Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan 42 bin kişilik yeni stadyumun temeli Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın katıldığı törenle atıldı.
Merkez Selçuklu ilçesi Huzur Bahçeleri yanındaki temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı ve Kerim Özkul, Vali Vekili Hasan Karakaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye başkanları, daire müdürleri, Konyaspor Kulübü başkanı, teknik direktör ve sporcuları ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.
Törende ilk olarak konuşan Başkan Akyürek, Konya olarak çok önemli bir hedef koyduklarını hatırlatarak, “Bu hedef Konya’mızı geçmişi kadar görkemli bir geleceğe hazırlamak. 21. yüzyılda da Konya’mızı geçmişi kadar önemli bir şehir haline getirmek. Bu 2023 vizyonuna da uygun bir hedefti. Biz de 2023 vizyonumuzu hazırladık ve projelerimizi yürütmeye başladık” dedi.
“KONYA SPOR TARİHİ AÇISINDA BİR DÖNÜM NOKTASINDAYIZ”
“En önemli eksiklerimizden birisi, belki de birincisi Konya’nın dünyanın önemli şehirlerinde var olan UEFA kriterlerine uygun, Avrupa ve Dünya şampiyonlarının düzenlenebileceği, onların bir ayağını oluşturabilecek olan bir olimpiyat köyü ile yeni bir stadyuma ihtiyacımız vardı” diyen Başkan Akyürek şöyle devam etti:
“Şimdi onun temel atma programındayız. Konya spor tarihi açısında bir dönüm noktasındayız. Rahmetli Hasan Doğan futbol federasyonu başkanı iken Avrupa Futbol Şampiyonasının Türkiye’de düzenlenmesi halinde bir ayağının da Konya’da olması için UEFA kriterlerine uygun bir stat gerektiğini bize belirtmişti ve ilk adımlar o zaman atılmıştı. O gün başlayan çalışmalar bakanımız ve genel müdürümüzün ve diğer birçok arkadaşımızın gayreti ile belli bir noktaya geldi ve bir protokol imzaladık. Bu protokolle Konya’mıza UEFA kriterlerine uygun bir stadyum, yüzme havuzu, kapalı spor salonu ve kongre merkezi, olimpik bir veledrom, sporcu otelleri, idari merkezler, hentbol ve teniz kortları, su kayağı tesisleri ve büyük bir kompleks yapmayı kararlaştırdık. Bu noktada protokolün hazırlanmasında Konya’mızla işbirliği içinde olanlara teşekkür ediyorum. Bu çalışmayla Konya’mız gerçek bir spor kenti haline gelmiş olacak. Stadyum mutlaka yapılmalıydı. Çünkü 60 yıllık bir tesis ve UEFA kriterlerine uymayan, artık ekonomik ömrünü tamamlamış bir tesis vardı, o nedenle yapılmalıydı. Orası Konya’nın merkezinde kalmıştı ve en kalabalık bölgesi olan Selçuklu bölgesine de uzak düşüyordu. Buraya yürüme mesafesinde yaklaşık olarak 200-250 bin insan bu bölgede oturuyor. Ayrıca 100 bin metrekarelik bir alan yerine milyon metrekareye uzanabilecek sadece 100 bin metrekare otoparkı bulunan yeni bir komplekse, bir olimpiyat köyüne ihtiyaç vardı. Burada inşa etmekte olduğumuz tesis 42 bin kişilik. Bunun sade plaka ile özdeşleştiğini düşünmüyorum. Dünya Kupası, Avrupa Kupası ve uluslararası müsabakalara da uygun olması için böyle bir kapasite oluşturuldu. 22 asansör, 22 çıkış, 84 turnike, 3 adet restoran, 12 çok amaçlı salon, 3 tane alışveriş merkezi ve mağaza store alanları, zeminde ısıtmalı futbol sahası, seyircilerin rahat edeceği modern bir stadyuma hep birlikte imza atıyoruz. Ayrıca marka kent olmak için böyle tesislere ihtiyaç var. Konyaspor stadyumunun şekli futbol topu şeklinde, Selçuklu motiflerinden esinlenerek yeşil beyaz olarak kamuoyuna takdim ediliyor. Zihinlerde kalacak olan en önemli statlardan birisi Konya stadyumu olacak. Bugün Konya ulaşımında da çok önemi bir dönüm noktası. Bugün Konya raylı sistem ve tramvay ihalesi var. Dünyadan bir çok önemli firma bu ihaleye katılıyor. Buraya da tramvayla bir ring yapacağız. Ekonomik anlamda da bu stadyumun katkısı olacak. Yılda 8 ila 10 milyon lira arasında geliri olan bir stadyuma Konya’mız kavuşmuş olacak, Torku Konyaspor, Anadolu Selçukluspor takımlarımız buralardan yararlanacaklar. Böyle bir tesis Konya’ya kazandırılırken, Torku Konyaspor’un, Anadolu Selçukluspor’un Süper Lig’de ve daha güçlü bir şekilde varolması gerekiyor. Bu konuda da şehir olarak üstümüze düşüne yapmalı ve gelecek yıl sonunda açmayı planladığımız yeni stadyumda Konyaspor’umuzu Süper Lig’de görmek istiyoruz.”
Konya Vali Vekili Hasan Karakaş da, bu tesislerden şampiyonlar yetişmesini arzu ettiklerini söyledi.
“KONYA, BİR SPOR KENTİ OLMAYA DOĞRU YOL ALIYOR”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, “Konya bugün atacağımız adımlarla İç Anadolu’nun en büyük spor kenti haline gelmiş olacak. AK Parti Hükümeti adeta yağmur oldu, hizmetleriyle Konya’ya sağanak sağanak yağıyor. AK Parti Hükümetleri döneminde Konya’da Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde yapılan çok sayıda öğrenci yurdumuz var. Konya’da 8 ayrı yüksek öğrenim yurdunun inşaatına devam ediyoruz. Spor yatırımlarında da AK Parti Hükümeti adeta yağmur gibi yağıyor. Konya’da dinamik bir yapımız var. Diyarbakır’dan Edirne’ye, Samsun’dan Muğla’ya, Antalya’dan Kars’a Erzurum’a kadar Türkiye’nin dört bir yanını benzer hizmetlerle donatmaya gayret ediyoruz. Çünkü bir medeniyet geçmişimiz var. Sağlam bir mazimiz var. Gençlerimizi geçmişin derinlikleriyle, medeniyet köklerimizle buluşturabilmemiz lazım. Biz kökleri mazide olan atiyiz. Köklerimizi geçmişe, dallarını geleceğe uzatan nesillerin inşası için bu yatırımlara devam edeceğiz. Konya, tam manasıyla bir spor kenti olmaya doğru hızla yol alıyor” şeklinde konuştu.
“KONYA’NIN BU STADYUMA SAHİP ÇIKMASI LAZIM”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Dünya ölçeğinde bir şehir olacaksanız, o şehrin entegre bir şekilde gelişmesi, organik ve bütüncül bir şekilde gelişmesi önem taşır. Şehri gençlikle, şehrin insan unsurunu, şehrin bedeni gelişimini, insani gelişimini şehrin bütünüyle birleştiren büyük bir projenin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Yıllardır Konya hak ettiği stadyumun yapılmasını bekliyordu. Hep gündemimizdeydi. Bu konuda son aylarda ciddi bir tempoyla çalışıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Konya’mız merkezindeki o tarihi kimliği ile manevi kimliği bütünleştiren, doğayla, şehirle bütünleşen kelebekler vadisiyle, organize sanayi bölgeleriyle, olimpiyat köyüyle yepyeni bir çehre kazanacak. Marka şehir haline gelecek. Ama tek bir markayla değil, birçok markayla anılacak. O bakımdan Konya’nın bir tarih, kültür, doğa, sanayi şehri olması yanında bir spor şehri olmasını da istiyoruz. Her tür sporun yapıldığı en iyi şekilde gençlerimizin bedeni gelişiminin sağlandığı bir spor şehri. Bu olimpik köy belli aralıklarla uluslararası ve ulusal faaliyetleri açılacak bir bölge olmayacak. Konya insanımızın her an hizmetinde olacak. Mimarisi ile Konya’ya özel bir perspektif kazandıracak olan Selçuklu mimarisini modern formlara yansıtmış bir dış cepheyle de bu karakteristiğe katkıda bulunacak bir stadyum olacak. 42 bin sembolik bir rakam ama o sembolik rakamı sürekli dolduracak spor aktiviteleri ile Konya’mızın bu stadyuma sahip çıkması lazım. Bizler de inşallah uluslar arası faaliyetleri daha çok Konya’ya getirmek için çaba sarf ediyoruz, sarf etmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun Konya hep Hz. Mevlana ile anılacaktır. Genç kardeşlerime bir tavsiyede ve istişarede bulunalım. Sporu güzelleştirecek olan onun ahlak derinliğidir. Hz. Mevlana’nın şehrinde biz sporu, tribünü inşallah güzel ahlakla güzel sözlerle taçlandıracağız. Bir anlamda da sporu ahlakla da buluşturmak Konya’nın yapması gereken önemli bir katkı olacak. Taraftarlarımıza, sporseverlerimize Konyaspor’umuza sahip çıkmalarını rica ediyorum. İnşallah gelecek sene Süper Lig’de görürüz. Konyaspor’umuza başarılar diliyorum. Ayrıca yapımcı firmaya da buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelecek sene sezon başına yetişirse yapımcı firmamız Konya’ya hiç unutulmayacak bir katkı yapmış olur” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz