YURTHABER

Konya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konya'da sağlık çalışanları için enfeksiyon riskini en aza indiren cihazın prototipi üretildi

Konya'da sağlık çalışanları için enfeksiyon riskini en aza indiren cihazın prototipi üretildi

Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastaları ile minimum temas sağlayan ve sağlık çalışanlarında ortaya çıkan enfeksiyon riskini en aza indiren videolaringoskop cihazının prototipinin üretildiği bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, özellikle Kovid-19 ile mücadelede hayat kurtarıcı bir role sahip videolaringoskop cihazının, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon öğretim üyeleri öncülüğünde 3D yazıcı yardımıyla üretildiği belirtildi.

Cihazın, entübasyon işleminde, Kovid-19 hastaları ile minimum temas sağlayarak sağlık çalışanları için ortaya çıkan enfeksiyon riskini en aza indirmeye yaradığı vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Erol, şunları kaydetti:

"Entübasyon, solunumun güvenliğinin sürekli olarak sağlanması için solunum yolu içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. Entübasyon, hastayı suni solunum ya da anestezi cihazlarına bağlamak için kullanılır ve Kovid-19 hastalarında bu işlem hayat kurtarıcıdır. Ancak bu işlem esnasında çok fazla enfekte damlacık oluştuğundan uygulamayı yapan sağlık çalışanları ve doktorlar için yüksek risk oluşmaktadır.

Bu ürünün kamera sistemi ve kaşık kısmı ayrılarak sterile edilebilmektedir. Kaşık kısmının, tek kullanımlık olarak üretimini planlıyoruz. Bu prototipin hava yolu maketi ile denemelerinde başarılı sonuçlar elde ettik. Gerekirse ilk etapta acil ihtiyacı karşılamak için bu prototip ve benzeri videolaringoskoplar kullanılmaya hazır hale getirilebilir."

Açıklamada, cihazın üniversitede seri üretimine başlanarak, en kısa sürede sağlık hizmetlerine sunulmasının amaçlandığı aktarıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler