HABER

'Köpek gibi uluyup havlama'ya hapis cezası

Sokak köpeklerini besleyen kadına yapılan harekete hapis cezası geldi

'Köpek gibi uluyup havlama'ya hapis cezası

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde sokak köpeklerini besleyen İffet Kocaçam'a (39), bulundukları otomobilin içerisinden, köpek gibi uluyup, havladıkları iddiasıyla, 'Kişinin huzur ve sükununu bozma' suçundan haklarında dava açılan Ali İ. (55) ve Recep K. (51), 2'şer ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı.

Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi kuruluyor

Mahkeme Ali İ.'nin cezasını ertelemezken, diğer sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.Davaya konu olan olay geçen 13 Nisan'da, Latife Hanım Mahallesi'nde meydana geldi.

Özel bir işyerinde yönetici olarak çalışan İffet Kocaçam, olay günü sokak köpeklerini beslemek için dışarı çıktı. Kocaçam, sokak köpeklerini beslerken, çevrede uluma ve kahkaha sesleri duydu.

Çevresine bakan Kocaçam, bu seslerin camları açık olan bir otomobilin içerisinde alkol alan iki erkekten geldiğini fark etti. Kendi otomobilinden cep telefonunu alan İffet Kocaçam, aracın plakasını tespit etmek için fotoğrafını çekip, savcılığa şikayetçi oldu. Savcılık, sanıklar Ali İ. ve Recep K. hakkında 'kişinin huzur ve sükununu bozma' suçundan 3 aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Karşıyaka 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına İffet Kocaçam, avukatları Özlem Gündoğdu ve Ali Efe Sayın ile tutuksuz yargılanan Ali İ. ve Recep K., katıldı. İffet Kocaçam ifadesinde, "Sokak köpeklerine yemek veriyordum. Birden köpek uluması ve havlama sesleri gelmeye başladı. Etrafıma baktığımda, bir otomobilin içerisinde oturan iki erkek şahsı gördüm. Aracın camları açıktı. İkisi de alkol alıyordu. Beni görmelerine rağmen aynı sesleri çıkarmaya devam ettiler. İkisini de tanımıyorum. Aramızda bir husumet de yok. Ben de aracın resmini çektim" dedi. Sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Sanık Ali İ. de ifadesinde "Diğer sanık Recep ile birlikte evlerinin önünde araçta oturuyorduk. Arabanın camları da kapalıydı. Kendi aramızda sesli konuşuyorduk. Şikayetçi bayanı aracın resmini çekene kadar görmedik. Kendisine 'neden aracın resmini çekiyorsunuz' diye sordum. Bize 'Sizi köpek gibi havlatacağım' diye cevap verdi. Ben sağlık proplemlerim nedeniyle alkol kullanmıyorum. Kendisine herhangi bir şey yapmadım. Yine de buna rağmen uzlaşmak istiyorum" dedi. Recep K. da suçlamayı kabul etmeyip, "Alkollü değildim. Kesinlikle uluma ve havlama sesi çıkarmadım" dedi. Kocaçam'ım avukatı Özlem Gündoğdu da sanıkların suçu işlediklerini, çıkardıkları seslerle müvekkilinin huzur ve sükununu bozduklarını belirtip, cezalandırılmalarını talep etti.

Hakim Nermin Erol, yargılama sonunda, ilk celsede iki sanığı 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Ardından Ali İ.'nin hapis cezasını 1500 lira adli para cezasına çevirip, 10'ar eşit taksitle ödemesine karar verdi, cezayı ertelemedi. Sanık Recep K.'yı de aynı cezaya çarptırıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, ayrıca sanıkların davacı avukatına 1500 lira vekalet ücreti ve mahkeme masraflarını eşit olarak ödemelerine karar verdi.

İffet Kocaçam'ın avukatı Ali Efe Sayın, ilk kez böyle bir davada yargılanan sanıkların hapis cezası aldıklarını, bunun örnek bir karar olduğunu söyledi. (DHA)

Hayvansever kadın trafiği durdurdu!

Antalya'da kırmızı ışıkta bekleyen araçların altına kedi yavrusu girdiğini gören Reyhan Ünal, yavruyu kurtarmak için uzun süre çaba gösterdi. Araçların hareket etmesine izin vermeyen Ünal, elini ısıran kediyi yol kenarına bıraktı, ancak tekrar bir aracın altına giren kedi gözden kayboldu.

Muratpaşa İlçesi'nde pazar alışverişinden dönen Reyhan Ünal, Adnan Menderes Bulvarı'nda kırmızı ışıkta bekleyen bir otomobilin altına kedi yavrusu girdiğini fark etti. Bölgedeki trafik polisinden araçları durdurmasını isteyen Ünal, elindeki çubukla kediyi bulunduğu otomobilin altından çıkarmaya çalıştı. Ürkerek sürekli başka araçların altına saklanan kediyi dakikalarca kovalayan Reyhan Ünal, sonunda kuyruğundan yakalamayı başardı. Bu sırada kedinin elini ısırdığı Reyhan Ünal, kan içinde kaldı. Trafik polisinin ısrarıyla Reyhan Ünal'ın refüje bıraktığı kedi, yine kaçarak başka bir otomobilin altına girdi.

Başladığı noktaya geri dönen Reyhan Ünal, kediyi bıraktıran trafik polisine de tepki gösterdi. Polisin elini ısırdığı için kediyi bırakmasını istediğini söylemesi üzerine ise, "Isırsın, koparsın" diye karşılık veren Reyhan Ünal, tekrar araçların altına girip kediyi aramaya başladı. Ancak minik kedi saklandığı aracın altında kayboldu. Bütün aramalara rağmen yavruyu bulamayan Reyhan Ünal, "Yavruyu yoldan geçerken fark ettim. Bunun üzerine altına girdiği aracı el işaretiyle durdurdum. Ezilecek diye yüreğim ağzıma geldi" dedi.

Hayvan hakları

Hayvan hakları, hayvanların insancıl muamele görmelerini sağlayan haklar. Özellikle hayvanların tibbi ve kozmetik deneylerde kullanılması,derisi için öldürülmesi, eğlence için avlanması ve hayvancılık sektöründe uygunsuz alanlarda yetiştirilmesi, hayvan hakkı ihlalleri olarak tanımlanmaktadır

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, 15 Ekim 1978 tarihinde Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi'nde düzenlenen bir tören ile ilan edildi. Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek 1990 yılında UNESCO Genel Direktörü'ne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır.

Türkiye'de hayvan hakları

Türkiye'de hayvan hakları 2004 yılında yasa ile koruma altına alınmıştır. Hayvanların, doğanın onlara tanıdığı yaşama haklarını korumak için gerekli hükümler yasal güvenceye alınmış ve bu hükümleri ihlal edenlere çeşitli cezalar verilmesi öngörülmüştür.

En Çok Aranan Haberler