Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, süt sektöründeki sorunların çözümü için 5 ayrı eylem planı hazırlandığını söyledi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, kamu, özel kesim, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan Konya Süt Komisyonu tarafından 2 yılı aşkın bir sürede hazırlanan, 'Konya Süt Sektörü Raporu' ve 'Süt Eylem Planı'nı bir otelin salonunda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.
Konya'nın 2023 Vizyonu'na ulaşabilmesi için süt sektörünün sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getiren Vali Doğan, şuan bu sektörden yıllık 4.2 milyar dolar gelir elde edilirken, bu rakamın 2023 yılında yüzde 300 artarak 12.3 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti. 555 bin büyükbaş hayvan varlığının Konya'nın devlet teşvikleri ile 2023 yılında 2 milyona çıkmasının öngörüldüğünü dile getiren Vali Doğan, "Hayvan sayısına göre köyler gruplandırıldı. Köy bazlı işletmelerde en yoğun hayvanların bulunduğu bölge Bozkır ilçesi olarak ortaya çıktı. Ereğli, Karapınar, Çumra eksenin de bir yoğunlaşma yaşanıyor. Binden fazla büyükbaş hayvan olan köy sayısı Ereğli ve Çumra da 3 adetken Karapınar'da 2 adet. 2 bin 755 nitelikli işletmeden 12 bin hayvanın bulunduğu ve bunların yüzde 40'ının sağıldığı görülüyor" dedi.
Doğan, süt envanter çalışması yapılarak Konya'daki tarım işletmelerinde toplam büyükbaş hayvan sayısı, sağılan hayvan sayısı, kültür ırkı hayvan sayısı, toplam süt üretim miktarı, soğutulan süt miktarı, sıcak olarak toplanan ve aracılara verilen süt miktarı, işletmelerin ahır kapasitesi ve hayvan sağlığı, üreticilerin örgütlenme durumu, işletmelerdeki soğutma tankları sayısı, süt sağım üniteleri varlığı gibi konuların belirli bir metot dahilinde tespit edildiğini bildirdi.
28 katılımcının görev yaptığı komisyonda tartışmalar ve üretilen fikirlerin süt eylem planlarının hazırlanmasına ışık tuttuğunu vurgulayan Vali Doğan, "Bu kapsamda süt sektörünün sorunlarının çözülmesine yönelik beş adet eylem planı hazırlanmıştır. Bunlar, 'Süt Üreticilerinin Eğitilmesi Eylem Planı, Kaliteli Kaba Yem Üretiminin Artırılması ve Kullanımının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eylem Planı, Süt Üreticilerinin Örgütlenmesi ve Örgütlerin Güçlendirilmesi Eylem Planı, Sütün Toplanması-Muhafaza Edilmesi ve Soğutulmuş Olarak Nakledilmesi Eylem Planı, Süt Sığırcılığında İşletme Büyüklüklerinin Arttırılması Eylem Planı'dır. Eylem planlarının uygulanması neticesinde ortaya çıkacak katma değer, gerek Konya'nın gerekse ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz