Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Konya SMMMO Başkanı İsmail Turan, kanunun, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri gibi önemli konu başlıklarını düzenlediğini hatırlatarak, “Artık işverenler, çalışanlarının işle ilgili sağlık ve güvenliklerini tam şekilde sağlayacak, işçilerin sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmek için çalışma yapacaktır. Ayrıca iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının takibini ve denetlemesini yapacaktır. İşverenler iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirecektir. İş yeri hekimi ve iş güvenlik uzmanı, çalışanlar için gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği materyallerini işverenlere yazılı olarak bildirecektir. Bu noktada en önemli konu ise çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak bir iş kazası olması halinde ihmal tespit edilecek olursa iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş yeri yetki belgesi askıya alınacaktır. İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için, çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranacak. Ayrıca kanun tasarında önemli bir konu ise ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu'na veya işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilecek. Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabileceklerdir. İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda iş sözleşmelerini feshedebilecek. Ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için tavsiyelerde bulunmak amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlığında Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi kurulacak” dedi.
İşverenlerin dikkat etmesi gereken cezai hususlar hakkında da bilgi veren Turan, “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL ceza uygulanacaktır. Bu sebeple işverenlerimizin çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini kanuna uygun halde sağlamaları gerekmektedir. İş yerinde iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL; risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL ceza verilecek. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumları ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olan işverene 5 bin TL, büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin TL, güvenlik raporunu hazırlayıp bakanlığın değerlendirmesine sunmadan iş yerini faaliyete geçiren, işletilmesine bakanlıkça izin verilmeyen iş yerini açan veya durdurulan iş yerinde faaliyete devam eden iş yerine 80 bin TL idari para cezası verilecek. Ayrıca iş yerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve iş yerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasak olacak” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz