BRÜKSEL (İHA) - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 12-13 Aralık günlerinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve toplantısı, katılım müzakerelerini tamamlaması öngörülen azami 10 aday ülkenin üyeliğinin karara bağlanması yönünden büyük önem taşıyor.
Türkiye için AB'ye üyelik konusunda '200X' takviminin açıklanması açısından büyük önem kazanan toplantıda, AB ülkeleri Türkiye'ye bir takvim vermemeleri durumunda Türk hükümetinin ve kamuoyunun tepkisinin ne olacağını merak ediyor. Türkiye'nin üyelik sorununa çözüm arayan AB'de, Kopenhag Zirvesi'nde Ankara ile müzakerelere yeşil ışık yakılmasından başka çare olmadığını savunanların sayısı giderek artarken, en katı muhalifler arasında yeralan Almanya ve Yunanistan'ın tutumu da birlik içinde merak edilen konular arasında yer alıyor.
Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi'nin üyeliğinin engellenmesi halinde, genişleme sürecini, veto hakkını kullanarak durduracağı şantajını sürdürürken, siyasi gözlemciler, Kıbrıs'ın 'genişlemenin en büyük sorunu' olduğunu savunuyorlar. AB'nin genişlemesi konusunda en büyük pürüzlerden biri olan Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak başta Fransa, Hollanda, İngiltere ve Danimarka olmak üzere çok sayıda AB ülkesi, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan Rum kesiminin üyeliğinin kabul edilmesinin büyük bir yanlış olacağını savunuyor.
Siyasi gözlemciler, Danimarka için bu zirvenin ayrı bir önemi olduğunu da belirterek "Çünkü Danimarka AB'nin dönem başkanlığını yapıyor ve dönem başkanlığını yaptığı bir dönemde ülkesinde büyük bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Bu toplantıdan çıkan sonuçla genişleme olmazsa Kopenhag bir başarısızlık olarak tarihe geçecek. Olursa ancak yanlış ve erken bir adım olduğu kısa sürede anlaşılırsa Kopenhag zirvesi 'tarihi bir hata' olarak algılanacak" dediler.
Öte yandan, AB ülkelerinde geçtiğimi günlerde yapılan bir araştırmaya göre, AB'nin genişlemesine, AB halkının yüzde 50'si olumlu bakıyor, yüzde 30'u karşı çıkıyor. Yüzde 20'si ise bilgisiz ve tepkisiz olduğunu belirtiyor. Halkın sadece yüzde 21'i, genişleme konusunda yeterince bilgilendirildiğini belirtiyor. Türkiye'nin AB'ye katılımına en fazla destek verenler arasında İsveç (yüzde 47), İspanya (yüzde 44), İrlanda ve Portekiz (yüzde 43) bulunuyor. En düşük destek yüzde 20 ile Yunanlar'dan geliyor. AB'liler, en fazla, aday olmayan İsviçre, Norveç ve İzlanda'nın katılımına destek veriyor.