Koronavirüs, kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve coronaviridae familyasının iki alt familyasından birini oluşturan virüslerdir.
MERS-CoV, SARS-CoV virüs ailesinde bulunan yeni koronavirüs (Covid-19), ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. İlk yeni koronavirüs vakası 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıktı.
Bu tarihten sonra Çin'de ve diğer ülkelere hızla yayılan koronavirüs nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 Mart 2020'de pandemi ilan etti.
Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir.
Koronavirüsten ilk ölüm Çin'de 1 Ocak 2020'de, Çin dışında 1 Şubat 2020'de Filipinler'de meydana geldi. Türkiye'de ise 11 Mart 2020'de ilk vaka tespit edilirken, 17 Mart 2020'de ilk ölüm meydana geldi.
COVID-19'un XEC varyantı, Omicron soyundan gelen yeni bir alt varyanttır. Haziran 2024'te Almanya’da dikkat çeken bu varyant, önceki türlere kıyasla daha hızlı yayılma kapasitesine sahiptir. Belirtileri, diğer varyantlara oldukça benzerdir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve tat-koku kaybı gibi semptomlarla kendini gösterir. XEC varyantına karşı alınabilecek önlemler ise büyük önem taşır.
Milyonlarca insanı etkileyen koronavirüs salgınına karşı geliştirilen Covid-19 aşısı davalık oldu. 2021 yılının Nisan ayında yaptırdığı aşı sonrası beyninde pıhtı atan iki çocuk babası adam AstraZeneca karşı mahkemeye başvurdu. Söz konusu İngiltere kamuoyu tarafından yakından takip edilirken; çıkacak kararın yüz milyonlarca dolarlık bir davaya dönüşebileceği ve emsal teşkil edebileceği belirtildi.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan va kısa sürede global bir salgına dönüşen koronavirüs salgının etkileri dünyada konuşulmaya devam ediyor. Koronavirüse yönelik olarak geliştirilen aşılar yan etki söylemleriyle tartışmaların hedefi olmuştu. Almanya’da Kovid-19 aşılarının yol açtığı ağır yan etkiler nedeniyle mahkemeye başvuran 301 kişiye her ay ömür boyu tazminat ödenmesine başlandığı belirtildi.
Birçok kişi Covid-19'un etkilerinin azaldığını düşünse de Covid-19 hayatımızı derinden etkilemeye devam ediyor. Dünya üzerinde milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Covid-19 hakkında konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Long Covid için önemli uyarılarda bulundu.
Son dönemde halk arasındaki gündem; 'geçmeyen grip'. İyileşme süresinin uzun olduğundan şikayet edilirken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan açıklama yaptı. Viral enfeksiyonla başlayan hastalıkta ikincil enfeksiyonun ortaya çıkabildiğini ve hastanın ilk geçirdiği hastalıktan iyileşemediğini düşündüğünü söyledi. Hastaların hem kovid hem de influenzayı aynı anda geçirebildiğini belirten Turan, tek örnekle üç hastalığı tespit edecek yerli tanı kitinin, yakında kullanılmaya başlanacağını aktardı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim insanları tarafından Kovid1-9 hastalığının sonrasında yaşayan uzun süreli veya kalıcı koku kaybının nedeni araştırıldı. Araştırma sonucunda ise koronavirüs sırasında ve sonrasında bağışıklık hücrelerinin hassas burun astarının içindeki koku alma sinir hücrelerine saldırdığı ve bu hücreleri azalttığı belirtildi.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen ve tüm dünyaya yayılarak kısa sürede pandemiye dönüşen koronavirüs Çin’de hala büyük panik yaratıyor. Dünya genelinde aşıyla birlikte normalleşme adımları atılırken Çin ‘sıfır vaka’ politikası kapsamında sert tedbirler uygulmaya devam ediyor. Son olarak Çin’de sağlık ekiplerinin zorla anal koronavirüs testi yapmaya zorlandığı iddia edilen bir kadına ait görüntüler sosyal medyada gündem yarattı.
Kış aylarında artan grip ve nezleler yaşam kalitemizin düşmesine sebep oluyor. Grip ve nezlelerin yanı sıra Covid-19'da hayatımızda riskli durumlar oluşturuyor. Tüm hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmeye ve bağışıklığı güçlü tutmaya ihtiyaç duyuluyor. Her hafta içeceğiniz bir çorba doğal antibiyotik etkisi taşıyor.
Covid-19 2019 yılından beri tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 birçok olumsuz duruma yol açıyor. Koronavirüse yakalanan kişilerin bu virüsü ilk günlerde fark edip izole olmaları toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Uzmanlar Delta ve Omicron varyantlarının belirtileri hakkında uyarıyor.
Kış aylarında virüsler çok daha bulaşıcı olabiliyor. Kapalı alanlar virüslerin hızlı bir şekilde bulaşmasına neden oluyor. Uzmanlar özellikle bu kış virüslerin artabileceğini belirterek hasta olan kişilerin yapmaları gerekenleri açıkladı. Bilinçli bir şekilde kendinizin ve çevrenizin hastalanma riskini azaltabilirsiniz.
Dünya genelinde 2019'un Aralık ayından bu yana etkisini devam ettiren koronavirüs salgınında son durum merak ediliyor. Eskiye oranla etkisi azalan salgının bitip bitmediği ve ne zaman tam olarak biteceği sorgulanmaya başlandı. Bakan Fahrettin Koca pandemide gelinen son durum hakkında konuştu. Peki Koronavirüs bitti mi? Koronavirüs pandemisi etkisi sürüyor mu? İşte merak edilenler...
Rize'de Genç ailesi ömürleri boyunca unutamayacakları bir trajedi yaşadı. Aileden 9 kişi 15 ay içinde Kovid-19 nedeniyle yaşama veda etti. Aileye "Sizin genetiğinizde bir hastalık var" dendi. Ailenin geri kalan üyeleri bu durumdan tedirgin olunca yardım çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından ailenin kan soy ağacı çıkarılarak yürütülen çalışmalar neticesinde konuşan, yakınlarını kaybeden 63 yaşındaki Ali Genç "Çok tedirgindik ama çok mutlu olduk" dedi.
Covid-19 hayatımıza girdiğinden beri hem sağlık hem de sosyal açıdan birçok değişim yaşamamıza neden oldu. Toplumda birçok insan oldukça korunmasına ve aşı olmasına rağmen koronavirüse yakalandı. Yapılan araştırmalar daha önce Covid geçiren kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu buldu.
Koronavirüsünün etkileri tüm dünyada devam ediyor. 2019 yılından itibaren tüm dünyayı etkileyen Covid-19 nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. Doktorlar yeni varyantların çok daha tehlikeli olduğunu belirterek hatırlatma dozları hakkında uyarıyor.
Covid-19 ve maymun çiçeği vakalarının ardından gelen domates gribi salgını tüm dünyada tedirginliğe neden oldu. Çocuklarda görülen bu salgın nedeniyle ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor. Ebeveynler internet üzerinden “Domates gribi nedir?” , “Domates gribi nasıl bulaşır?” gibi araştırmalar yapıyorlar. İşte domates gribi ile ilgili tüm merak edilenler…
Tüm dünyada 2019 yılından beri devam eden Covid-19 etkileri bu sene vaka sayılarında düşüş yaşandığı için azalmıştı. Ancak bilim adamları giderek artan vaka sayıları nedeniyle kışın karantina ve maskeler hakkında uyarılarda bulundu.
Koronavirüs algının üst düzey korku ve kaygıya yol açtığı kişilerden biri olan Samsunlu esnaf Kaşif Sevinç'in 138 test sayısıyla Türkiye’de en fazla Covid testi olan kişi olduğu tahmin edilirken Sevinç'in korktuğu şey başına geldi. 62 yaşındaki adamın koronavirüs testi pozitif çıktı. Sevinç, "O kadar test yaptırdım. Sonunda ben de bu virüse yakalandım" dedi.
