten bir kademe daha çağ atlatarak standart yükselteceğini, artık şehir merkezinde ne var bütün mahallelerimizde olacağını düşünüyorum. Bu yasayı destekliyoruz ve hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, yasa ile imarlı, alt ve üst yapısı tamamlanmış şehirlerin oluşacağını belirtti. Belde ve köylerde yaşayanların belediye hizmetlerinden yararlanmak için kente göç ettiğini ve bunun il merkezlerindeki nüfusu da arttırdığını ifade eden Başkan Akyürek, “İnsanların aynı hizmeti bulunduğu yerde alması, olduğu yerde kalması çok önemlidir. Yasa ile kalkınmışlık farklılığını, bölgeler arası dengesizliği ortadan kaldırmak amaçlanıyor. Konya’da da bölgeler arası gelişmişlik farkları çıktı ortaya. Bunun ortadan kaldırılması lazım. 21. yüzyılda kanalizasyonsuz beldeler, temel altyapı problemini çözmeyen belediyeler var. Böyle bir şehircilik anlayışı sürdürülemez. Bu yasanın en önemli faydası planlı, imarlı, alt ve üst yapısı tamamlanmış şehir oluşturmaktır” diye konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, başarılı çalışmalara imza atan İl Özel İdaresi’nin tüzel kişiliğinin kaldırılacağını hatırlatarak, “İl Genel Meclisleri ve Özel İdareler başarısız olduğu için kapanıyor değil, sonuçta bu bir süreçtir. İçme suyu götürmediğimiz köyümüz, sorununu çözmediğimiz köyümüz kalmadı ama standartlar bellidir. Bu köyler artık şehir gibi olmayı hak etti. Köylerimizde, mahallelerde olduğu gibi imar planlı evler olmasın mı, bunları hak etmiyorlar mı? Odaklanmamız gereken hizmettir. Oradaki insanlarımız şehirlerdeki mahalleler gibi hizmet alacak” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz