Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, sınır ili olmasına rağmen sınır ticareti yapamayan Ardahan'ın bu açmazdan kurtulması gerektiğini söyledi.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Rektör Korkmaz, “Dünyada bu kadar çok sınıra sahip olup, sınır ticareti yapmayan çok az bölge vardır. Bu açmazdan kurtulmalıyız, çünkü ticaretin olmadığı yerde gelişme de olmaz. Ticaret hayatının olmadığı bir yerin uzun süre yaşaması mümkün değildir. Hayatın dinamizmini bir yerde devam ettiren unsur ticarettir. Bu bakımdan bu toplantılarda yapısal, idari ve hukuki sorunlarımızı gündeme getirmeliyiz. Bu sorunlar üzerine tartışmalı, kurumlarımız bünyesinde çözülebilecek olanları çözmeli, çözülmesi zor sorunları çözülmesi için ilgili mercilere taşımalıyız." dedi.
Üç günlük toplantılar hakkında birçok iş adamından olumlu mesajlar aldığını söyleyen rektör Korkmaz, katılımcıların bu toplantıları 'çok faydalı' olarak değerlendirdiklerini belirtti. Sorunların paylaştıkça aşılabileceğini vurgulayan Rektör Korkmaz, tüm enerjiyi, tüm tartışmaları sınır olan ülkelerle işbirliğini artırmak ve onlarla ticari ilişkileri geliştirmek için harcamak gerektiğini belirtti.
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu da dış ticaret ve ARÜ tarafından düzenlenen toplantılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vali Azizoğlu, bu toplantıların Ardahanlı iş adamı ve esnafların dış ticaret konusundaki bilgi ihtiyaçları gereği ortaya çıktığını ve Ardahan Üniversitesi’nin de bu ihtiyacı karşılamak için böyle bir toplantı düzenlediğini söyledi. Toplantıların bundan sonraki süreçte devam etmesi umudu içerisinde olduğunu dile getiren Vali Azizoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ardahan gelecekte dış ticaret açısından Türkiye’nin gıpta ettiği illerden bir tanesi olacak. Türkiye’nin Batı'ya açılan kapısı nasıl Kapıkule ise Doğu’ya ve Asya’ya açılan kapısı da Ardahan olacak. Edirne batıda ne ise Ardahan da doğuda o olacak. İki ya da üç sene içerisinde Ardahan çok iyi yerlere gelecek. Ülkemizin Gürcistan ile ilişkileri oldukça iyi yerlere geldi. Artık pasaport kullanmadan sadece kimlikle Gürcistan’a giriş çıkış yapabiliyoruz. Bu bakımdan Gürcistan ile ticaret yapamama konusunda herhangi bir endişe duymuyoruz. Üniversitemizin yaptığı bu çalışmanın büyük bir eksiği de giderdiğini ve gidereceğini biliyor, buna inanıyorum.”
Toplantılara kayıt yaptıran Ardahan’ın esnaf ve iş adamlarından oluşan 22 kişilik katılımcı grup, üç günlük eğitim sonrasında katılım belgelerini almaya hak kazandı. Katılım belgelerinin sunulmasının ardından toplantılarda sunum yapan öğretim üyesi, öğretim görevlileri ve uzmanlara da teşekkür belgeleri takdim edildi.
Üç gün süren Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantılarının son gününde Gürcistan-Ahıska Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tina Gelaşvili 'Gürcistan Pazarı', Türkgözü Gümrük Müdürlüğü’nden Uzman Solmaz Güntemur 'Dış Ticaret Mevzuatı' ve 'İhracat Teşvikleri', Öğr. Gör. Ömer Cenap Özdemir ise 'Uluslararası Pazarlama ve Reklam' konularında birer sunum yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz