HABER

Körfez sermayesi Türkiye'ye yöneliyor

KONYA (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, tarihi, kültürel ve dini bağlantılarıyla Türkiye'nin Körfez sermayesini cezbetmeye başladığını söyledi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nce düzenlenen iftar yemeği sonrası geçen hafta Uluslararası İş Formu için gittikleri Cidde'de ve Körfez ülkelerindeki temaslarına değinen Genel Başkan Dr. Ömer Bolat, Türkiye'nin İslam dünyasında popülaritesi yüksek bir ülke olduğunu kaydetti. Dr. Ömer Bolat, Türkiye'nin, 11 Eylül terör saldırıları sonrası Batılı ülkelerde 1.5 trilyon dolar tutarındaki yatırımının yerini değiştirmeye başlayan Körfez ülkelerinin gözdesi haline geldiğini ifade etti.

Hükümetin girişimleri sonrası Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Rashid el Maktum'un İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 5 milyar dolarlık yatırım antlaşması

imzalamasıyla gündeme gelen Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesinin olması gerekenden geç bir konu olduğunu anlatan Ömer Bolat, "Bu çerçevede son 6 ay, 1 yıllık dönemde çok ciddi atılımlar görmenin sevincini yaşıyoruz. Sermayenin kıt olduğu bir ortamda Türkiye'nin yabancı, dolaysız gerçek yatırımlara ihtiyacımız olduğu aşikardır. Yıllardır olan ihmalimizi giderme noktasında ciddi çalışmalar var. Sermayenin batılısı doğulusu, yeşili mavisi olmaz, olmamalıdır. Bu tür sermaye ayrımcılığı ülkemize kaynak ve zaman kaybettirir" dedi.

Dr. Bolat, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Yemen gibi Körfez ülkelerinin çok ciddi fonları olduğuna değinerek, bu ülkelerin 11 Eylül terör saldırıları sonrası batılı ülkelerdeki 1.5 trilyon dolar tutarındaki yatırımlarının yerini değiştirmeye başladığını anlattı. Dr. Ömer Bolat, Türkiye'nin bu yatırımlar için gözde ülke olduğunu dile getirerek, "Körfez sermayesi 11 Eylül terör saldırısı öncesi 1.5 trilyon dolar tutarında parayı yatırım için batıya aktardığını etti. Bu ülkeler bize tarihi, kültürel ve dini nedenler bağlı. İslam ülkeleri arasında seçkin bir yere sahip Türkiye, bu yatırımlar için gözde ülke haline geldi. Konumu itibariyle 3,5 saatlik hava bağlantısı ile dünyanın 55 ülkesine gidilebilinen Türkiye, turizm, gayrimenkul ve dolaysız yatırımlarla Körfez sermayesini cezp etmeye başladı. Projeler hazırlayarak yapılacak yatırımları imalat sanayi ile KOBİ'lere ortaklık şeklinde yönlendirmeliyiz" diye konuştu.

Hükümetin İslami hassasiyetleri açısından faizsiz enstrümanlar bekleyen Körfez sermayesinin Türkiye'den kaçmaması için biran önce "sukuk elicara" denilen gelir ortaklığı senedini çıkarmasını gerektiğine değinen MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, "Yüksek faizlerle borçlanmak zorunda olduğu bir ortamda alternatif yeni finansman kaynaklarına sahip olarak, borç ve faiz yükünü azaltabileceğimiz fırsatları kaçırmamalıyız" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler