YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOP Eylem Planı Hazırlanıyor

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, öncelikli hedeflerinin; tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak,

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, öncelikli hedeflerinin; tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak, yenilenebilir enerji yatırım üssü haline getirecek ve bölgede sosyokültürel gelişmeyi sağlayacak KOP Eylem Planı'nı hazırlamak olduğunu söyledi.

Babaoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği'nin kurulması, sulama sistemi projelerinin hayata geçirilmesi, bölgeye ilişkin veri toplama ve analiz çalışmaları başta olmak üzere 2012 yılı çalışmaları ile hedeflerini anlattı.

Kalkınma Bakanlığı'na bağlı KOP Kalkınma İdaresi'nin, 2011 Haziran'ında kurulduğunu ifade eden Babaoğlu, KOP'un Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde olmak üzere 4 ili kapsadığını belirtti.

Halen kurumun idari ve personel yapılanmasını tamamlama sürecinde olduğunu, bir yandan da asli görevi olan bölgesel kalkınmayla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Babaoğlu, "Çalışma bölgemizde 3 milyon civarında nüfus var. Ancak bölgede yaşayan insanlar arasında, özellikle dağlık ve ovalık alanlarda yaşayanlar şeklinde önemli bir gelişmişlik, gelir seviyesi farkı var. En önemli hedeflerimiz, gelir durumu iyi olmayan bölgelerde gelir seviyesini yükseltmek, göçü durdurmak, hatta tersine göçü başlatmak" dedi.

Babaoğlu, KOP bölgesindeki 4 il arasında en iyi durumda olan Konya'nın bile göç verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu durum, bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini ve bölgede daha yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Ayrıca KOP İdaresi olarak gittiğimiz her yerde bize sorulan ilk soru, 'buraya suyu ne zaman getireceksiniz' oluyor. Biz önce kendimizi doğru ifade edip, zihinlerde KOP İdaresi ile ilgili oluşan bu yanlış yargıyı kırmak zorundayız. Çünkü bizim görev alanımız sadece, bölgenin sulama altyapısını geliştirmek değil. Zaten, bölgemizin kalkınmasının da sadece tarımla olabileceği görüşünde değiliz. Mesela GAP bölgesi ile karşılaştırıldığında toprak miktarımız aynı, ancak bizim su varlığımız GAP ile karşılaştırılamayacak oranda az. Öncelikli hedefimiz; tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak, yenilenebilir enerji yatırım üssü haline getirecek ve bölgede sosyokültürel gelişmeyi sağlayacak KOP Eylem Planı'nı hazırlamak. Bölgesel kalkınmada, hangi unsurun hangi unsurları tetikleyeceği, gelişmenin nereden başlayacağını kestiremiyoruz."

-Plan, en kısa sürede uygulamaya başlanacak-

KOP Eylem Planı'nın hazırlanması çalışmalarının Ankara'daki bölümünün önümüzdeki günlerde başlayacağını anlatan Babaoğlu, bu çalışmayı en kısa sürede tamamlayarak, Türkiye için GAP Projesi ayarında önem taşıyan KOP Eylem Planı'nın en kısa zamanda uygulanmaya başlanacağını vurguladı.

KOP bölgesindeki 4 ilde 100 bin hektar alana kurulması planlanan, güneş enerjisinden elektrik üretimi başta olmak üzere yenilenebilir enerji üretim üssü ile bölgeyi önce Akdeniz'e, sonra da Karadeniz'e bağlayıp, yük ve yolcu taşıyacak demiryolu projesine büyük önem verdiklerine işaret eden Babaoğlu, "KOP sınırları içinde yer alan ve sürekli göç veren Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde göç almaya başlarsa, işte o zaman tüm bu çalışmalarımızın olumlu ilk göstergesi olacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Murat Aslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler