Türkiye'nin tohumluk üretimin yüzde 30'unu gerçekleştiren ve özel sektörün bu alanda yoğun yatırımının olduğu Konya'da, üreticinin zaman ve kaynak kaybının önlenmesi amacıyla Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi kuruldu.
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye tohum pazarında üretim amaçlı kullanılan ve ihracata konu olan hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, yem bitkileri ve tarla bitkileri gibi tohumlukların önemli bir kısmının Konya'da üretildiğini söyledi.
Konya'da şu anda 550 bin dekarlık alanda tohumculuk yapıldığını ifade eden Kaleli, "Türkiye'de üretilen buğday tohumunun yüzde 35'i Konya'da üretilir. Arpa tohumunun yüzde 60'ı Konya'da üretilmektedir. Türkiye'de üretilen patates tohumunun yüzde 60'ı, hibrit ayçiçeği tohumunun yüzde 95'i Konya'da üretilmektedir" dedi.
-"Tohumlukların depoda kalmasına neden oluyordu"
Kaleli, bu tohumluklar için gerekli olan tescil ve sertifikasyon işlemlerinin daha önce Ankara'da yapılabildiğini, bunun da üreticiye zaman ve kaynak kaybına neden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Sadece buğdayı ve arpayı ele alırsak toplam 150 bin ton tohumluk üretilmekte, bu tohumlukların sertifikasyonu için laboratuvarda yaklaşık 21 bin ayrı analiz gerekmektedir. Konya Ovası'nda hasattan sonra tohumluk tedariklerinin yapıldığı 2 aylık süreçte analiz için örneklerin alınıp, Ankara'da bulunan Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilmesi, analizlerin yapılıp, raporların hazırlanıp, etiketlendirme ve satışın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çoğunlukla, sertifika etiketleri zamanında ilimize gönderilememekte, bu da üreticinin zamanında sertifikalı tohumluk tedariki yapamayarak, sertifikasız tohumluk kullanımına yönelmesi sonucunu ortaya çıkarıyordu. Bu da bir kısım sertifikalı tohumlukların depoda kalmasına neden oluyordu."
Konya'nın tohumculuk alanındaki başarısını daha ileriye götürebilmesi için sertifikasyon hizmetlerinin yerinde yürütülmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Kaleli, "Sertifikasyon işlemlerinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülerek, Konya'daki tohumculuğun önünü açmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, KTB bünyesinde bulunan laboratuvarımıza tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerini yapma imkanı vermiştir. Çiftçi daha önce tohumluk tescil ve sertifikasyon işlemlerini Ankara'dan yapmak zorunda kaldığı için zaman ve kaynak kaybı oluyordu. Bu açıdan tohumluk sertifikasyon hizmetlerini yürütecek bir merkezin Konya'da kurulması önemli bir adım olmuştur" diye konuştu.
Gelişmiş alt yapısı ve uzman personeli ile artık tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerinin KTB'de yapılabileceğine dikkati çeken Kaleli, tohumculuk şirketleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve yetişmiş insan gücü ile Konya'nın tohumculuk üssü konumunu daha da ileriye taşıyacağına inandığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz