HABER

Konya'nın neyi meşhur? Konya'nın meşhur şeyleri, yemekleri ve yerleri

Mevlana ve Nasrettin Hoca ile ünlü olan Konya’dan şeker, lokum, seramik ve çini biblo, yöresel kumaş gibi hediyelikler satın alınabilir. Şehrin yerel mutfağını başarıyla temsil eden lezzetler arasında etli ekmek, papara ve tirit sıralanır. Geçmişi Tunç Çağı kadar eski dönemlere uzanan şehirde Mevlana Müzesi, Tuz Gölü ve Çatalhöyük Neolitik Kenti gibi pek çok popüler mekan keşfedilebilir.

Konya'nın neyi meşhur? Konya'nın meşhur şeyleri, yemekleri ve yerleri

İçindekiler

  • Konya’dan satın alınabilen yöresel hediyelikler
  • Konya mutfağına özgü tarifler nelerdir?
  • Konya’nın turistik yerleri ve popüler mekanları

Binlerce yıllık geçmişinde sayısız uygarlığa ve Mevlana gibi ikonik şahsiyetlere ev sahipliği yapan Konya’da bölgenin kültürel dokusunu yansıtan hediyelikler incelenebilir. Bunlara Mevlana şekeri, çiniler, yerel kumaşlar örnek verilmelidir. Tirit kebabı, etli ekmek, dilber dudağı gibi tariflerin tadılabildiği şehirde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Çatalhöyük yerleşim alanının keşfedilmesi mümkündür. Ayrıca Tuz Gölü ve Rüstem Paşa Kervansarayı da şehrin ünlü turistik alanlarındandır.

Konya’dan satın alınabilen yöresel hediyelikler

İç Anadolu Bölgesi’nin, geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanan şehirlerinden olan Konya, Mevlana’nın kenti olmasıyla öne çıkar. Dolayısıyla bu şehirden Mevlana şekeri, tabloları ve biblo çeşitleri satın alınabilir. Lokumu ve küflü peyniriyle de meşhur olan bu ilde çini sanatının sürdürüldüğü bilinir. Seramik ve çini hediyeliklerin incelenebildiği şehir, turistlere dekorasyon objesi olarak kullanılabilecek birçok ürün seçeneği sunar.

Dokuma halı ve kilimler, Konya’nın seyahat hatıraları arasında bulunan değerli parçalardandır. Bedesten Çarşısı gibi yerel pazarlardan bölgeye özgü ürünler satın alınabilirken, şehrin takı ve kumaş çeşitleri bakımından da zengin olduğu belirtilmelidir. Konya denildiğinde ilk akla gelen hediyeliklerden biri de semazen temalı objelerdir. Ayrıca bölgenin antik ve tarihi yerlerini temsil eden maketler de şehirden satın alınması önerilen seyahat hatıralarındandır.

Konya mutfağına özgü tarifler nelerdir?

Binlerce yıllık geçmişiyle renkli ve özgün bir kültürel dokuya sahip olan Konya’nın yöresel mutfağı da oldukça meşhurdur. Şehre özgü tariflerin su böreği, etli ekmek, furun (fırın) kebabı gibi yemekleri içerdiği belirtilir. Tirit kebabı, arabaşı çorbası ve papara adı verilen yemekler de bölge mutfağına has olan lezzetlerdendir. Yağ somonu olarak bilinen hamur işi tarifi de Konya’nın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır. Bunlara ek olarak şehirde zerde tatlısının mutlaka tadına bakılması gerektiği söylenir.

Konya’da çebiç, bıçak arası pidesi, etli topalak çorbası gibi yöresel tarifler de denenebilir. Erişteli yoğurt çorbası ve Mevlana böreği de bu şehre uğrayan yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanan lezzetlere örnek verilebilir. Bu ile özgü olan sebze ve baharat ağırlıklı tarifler ise batırık ve kabak kayganası şeklinde öne çıkar. Konya’nın şerbetli tatlılarından olan dilber dudağı ve sac arası da bölgedeki pastanelerden satın alınabilen popüler lezzetlerdendir.

Konya’nın turistik yerleri ve popüler mekanları

Ören yerleri, tarihi yapıları, kültürel mekanları, dini yerleri ile İç Anadolu’nun turizm cenneti olarak nitelendirilen Konya’da manevi değeri yüksek olan eserler mevcuttur. Şehrin Çatalhöyük adı verilen yerleşim yeri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Konya’ya seyahat eden kişilerin mutlaka uğradıkları önemli rotalar arasındaysa Mevlana Müzesi, Kyoto Japon Parkı, Tuz Gölü öne çıkar.

Aziziye Camisi gibi dini değeri yüksek mekanların incelenebildiği Konya’da Tropikal Kelebek Bahçesi adı verilen doğal alanlar da görülebilir. Şehrin kültürel, doğal, turistik, kutsal ve antik rotalarını tam anlamıyla keşfetmeyi planlayara ise aşağıdaki listeye göz gezdirmeleri tavsiye edilir:

  • Müzeler: Konyanüma Panorama, Konya Bilim Merkezi, Darülmülk Sergi Sarayı; İnce Minare, Nasrettin Hoca Etnografya ve Arkeoloji, Sille, Atatürk Evi, Karatay Medresesi, Koyunoğlu, Ereğli müzeleri…
  • Antik kalıntılar: Boncuklu Höyük, Çatalhöyük Neolitik ve Astra Antik Kenti, Kilistra…
  • Doğal yerler: Yerköprü Şelalesi, Acıgöl, Kent Ormanı, Kültür Park Alaeddin Tepesi, Tınaztepe Mağarası, Meram Bağları, Meke Krater ve Kızören gölleri; Ecdad, Kültür, Türk Yıldızları parkları…
  • Dini mekanlar: Aziziye, Şems-i Tebrizi Türbesi, Selimiye, Seyh Sadreddin Konevi, Eşrefoğlu, Kapu, Alaeddin, Şerafettin camileri…
  • Tarihi yapılar: Kılıçarslan Köşkü, Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Zazadin Hanı ve Rüstem Paşa kervansarayları; Atatürk, Eflatunpınar Hitit Su ve Fasıllar anıtları…
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler