HABER

Kornea nakliyle görmeyen gözlere ışık tuttular

Kornea nakliyle görmeyen gözlere ışık tuttular

İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversite Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aylin Kılıç ile Avrupa Kornea Hastalıkları Derneği kurucusu kornea nakli uzmanı Prof. Dr. Vincenzo Sarnicola, canlı kornea eğitim programıyla İtalya ve Türkiye arasında bilgi alışverişinde bulundu.

Medipol Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Kılıç ile Sarnicola'nın, canlı cerrahi eğitim programında bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Lameller Kornea Cerrahisi" yöntemiyle yapılan canlı kornea nakilleri eğitim programının, Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde 3 gün sürdüğü ifade edildi.

Korneası nedeniyle görme kaybı yaşayan 15 hastanın kornea naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Kılıç'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Dünyada 10 milyon kişi kornea nedeniyle görme kaybı yaşıyor. Doğuştan ya da katarakt cerrahisi sırasında veya sonrasında kornea hastalıkları oluşabiliyor. Ayrıca göze batan yabancı cisim, gözün saydam tabakasında enfeksiyon sonrası bıraktığı iz görme azlığına neden olabiliyor. Bu sebeplerden dolayı kornea nakline ihtiyaç duyuluyor. Kornea naklini arttırmak için hayata geçirdiğimiz eğitim programında İtalya ve Türkiye arasında bilgi alışverişi gerçekleştirdik."

- "2 kişi 1 korneayı paylaşabiliyor, ama yeterli bağış yok"

Açıklamada, Uluslararası Kornea Nakli Vakfı (SICSSO) Başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Vincenzo Sarnicola'nın, "Eskiden 1 kornea 1 hastaya uygun olurdu. Şu an 2 kişiye paylaştırılabiliyor. Bu şekilde kornea ihtiyacı yarıya düşüyor. Ayrıca kornea naklinde doku uyumu aranmaması avantajına rağmen yeterli kornea bağışı yapılmıyor. Gözlerimiz ile başka göze ışık tutmak için organ bağışını karaciğer ya da böbrek ile sınırlı tutmamalıyız." ifadelerine yer verildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler