Konya’da, tarım sektörünün en büyük fuarı olarak kabul edilen ‘Konya Tarım ve Hayvancılık 2013’ fuarı açıldı.
Konya 11. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı ile Konya Hayvancılık 2013 Hayvancılık Ekipmanları ve Süt Endüstrisi Fuarı eş zamanlı olarak açıldı.
Aksaray yolu üzerindeki uluslar arası fuar merkezinde gerçekleşen açılış töreninde konuşan Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 250 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini söyledi. Bu yıl 11. düzenlenerek geleneksel hale getirilen fuarın ilkinin 2003 yılında 18 bin ziyaretçiyi ağırladığını kaydeden Öztürk, “Her yıl katlanarak büyüyen ve bir marka haline gelen fuarımıza yurt içi ve yurt dışından katılanlara teşekkür ediyoruz. Bugün dünya coğrafyasında açlık tehlikesiyle boğuşan ülkeler olduğunu düşünürsek, diğer taraftan her an yaşanılması muhtemel gıda krizleriyle tarım zaten stratejik bir sektörken daha da önemli bir hale geliyor. Bugün ülkemiz tarımıyla hem kendi nüfusunu beslerken hem de dünya üzerinde açlık tehlikesi yaşayan ülkelere yardım elini uzatmaktadır. Bu açıdan büyük devlet olmak istiyorsak tarımda kendi yeterliliğimizle beraber dünyadaki politikalara da müdahale edebilmek için tarım sektörünü çok daha önemli hale getirmemiz gerekmektedir” dedi.
Sektör temsilcilerinin ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Türkiye’nin en büyük tarım fuarının Konya’da düzenlenmesinin şehre değer kattığını söyledi. Akyürek, Konya Ovası Projesi’nin tamamlanmasıyla Konya’nın tarımsal üretiminin yüzde 25 oranında artacağını, ürün deseninin çeşitleneceğini bildirdi.
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, hükümetin 10 yıl içinde tarıma yaptığı desteğin yaklaşık 5 kat arttığını, Tarım Fuarına yüzlerce firmanın katılmasının bunun güzel bir örneği olduğunu ifade etti.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da konuşmasında, fuarda ileri teknoloji ürünlerinin markalaşarak sunulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ekonomi de ciddi bir mesafe almak için hızla yol aldığını vurgulayan Vali Doğan, “Biliyorsunuz hedefimiz 2023 yılına geldiğimizde dünyada 10 büyük ekonomiden birisi olmak. Ancak burada bizi bekleyen tuzaklar var. Bu tuzaklara dikkat çekmemiz lazım. Bu orta gelir tuzağıdır. Bu tuzakla mücadele etmek için yapmamız gereken 3 şey var. Bilgi üretimine dikkat etmeliyiz, ileri teknoloji kullanımına geçmeliyiz ve markalaşmalıyız. İşte fuarlar bu gücü buluşturan çok önemli pazarlardır. Burada üretilmiş bilgiden elde edilen yüksek teknolojiyi göreceğiz, markaları göreceğiz” şeklinde konuştu.
Yüksek kalkınma ivmesinin devam etmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini anlatan Vali Doğan, “Ben bu anlamda özellikle üniversitelerin, devlet kurumlarının ve özel sektörün daha yakın bir işbirliği içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun örneğini de Konya’da vermeye çalışıyoruz. Konya bugün 5 milyar dolar değerinde tarımsal gelir elde ediyor. Umut ediyoruz ki, bu tarımsal geliri 2023 yılına geldiğimizde 2.5 kat daha artırma imkanı sağlayalım. Şüphesiz bunu sağlamak içinde firmalara ihtiyacımız var” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kesilen kurdeleyle fuarın VİP açılışı yapıldı. 6 ayrı salon ve açık alan olmak üzere toplam 70 bin metrekare sergileme alanında 28 ülkeden bin 500 marka, 600 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile fuarın 250 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapması bekleniyor.
Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı 16 Mart Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz