Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP idaresinin kuruluş amacının bölgeyi önemli bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, düzenlediği basın toplantısında 2012 yılını değerlendirerek hedeflerini anlattı. 1 yıl önce kurulan KOP idaresi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP’un, Konya, Aksaray, Karaman, Niğde illerini içine alan 65 bin kilometrekarelik, Türkiye’nin alan olarak yüzde 8.3’üne karşılık gelen ama nüfus olarak da yüzde 4’ünü içerdiğini belirterek, “Bu 4 ilden 50 tane ilçe, 263 belde ve 1002 köyü içeren Türkiye’nin hemen ortasında devasa bir bölge. 1989 yılında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmuştu. GAP’tan sonra DAP, DOKAP ve KOP olarak üç yeni bölge kalkınma idaresi başkanlığı daha kuruldu. Bu idarelerin kurulmasının temel amacı bulundukları bölgenin kalınmasını temin etmek üzere başta kamu yatırımları olmak üzere bu bölgeyle ilgili gerekli planlamaları yapıp nasıl kalkınması gerekiyorsa bunun tedbirlerini alması gereken bir idare burası. Hadim, Kulu, Konya kent merkezindeki Selçuklu, Karatay ve Meram ilçeleriyle ve Ereğli dışında her tarafta göç var. Göçün bir kısmı bu merkezlere, bir kısmı da dışarıya olduğu gözüküyor. O zaman şu tespiti yapabiliyoruz; Bu bölge henüz daha tümüyle göç alan ve pozitif durumda olan bir bölge haline gelmemiş durumda. Dolayısıyla bölge kalkınma idaresinin kurulmasının temel nedenlerinden bir tanesi de bu. Bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi ve diğer bölgelerle gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması. Devasa bir bölgedesiniz ve bu bölgeyi kalkındırıp nüfusu burada tutarak beslememiz sadece bu yetmiyor, bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmemiz gerekiyor” dedi.
“KOP BÖLGESİ, TÜRKİYE’NİN GIDA GÜVENCESİ OLABİLECEK BİR BÖLGE”
Bölgenin tarımsal su sıkıntı olmasına rağmen, çok geniş arazi varlığına karşın, suyunun yeterli olmadığının altını çizen Prof. Dr. Babaoğlu, “Bu bölgenin salt tarım odaklı, yegane tarımla kalkınması gerektiği bu yönde kalkınma stratejilerinin oluşturulması gerektiği şeklinde bazı algılamalar var. Yüzölçümü bakımından baktığımızda GAP bölgesi yaklaşık yüzde 15 oranında KOP bölgesinden daha geniş olmasına karşılık arazi varlığımız aynı, sulanabilir arazi varlığımız yine benzer ama su potansiyeline baktığımız zaman GAP bölgesinin yıllık 55 milyar metreküplük bir potansiyeli var. KOP bölgesinin 9.3 milyar ama bunu sadece 4.3 milyarı kullanılabilir durumda. Bizim suyumuz arazi varlığımızla orantısız şekilde az. Eğer KOP bölgesinin 15 milyar metreküplük su potansiyeli olsun bu 3 milyon hektar arazi ile hakikaten Türkiye’nin gıda güvencesinin güvencesi olabilecek bir bölge. Buna karşılık KOP bölgesinin Türkiye tarımına, ülke gıda güvenliğine halen mevcut şartlarda bile katkısı çok yüksek. Altyapının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesiyle daha az suyla daha nitelikli ve kaliteli üretim yapmamız gerekiyor. Bu da hedeflerimizden diğer bir tanesi" diye konuştu.
Konya’nın şu anda Türkiye’nin alan olarak en geniş ili olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Babaoğlu, “Nüfus olarak bundan 4-5 yıl öncesine kadar 5’inci sıradaydı şimdi 7’inci sırada. Nüfus yoğunluğu bakımından 1 kilometrekareye 52 kişi düşüyor. Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine baktığımızda en son 2011 rakamına göre 20’inci sıradayız. Bu normal mi? Hangi konuda bu il Türkiye’de ön planda? Aklımıza hemen geldiğinde tarihi değerlerimiz bir yana tabi, başkent olmamız bir yana. Gelişmişlik göstergeleri açısından Türkiye’de bir numarayız diyebileceğimiz bundan birkaç tane olması lazım bizde. Hedeflerimizden biri de bu. Yapacak çok işimiz var. Aslında ne yapacağımız ve ne yapmamız gerektiğinin de farkındayız. İşte bununla ilgi birleşip bir araya gelerek bu hamleyi gerçekleştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz