YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konya’da “ırak’ta Kadın Olmak” Konulu Konferans

Konya’nın merkez Meram Belediyesi ve Irak Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından “Irak’ta Kadın Olmak”...

Konya’nın merkez Meram Belediyesi ve Irak Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından “Irak’ta Kadın Olmak” konulu konferans düzenlendi.

Konevi Kültür Merkezi’ndeki konferansa Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Aydın Beyatlı başkanlık etti. Irak Türkmeneli Kadın Kolları Başkanı Kadriye Ziyai ve Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. İlham Beyatlı'nın konuşmacı olarak katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

KARDEŞ ŞEHİR ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Açılış konuşmasını yapan Meram Belediye Başkan Vekili İhsan Kılınçaslan, “Irak’ta yaşayan 25 Türkmen kardeşimizin Konya’da mesleki eğitim almaları için çalışmalar yaptık. Bizde Meram Belediyesi olarak bunu desteledik. Şimdi bu kardeşlerimiz bizim meslek edindirme kurslarımızın farklı branşlarında farklı eğitim alıyorlar. Ayrıca Irak’ın Telafer Belediyesi ile kardeş belediye olmak için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah kardeş şehir protokolü imzaladıktan sonra sosyal kültürel ve diğer alanlarda önemli iş birliği çalışmalarımız olacaktır” dedi.

“MEVLANA’NIN SÖZÜNE KULAK VERDİK”

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, “Bugün Türkmen il bölgesinin neresine giderseniz gidin herkesin Türkiye’ye ve Konya’ya teşekkür ettiğini göreceksiniz. Allah razı olsun Türkiye’den, Allah razı olsun Konya’dan derler. Konya bir Mevlana şehri. Hazreti Mevlana ‘ne olursan ol yine de gel’ diyor. Evet bugün Irak’tan 33 tane kadın geldi. Bu 33 kadının içerisinde Arap’ı, Kürt’ü var. Mevlana’mızın dediğine kulak verdi. Evet biz Kürt’üz Arap’ız, Türkmen’iz, Sünni de var, Şii’yiz ama Hazreti Mevlana’nın buyurduğu gibi ‘ne olursan ol dedin’ biz de geldik Mevlana şehri Konya’ya” diye konuştu.

Konya’nın sadece kadınları getirerek eğitmekle kalmadığını ifade eden Beyatlı, “Konya, aynı zamanda bugüne kadar 84 tane uzman doktorumuzu eğitti. Bunun dışında gençlerimizi getirdi, mollalarımızı getirdi burada hem mevlit okutturdu hem eğitim verdi. Ve en önemlisi Türkiye’de ilk defa Kerkük Caddesinin ismini Konya’da en önemli caddelerinden birine adını verdi. Bunun ötesinde önemli mahallelerinden birinin adına da, katliamların olduğu Telafer ismini verdi” dedi.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. İlham Beyatlı, İslam öncesi Türk kadının yeri hakkında bilgiler verdi. Dr. İlham Beyatlı, sinevizyon eşliğindeki sunumunu "Diğer toplumlarda kadına bakış ve Avrupa’daki savaşçı kadınlar" hakkında sunum yaptı.

"ÇOCUKLAR BEŞİKTEYKEN ANALARININ TÜRKÇE NİNNİLERİYLE BÜYÜDÜ"

Irak ve Türkmen tarihinde Türkmen kadınlarının yerinin büyük ve dikkate şayan olduğunu ifade eden Irak Türkmeneli Kadın Kolları Başkanı Kadriye Ziyai, “Tüm evlerde Türklük sevdası, çocuklar daha beşikteyken analarının Türkçe ninnileriyle büyüdüler. Saddam döneminde ise Türkmenlere uygulanan baskı ve insanlık dışı davranışlar karşısında Türkmen kadını acısını gözyaşını içine akıtarak, dulluğu acıları unutarak dimdik durmuştur. Dilimizi kültürel kimliklerimizi korumayı bilmiştir. Bunun için bugün biz varız. 1980’lerden bu yana Türkmen kadınlarının gördüğü acıları hiçbir kadın görmemiştir. Ve hala da dimdik ayakta durmuşlar ve evrenin sonuna kadar duracaklar” şeklinde konuştu.

“YARAMIZIN TIMARINI YÜCE TÜRK MİLLETİNDEN BEKLİYORUZ”

Mevlana şehri Konya’ya yaralı geldiğini belirten öğretmen Gülizar Beyatlı, “Yaramızın tımarını yüce Türk milletinden Türkiye’den bekliyoruz. Ama bir Türkmen kadını olarak benim iki yıl önce oğlum kaçırıldı terör örgütü tarafından. Hala da içim yanıyor, hala da yaram sızlıyor. Belki benim gibi başka kadınlarda var. Terör bunu yapmazsa, bizim memlekette bizim bölgede kadın olarak zaten yarayı sezen daha çok anadır, kadındır, kardeştir, haladır, teyzedir” dedi.

"IRAK KADINLARI ÇOK ÇEKTİ, HALA ÇEKİYOR"

2006 yılında başbakan yardımcısı olduğunu ancak engellendiğini kaydeden Dr. Enise Avcı, “Irak kadınları çok çekti ve hala çekiyorlar. İster işte, ister çalışmada, ister ev kadını olarak, ister bir yere, vazifeye ulaşmada onları bırakmadılar engellediler. Önümüzde bir çok mesele vardı, biri de benim meselem. Güzel bir mevkiye ulaştım başbakan yardımcısı oldum. Ama bir engel çıktı olamadım. Türkmen başbakan yardımcısı kadın olur mu diye? Sonra büyükelçi oldum yine bırakmadılar. Bu yüzden insanlar memleketlerini terk etti, ama biz hala terk etmedik. Ama maalesef bizleri uzaklaştırdılar. İnşallah Allah orada olan kadınlara yardımcı olsun, biz hep onların arkalarındayız” dedi.

Konferans sırasında bazı davetlilerin gözyaşlarını tutamadığı görülürken, bazı davetliler de Türkmen ve Türk bayrağı açarak sevgileri dile getirdi. Konferans, Türklük ve kardeşlik konulu şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler