KADIN

Kore'de bir Türk askeri ve öksüz bir Koreli kızın ağlatan öyküsü: Türkiye'nin Oscar adayı Ayla

Bu yıl yabancı dilde en iyi film dalında Oscar Ödülleri'nde ülkemizi temsil edecek olan Ayla filmi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Kore'de bir Türk askeri ve öksüz bir Koreli kızın ağlatan öyküsü: Türkiye'nin Oscar adayı Ayla

Bu yıl 90. kez gerçekleştirelecek olan dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden Oscar’da, Türkiye’yi Can Ulkay imzalı ‘Ayla’ filmi temsil edecek.

Türkiye sinema sektörünün önde gelen isimlerini oylarıyla “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında ülkemizi temsil etmesi için seçilen Ayla filmi, 4 Mart 2018’de gerçekleştirilecek ödül töreninde yer alabilmek için diğer yabancı filmlerle yarışacak.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en önemli kırılma anlarından biri olan Kore Savaşı’nın etrafında şekillenen, duygusal yoğunluğu yüksek bir film Ayla. Savaşa katılan Türk Astsubay Süleyman Dilbirliği ve savaş mağduru Koreli küçük bir kızın insanın içini ısıtan, sevgi dolu hikayesini konu alıyor.

İnsan olma erdeminin; zamanı ve mekanı aşarak, din, dil ve ırk kavramlarının üzerine çıkarak nasıl birleştirici olabileceğini ve en ufak ışıktan hayat bulabildiğini gösteriyor. Gerçek bir hikayeden sinemaya aktarılan filmin orijinal öyküsü gözleri epey nemlendiriyor.

Filme ilham veren gerçek hikaye şöyle: Soğuk Savaş'ın sıcak savaşa döndüğü cephelerden biri de Kore'ydi. 25 Haziran 1950'de başlayan savaş, Kuzey ve Güney Kore'den toplam üç milyon insanın hayatına mal oldu. Türkiye'de BM'nin çağrısıyla ve NATO'ya dahil olabilmek için Kore'ye 17 Ekim 1950'de General Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişilik bir tugay gönderdi.

Tugaydaki askerlerden Astsubay Süleyman Dilbirliği de belki epik bir savaş kahramanlığına imza atmadı ama vicdanıyla hareket ederek, insanlık umudunun savaşta bile yeşerebileceğini kanıtlayan bir hikayenin kahramanı oldu.

Astsubay Süleyman Dilbirliği, savaş nedeniyle göç ederken ana babası öldürülen ve öksüz kalan Koreli bir kız çocuğunun yaşama tutunmasını sağladı, 15 ay kendi evladı gibi baktı. Ona siper arkadaşlarıyla birlikte Ayla ismini koydular. Savaş bitince Türkiye'ye döndüler ve Ayla'dan bir daha haber alamadılar. Yaklaşık 60 yıl sonrasına kadar tabi...

Astsubay Süleyman ile Ayla, 60 yıl sonra 2010'da Güney Kore'de buluştular. Ayla 2012'de Türkiye'ye geldi. Bu insanın gözlerini hem sevinçten hem üzüntüden dolduran, tüm duygularını allak bullak eden hikaye, başarılı bir şekilde sinemaya uyarlandı.

Savaşın karanlık taraflarını, acı yüzünü, melodramını gözler önüne seren Ayla filmi, en umutsuz anlarda bile umudun nasıl yeşerebildiğini, insanın insana zulmünün de merhametinin de neler yapabildiğini lirik üslubuyla anlatıyor.

Filmde milliyetçi öğelerin öne çıkarıldığı göze çarpıyor. Sempatik ve merhametli bir Türk askeri portresi çizen Ayla filmi, Türk sinemasından Amerikan tarzı sinema filmlerinin çıkabileceğini gösteriyor.

Yönetmenliğini Can Ulkay’ın yaptığı, yapımcılığını Mustafa Uslu’nun üstlendiği, müziklerine Fahir Atakoğlu’nun imza attığı, danışmanlığını Elif Dağdeviren'in yaptığı Ayla, başta İsmail Hacıoğlu ve Eric Roberts gibi isimlerin olduğu zengin bir oyuncu kadrosuna sahip.

Kahramanlarının hala hayatta olduğu, geçmişin karanlığını ve aydınlığını bugüne taşıyan film; İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Lee Kyong-Jin, Ali Atay, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Altan Erkekli, Meral Çetinkaya, Damla Sönmez, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Sinem Uslu, Eric Roberts, Cade Carredine, Kim Byoungsoon, Johnny Young, Mehmet Esen, Caner Kurtaran, Burç Kümbetlioğlu, Duygu Yetiş, Ali Barkın, Nilgün Kasapbaşoğlu, Mine Teber, Esra Dermancıoğlu, Toygan Avanoğlu, İlber Gürtunca gibi birbirinden önemli 32 ulusal ve uluslararası yıldızla Oscar Ödülleri’nde zirve arayacak.

Oscar'da "yabancı dilde en iyi film" aday adayı olan 'Ayla'nın, Akademi tarafından ödül için yarışmaya layık bulunup bulunmadığı ocak ayında belli olacak. Oscar adayları 23 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler