HABER

"Kopenhag'da bize bir tarih verilmesi hakkımızdır"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı haftalık olağan basını bilgilendirme toplantısı bugün yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda, Dışişleri Sözcüsü Yusuf Bulunç, basının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Bulunç, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel'in önceki gün Almanya'ya düzenlediği ziyareti değerlendirdi. Bakan Gürel ve meslektaşı Alman Bakan arasındaki görüşmenin son derece samimi ve ayrıntılı bir görüşme olduğunu ifade eden Bulunç, görüşmede birinci önceliğin Türkiye-AB ilişkileri olduğuna değindi. Türkiye-AB ilişkilerinin son zamanlarda önemli bir mesafe katettiğini belirten Bulunç, Alman Dışişleri Bakanı Fisher'in, Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecinde reform ve uyum yasalarını kabulünün, bu konudaki en önemli ve büyük adım olduğunu ifade ettiğini bildirdi. Alman Bakan'ın, bu gelişmeler ışığında AB'nin de önemli bir adım atması gerektiğini söylediğini belirten Bulunç, bu adımın ne türlü olacağı konusunda somut bir ipucu vermediğini de ekledi.

Türkiye'nin konu ile ilgili beklentisinin gayet net ve açık olduğunu belirten Bulunç, "Hakettiğimizi düşündüğümüz karar Kopenhag'dan 2003 yılı çerçevesinde üyelik müzakerelerinin başlatılacağı bir tarihin çıkmasıdır" dedi.

Bir basın mensubunun, bölücü örgütün ABD Dışişleri'ne bir mektup göndermesine yönelik bir değerlendirme yapmasını istemesi üzerine Bulunç, böyle bir mektubun varlığından haberdar olmadıklarını söyledi. Bulunç, ABD'nin terörist ilan ettiği bir örgütle temasa geçtiğine asla ihtimal vermediğini de dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Bulunç, bir soru üzerine KKTC Cumhubaşkanı Rauf Denktaş'ın rahatsızlığının, Kıbrıs müzakerelerine etki etmeyeceğine inandığını belirtti. Bulunç, Denktaş'ın müzakerelere katılamadığı durumda, KKTC tarafından oluşturulacak bir kurumun bu görevi sürdüreceğini belirterek, sürecin kendi dinamiklerinde devam ettiğini sözlerine ekledi. Bulunç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'ye tam üyeliği müzakereleri konusununda halen olasılık olarak kaldığını belirterek, Kıbrıs'ta sağlam, ilerde bozulması mümkün olmayan ve kapsamlı bir anlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Bulunç, ABD askeri heyetinin Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında, Türk askeri yetkililerinden, Kuzey Irak'taki Türk askeri unsurlarını artırması yönünde bir istekte bulunmadıklarını bildirdi. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta askeri unsur bulundurma nedenlerinin tüm dünya kamuoyu tarafından bilindiğini ifade eden Bulunç, söz konusu bölgedeki askeri mevcudiyetin oradaki güvenlik şartlarına göre değişeceğini kaydetti. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta askeri unsur bulundurmasının insani unsurlar ile ulusal güvenlik unsurları taşıdığını belirten Bulunç, "Kuzey Irak'taki askeri varlığımızı geliştirecek bir konjonktür gerekmemektedir" dedi.

En Çok Aranan Haberler