İSTANBUL (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, "Bir askı halatının fonksiyon dışı kalması, Boğaziçi Köprüsü'nün güvenliği açısından kesinlikle hiçbir risk oluşturmamaktadır" dedi.
Bir halatının kopmasının ardından son günlerde tartışma konusunu olan Boğaziçi Köprüsü'ndeki çalışmalara ilişkin olarak, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenlendi. Açıklamayı yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, Boğaziçi Köprüsü'nün askı halatının fırtına nedeniyle tabliyeye bağlandığı yerden kopması sonucunda başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Erbakan, "23.01.2004 tarihinde günün ilk saatlerinden itibaren devam eden kötü hava şartlarıyla birlikte hızı saatte 120 km'ye ulaşan şiddetli rüzgarın da etkisiyle, Boğaziçi Köprüsü'nün kuleye yakın uzun askı halatlarında enine yönde büyük genleşme meydana gelmiştir. Hava sıcaklığının da -5'e düşmesiyle daha da artan bir eğilim gösteren bu oluşum sonucunda Avrupa-Asya yönündeki Avrupa kulesinden sonraki 2. halatın taban bağlantı plakası yırtılarak, askı halatı yerinden kurtulmuştur. Olayın gerçekleştiği andaki şartlara bakıldığında, ölçülen rüzgar hızı, son 60 yılda kaydedilen en büyük hızdır" dedi.
Erbakan, rüzgarla birlikte hava sıcaklığının da -5 dereceye düşmesinin, Boğaziçi Köprüsü'nün hizmet ömrü içinde çok düşük olasılıkla rastlanabilecek olumsuz koşullar olduğunu söyledi. Köprünün 8 bin 500 ton ağırlığındaki tabliyesinin, değişken uzaklıklarda çapraz çatılmış 236 adet askı halatıyla ana kabloya bağlı bulunduğunu ifade eden Sabri Özkan Erbakan, "65 mm çapındaki bu halatların elastik dizayn sınırındaki germe noktasındaki taşıyabilecekleri yük 274 tondur. Askı sistemi en yüksek güvenlikteki elemanlar olarak seçilmiştir. Bu nedenle bir askı halatının fonksiyon dışı kalması, köprünün güvenliği açısından kesinlikle hiçbir risk oluşturmamaktadır" diye konuştu.
"KÖPRÜDE RİSK YOK" Köprüde bir riskin söz konusu olmadığının altını çizen Erbakan, şunları söyledi:
"Açıklandığı gibi taban plakasının yırtılması, özellikle çelik malzemelerde görülen yorulma nedeniyle meydana gelmiş olup, orijinal dizayn şartlarına getirilmesi mümkün olduğundan, endişeye neden yoktur. Çelik köprüler ve bütün yapıların, zaman içindeki şartlardan etkilenmesi kaçınılmazdır. Önemli olan, yapının asıl taşıyıcı sistemini tehdit eden ve onarımı mümkün olmayan büyük maliyetler getirecek arıza ve hasarların meydana gelmemesidir. Boğaziçi Köprüsü'nün 1973 yılında hizmete açılmasından bu yana, çeşitli zamanlarda 10-15 yıllık periyodlar içinde davranış kontrolü yapılmıştır. 1985 yılında Japon uzmanlarca, 1987 yılında İngiltere ve Türk ekiplerince köprünün yapısal teknik kontrolleri yapılmış ve hiçbir olumsuz bulgu tespit edilmemiştir. 1991 yılında köprünün genel ve esaslı muayenesi yapılmış, kaynak ve onarımları başta olmak üzere tespit edilen kesiklik ve arızalar giderilmiştir. 1999 depreminden sonra Japon uzmanların yaptığı incelemelerde, köprüde herhangi bir olumsuz veriye rastlanmamış ancak, köprünün yeniden dinamik analizinin yapılmasından sonra deprem riskinin belirleneceği kanaatine varılmıştır."
Erbakan, yapılan analizler sonucunda, herhangi bir takviyeye gerek olmadığı sonucuna varıldığını söyledi. Köprünün yıllık bakım ve onarım programları kapsamında gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Erbakan, "Köprünün tasarım ve dizaynının hatalı olduğu, kontrollerinin yapılmadığı, bakım ve onarımının eksik bırakıldığı yönündeki söylemlerin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Asma köprülerin uzun hizmet yılları içinde rastlanması doğal olan bir askı halatının yerinden çıkması gibi yapının güvenliği açısından risk oluşturmayan bu olayın, 'köprü yıkılıyor' şeklinde halkımızı kaygıya sevk edecek biçimde yansıtılması üzüntü vericidir. Dünyada, Boğaziçi Köprüsü'ne benzer, çapraz askıları olan bir çok köprü vardır. Yerinden kurtulan halatın yırtıldığı tabandaki hasarın onarılması çalışmalarına başlanmıştır" diye konuştu.
"KÖPRÜ, KAYGI DUYULMADAN KULLANILABİLİR" Gerekli görülmesi durumunda, plakaların yorulma şartlarına göre takviye edilebileceğinin altını çizen Sabri Özkan Erbakan, 30 yıldır ağır trafiğe rağmen hizmet vermekte olan köprüde yapı güvenliğini tehlikeye sokacak bir arıza veya eksiklik mevcut değildir" dedi. Erbakan, vatandaşların, köprüyü rahatlıkla kullanabileceklerini söyledi. Bu konuda basında çıkan haberlere tepki gösteren Erbakan, "İstanbul halkının, bundan önce de olduğu gibi köprüyü hiçbir kaygıya kapılmadan güvenle kullanabileceklerini kamuoyuna duyuruyoruz. Boğaziçi Köprüsü, hiç kaygı duyulmadan kullanılabilir" diye konuştu.
Erbakan, bu konuda basına büyük görevler düştüğünü ifade ederek, köprüyle ilgili gazetelerde çıkan haberleri eleştirdi. Bu tür haberlerin doğru olarak vatandaşlara iletilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda, Erbakan'ın yanı sıra İngiltere'de asma köprüler konusunda çalışmalar yapmış ve bu konuda kraliyet ödülü almış olan Prof. Dr. Aydı dSK YOK"
Köprüde bir riskin söz konusu olmadn Dumanoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölüm Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Erdik, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, Japon mühendis Uno Noyaman ile yerli ve yabancı uzmanlar hazır bulundu.