İZMİR (İHA) - Gözün en saydam ve en kırılgan noktası olan kornea, saydamlığını yitirdiği zaman kişilerin görmesini engelliyor. Nakilde, doku uyumu aranırken; kornea için böyle uyuma gerek kalmıyor. Bir saat için cam neyse, göz için de korneanın aynı anlama geldiğini söyleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea Birimi Sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Eğrilmez, "Kornea nakli için doku uyumuna gerek yok. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin korneası, kornea bekleyen kişiye rahatlıkla nakledilebilir" dedi.
Kornea nakli konusunda açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Eğrilmez, korneanın beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alındığını ve alınan korneanın bulaşıcı hastalıklar yönünden incelendiğini söyledi. Korneaların, ölümden sonraki ilk 8 saatte alınabildiğine değinen Doç. Dr. Eğrilmez, "Uygun solüsyonlar içinde alınan kornealar 14 gün süreyle bekletilebiliyor. Ellerinde hazır kornea bulunan göz bankaları dışında, hastalar uygun kornea bulunduğunda çağrılmak üzere listeye alınıyor. Kornea bulunduğunda, listeden çağırılan hasta, ameliyat öncesi tahlilleri yapılmak üzere hastaneye yatırılıyor ve ameliyata alınıyor" diye konuştu.
"KORNEA NAKLİNDE YÜZDE 95 VE DAHA ÜZERİ BAŞARI" Bulaşıcı hastalığı bulunmayan ve vericilerden alınan korneaların saydamlıkları yönünden yeterli bulunduğu takdirde nakledilebildiğine dikkatleri çeken Doç. Dr. Sait Eğrilmez, "Nakil sonrası yüzde 95 ve daha üzeri başarı sağlıyoruz. Bu hem Ege Bölgesi hem de dünya ortalaması üzerinde bir başarı" dedi.
Kornea naklinin korneadaki bulanıklıklara bağlı olarak görme keskinliği azalan kişilere yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Eğrilmez, "Her nakil işleminde olduğu gibi kornea naklinde de vücut tarafından reddedilme riski var. Ancak damarsız bir doku olmasına bağlı olarak, organ nakilleri arasında ret durumu en düşük operasyon kornea naklidir" açıklamasını yaptı.
Kornea nakli ameliyatından sonra hastanede kalma süresinin hastalara göre değiştiğini vurgulayan Doç. Dr. Sait Eğrilmez, "Kendi kornealarında damarlanma bulunan, daha önce göz ameliyatları geçirmiş gözler ile ek hastalıkları bulunanlarda iyileşme daha yavaştır. Sorunsuz olgular için hastanede yatış süresi ortalama 4-5 gündür" dedi.
"NAKİL SONRASI BİR YIL İLAÇ TEDAVİSİ VAR" Kornea nakli ameliyatlarından sonra bir yıl giderek azalan dozlarda ilaç kullanılmasının esas olduğuna değinen Doç. Dr. Eğrilmez, "Tedavide sadece göz damlaları kullanılıyor. Ameliyatlardan sonra muayenelerin sıklığı giderek azalır. Başlangıçta daha sık aralıkla olmak üzere, ilk yıl içinde ortalama 8-10 kere kontrol muayenesi yapılır" şeklinde konuştu.
EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea Birimi'ne ait bir Kornea Bankası'nın bulunduğunu da belirten Doç. Dr. Eğrilmez, "Kornea birimimizde büyük bir ekip ve ekipman var. Ancak korneamız eksik. Bağışlar yeterli oranda değil. Kornea Bankası'na giren kornealar anında nakil için kullanılıyor. Tek eksiğimiz organ bağışı. Herkesin desteğini bekliyoruz" çağrısında bulundu.