Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü, şehirde üretilen atık suların değerlendirilmesi konusunu masaya yatırdı. KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Atık Su Arıtma Tesisi’nin hizmete girmesiyle birlikte Konya'da üretilen atık suları yeşil alan sulamasında kullanmaya başladıklarını belirterek, atık suların değerlendirilmesi konusunun küresel ısınma tehlikesinin giderek büyüdüğü dünyada daha da önem kazandığını vurguladı.
KOSKİ'nin Konya Üniversitesi ile birlikte düzenlediği “Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanımı ve Braunschweig Örneği” başlıklı çalıştay haftasonu Konya'da yapıldı. Programın açılışında konuşan Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, su kaynaklarının verimli kullanılması ve çevre şartlarının iyileştirilmesinin dünyada en çok konuşulan konular arasında olduğunu belirterek, bu konuda Konya’nın, özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar yürütmesinin, yağış rejimi ve su kaynakları bakımından ortalamanın altında bulunan bölge için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya Büyükşehir Belediyesi olarak küresel ısınma ve iklim değişikliği açısından bölgenin bugününü ve yarınını fizibilite etmek ve elde edilen sonuçlara göre planlamak konusunda sürekli çalıştıklarını söyledi.
Konuşmasında yenilenebilir enerji kaynakları ile yeniden kullanım konusuna dikkat çeken Başkan Akyürek, Atık Su Arıtma Tesisleri’ni Türkiye’ye kazandırmış olmaktan kıvanç duyduklarını kaydetti. Atık sulardan elde edilen suyun kullanımının su kaynakları oldukça kıt olan Konya açısından hayati önemi haiz olduğunu belirten Akyürek, “Atık su arıtma tesislerinden yılda geri kazandığımız su miktarı yaklaşık 50 milyon metreküp. Biz Konya olarak bu suyu şimdilik 'Mor Şebeke' adını verdiğimiz sistemle yeşil alanların sulanmasında kullanıyoruz. Mor Şebeke projemiz aslında Türkiye'ye örnek olabilecek bir proje. Şu anda birçok şehir Konya’yı dikkatle takip etmektedir. Bu da bize yeni bir sorumluluk yüklemiştir.” dedi.
KOSKİ'nin Konya Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği çalıştayda Almanya'nın Braunschweig şehrinde Braunschweig Üniversitesi öncülüğünde uygulanan yöntemler ele alındı. Almanya'daki uygulamalar ile Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ'nin Mor Şebeke uygulamasının karşılaştırması yapıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz