İstanbul -AA- Karayolları 17. Bölge Müdür Yardımcısı Asım Öztürk, yeni deprem kriterlerini esas almak suretiyle köprü ve viyadükleri daha güvenli ve günün şartlarına uygun hale getirmeyi planladıklarını ifade ederek, "Yapılarımızda herhangi bir problem yok" dedi.
Öztürk, Boğaziçi Köprüsü İşletme Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi sonucunda Kocaeli, Gölcük, Bolu ve Düzce civarında büyük çapta hasar meydana geldiğini, Karayollarına bağlı Arifiye ve Adapazarı köprülerinde problem olduğunu söyledi.
Diğer yapılarda ise kullanımı engelleyecek herhangi bir problem olmadığını dile getiren Öztürk, İstanbul ve Kocaeli'de büyük çapta hasar oluşması nedeniyle yabancı uzmanların Türkiye'yi ziyaret ederek yapılarla ilgili ortak çalışmalar talep ettiklerini söyledi.
Hasar görmesine rağmen büyük ulaşım aksları üzerinde olan bu yapıların daha güvenli hale getirilmesi için 1999 yılından itibaren yabancı uzmanlarla beraber ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Öztürk, çalışmaların büyük bir kısmının Japon Hükümeti ile yapıldığını ve 12 milyar Japon Yeni (yaklaşık 100 milyon Dolar) karşılığında çok özel şartlarda bir kredi anlaşması imzaladıklarını ifade etti.
Öztürk, Karayolları Genel Müdürlüğü yönetiminde Japon uzmanlarla birlikte hazırlanan fizibilite etüt raporuna göre, İstanbul'da bulunan 13 adet köprü ve viyadüğün depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, İstanbul'daki büyük açıklı köprülerin sismik takviye projesi başlığı altında yapım çalışmalarına 13 Mart 2006 tarihinde başlandığını ve çalışmanın 2009 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Sorumlulukları altında bulunan Tekirdağ-Kınalı, Düzce-Gümüşova otoyol ağı üzerindeki toplam 168 köprü, viyadük ve tünelin depreme karşı güçlendirme proje çalışmalarının tamamlandığını belirten Öztürk, bu köprü, viyadük ve tünellerin 158'inde yapım çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda İstanbul sınırları içindeki toplam 10 adet köprü ve viyadüğün güçlendirme çalışmalarının ise tamamlandığını dile getirdi.
Öztürk, Tekirdağ-Kınalı, İstanbul-Kozyatağı arasındaki otoyol ağı üzerinde yer alan toplam 144 adet köprü ve viyadüğün depreme karşı güçlendirme proje çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, bunlardan 58'inin güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını, önümüzdeki yıl geri kalan köprü ve viyadüklerin depreme karşı güçlendirme yapım ihalelerinin yapılacağını söyledi.
Bu köprü ve viyadüklerin 25-30 yıllık olduklarını belirten Öztürk, bunların o zamanki deprem kriterlerine ve şartnamelerine göre inşa edildiklerini hatırlattı.
Dünyada ve Türkiye'de meydana gelen depremlerin bu kriterleri tekrar gözden geçirmeye zorladığını ve şartların değiştiğini ifade eden Öztürk, "Yeni deprem kriterlerini esas almak suretiyle yapıları daha güvenli ve günün şartlarına uygun hale getirmeyi planlıyoruz. Düşünüldüğü gibi yapılarımızda herhangi bir problem yok" dedi.
AMERİKA'DA YIKILAN KÖPRÜ
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Öztürk, ABD'de yıkılan köprüye ilişkin soru üzerine, 2 gündür bu tip sorulara sıkça maruz kaldıklarını belirterek, gazetelerden takip ettiği kadarıyla köprünün yıkılma nedeninin hala araştırıldığını söyledi.
Öztürk, Boğaziçi Köprüsü'nde 2 yıl önce korozyona karşı boyama çalışmaları yaptıklarını hatırlatarak, Japon kredisi kapsamında bazı ufak tefek mesnetlerle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve en önemli şeyin korozyona karşı korunma olduğunu ifade etti.
Bir gazetecinin köprü ve viyadüklerin kaç şiddette bir depreme karşı dayanıklı olduğunu sorduğu Öztürk, bunun net bir cevabı olmadığını vurgulayarak, yapının depremin merkezine uzaklığı, depremin derinliği, şiddeti gibi çeşitli kriterlerin üst üste gelmesi durumunda yıkıcı etkisi olduğunu söyledi.
Öztürk, boğaz köprüleri ve büyük yapılar için şunları kaydetti:"İstanbul özelinde çok şiddetli bir deprem olması durumunda hasar görebilir. Bizim yapılarımız yıkılmaz. Belki çok büyük şiddette hasar görebilir ama kullanımı etkilemez. Zaten o noktaya geldiğinde İstanbul'da ayakta kalan yapıyı çok az görebilirsiniz çok şiddetli bir
depremde. Benzeri yapılarla mukayese ettiğimizde en güvenilir yapılar bizim kara yolu yapılarımızdır."