İrem Derici sosyal medyada dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. 2020 yılının Kasım ayında koronavirüse yakalanan ünlü şarkıcı İrem Derici, test sonucunun pozitif çıktığını duyurdu. Sağlık durumuna ilişkin bilgi veren ünlü şarkıcı anca yazacak gücü bulabildiğini belirtip "Şerefsiz virüs yine cirit atıyor" diyerek hem sevenlerini dikkatli olmaları konusunda uyardı hem de konser maratonuna ilişkin açıklamada bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, yaz tatili ve Kurban Bayramı'nın etkisiyle koronavirüs vaka sayılarında artış yaşandığını belirtti. Turan, Bir artış var ve biz de ona göre aksiyon alıyoruz. Bu nedenle yoğun bakım ve servis yataklarımız da artırdık. Yüzde 30'un artışında bayramın etkisi var, tatilin etkisi var, kalabalıkta fazla geçirilen zamanlar var. Semptomunuz varsa kalabalığa girmemelisiniz. Kendinizi izole etmelisiniz, maske takmalısınız'' diyerek uyarılarda bulundu.
Koronavirüs vakalarındaki artış sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısındaki son bir haftadaki değişim dikkat çekti. Önceki hafta 96 olarak açıklanan vefat sayısı, yüzde 60'tan fazla artarak bu hafta 157'ye yükseldi. 226 bin olan vaka sayısı ise 365 bine yükseldi. Virüsün yayılma hızına dikkat çeken uzmanlar, tedbirler konusunda uyarıyor.
Koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi ve kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından meydana gelen rehavet, vakaların yeniden yükselişe geçmesiyle sonuçlanmıştı. Özellikle son dönemlerde uzmanlardan gelen uyarılar tedirgin ederken İstanbul'daki vakalarda yaşanan artışla ilgili önemli açıklamalar geldi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ağustos ayının ortasına işaret ederek dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden’ın doktoru Kevin O’Connor yayınladığı mektup ile Covid-19’a yakalanan Biden’ın "Paxlovid" ilacıyla devam eden tedavisinde 3 günün geri kaldığını ve sağlık durumunun iyiye gittiğini açıkladı. Biden’da görülen baskın semptomun boğaz ağrısı olduğu ifade edildi.
Geçtiğimiz aylarda koronavirüs vakalarının düşüşe geçmesiyle büyük bir rahatlama yaşanırken şimdi ise yeniden tedirgin yaratan haberler gelmeye başladı. Kovid-19 vakaları son bir ayda 8 kat yükselerek tehlike çanlarını çalmaya başladı. Hastaneler yeni bir vaka dalgasına hazırlanırken Kovid-19 birimleri geri dönüyor. Uzmanlar özellikle Kurban Bayramı tatili boyunca yurt genelinde yaşanan hareketliliğin sonuçları önümüzdeki haftalarda tabloya yansıyacağını belirtirken önemli uyarılarda bulundu.
2,5 yıldan fazla sürede Kovid-19'un ülkede yayılmasını engelleyen Pasifik Okyanusu’ndaki 100 bini aşkın nüfusa sahip takımada ülkesi Mikronezya, Kovid-19'un ülkede ilk kez salgına dönüştüğünü açıkladı. Ülkenin 4 eyaletinden 2'sinde birden fazla vaka olduğu duyuruldu.
Türkiye'de koronavirüs vakalarında artış yaşanırken, Kovid-19 ile mücadelede lokomotif olan Ankara Şehir Hastanesi'nde ise vaka sayılarındaki yükseliş ile birlikte pandemi yoğun bakım alanları yeniden açılmaya başladı. Haziran ayında 1 olan Kovid-19 yoğun bakım alanı, vakalardaki artış ile birlikte şimdi 2'ye yükseldi. Ankara Şehir Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan "Özellikle son haftalarda şiddetli bir artış var. Giderek artıyor." dedi.
Büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanırken Zonguldak'ın da vaka oranındaki ciddi durum nedeniyle yasağın uygulandığı iller kapsamına alınması dikkatleri çekmişti. Koronavirüs vakalarının yeniden artışa geçmesiyle tedirginlik de yayılmaya başladı. Mayısta hiç Kovid-19 hastaları olmadığını belirten Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, mevcut durumu açıklayarak tehlikenin boyutunu ortaya koydu.
Koronavirüs BA.5 varyantı, son dönemlerde Covid-19 vakala sayılarının artmasıyla gündemde yer aldı. Koronavirüs BA.5 varyantını duyan vatandaşlar internette sorgulamaya başladı. Covid-19 virüsünden sonra pek çok varyant türemişti. Şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant olarak bilinen Koronavirüs BA.5 varyantının belirtileri merak ediliyor. İşte Koronavirüs BA.5 varyantı hakkında detaylar..
Koronavirüs pandemisi başladıktan iki buçuk yıl sonra, Covid enfeksiyonları dünyanın çeşitli yerlerinde yeniden artmaya başladı.
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın'dan koronavirüs salgınıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Aydın, vakaların yeniden yükseldiğini, virüse yakalananların hastanelerde tedavi görmeye başladığını belirterek, "Şu an sert dalga başlamış durumda ve bunu hafif atlatmanın yöntemleri belli. Bu dalgayı aşı ve maskeyle geçirmek zorundayız. Bu yöntemleri uygulamazsak, farklı bir şey bekleyemeyiz" dedi.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan 50 yaş üstü ile risk grubundakiler için kritik bir uyarı geldi. Bakan Koca açıklamasında "50 yaş üstüyle risk grubundakilerin, son aşıları üzerinden 6 ay geçmişse, hatırlatma dozu aşılarını olmalarını ısrarla öneriyoruz. Bu grubun, temasın artacağı bayram günlerinden başlayarak kendilerini bilhassa koruması gerekmektedir." dedi. Öte yandan Bakan Koca "Maskeyi zaruri kılan durumları hepimiz biliyoruz." diyerek önemli bir noktaya da dikkat çekti.
Kanser aşısı çalışmaları dünyanın dört bir tarafında devam ediyor. Bir süredir üzerinde çalışılan ve Covid-19 aşısına benzer teknoloji kullanılarak hazırlanan kanser aşısının erken sonuçları açıklandı. Araştırmacılar, kişiselleştirilmiş bir kanser aşısının "gerçekten umut verici" erken sonuçlar verdiğini söylüyor.
Koronavirüs salgınının başladığı dönemde alınan önlemler arasında müzik yasağı da bulunuyordu. Yasakların teker teker kalktığı dönemde ise müzik yasağı gece 00.00'dan 01.00'e esnetilmişti. Bu duruma müzisyenlerin tepki göstermesine Serdar Ortaç'tan ilginç bir yorum geldi. Ortaç'ın sözleri gündem oldu.
Birkaç yıldır hayatımızın parçası haline gelen ve birçok değişim yaşamamıza neden olan Covid-19 etkileri hala devam ediyor. Her Covid-19 geçiren kişiler bu süreci farklı yaşıyor. Uzun Covid geçiren hastalarda bilinen Covid-19 belirtilerinin dışında da belirtiler görülüyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de de tespit edildiğini duyurdu. İlk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü tüm dünyada ve ülkemizde endişe yaratmaya devam ediyor. Maymun çiçeği virüsü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve bilinçli olmak gerekiyor.
Koronavirüs pandemisinde ilk vakaların ortaya çıktığı ve uçuşların durdurulduğu Çin'in Wuhan şehrinden İstanbul'a ilk uçak, iki buçuk yıl aranın ardından iniş yaptı.
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanlığı haftalık Kovid-19 verilerini açıkladı. Ülke genelinde 20-26 Haziran'da 26 bin 635 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 17 kişi ise yaşamını yitirdi. İşte son dakika haberinin detayları...
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 25 Haziran itibarıyla Omicron'un hızlı yayılan BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının toplamının, ABD’deki Corona virüsü vakalarının yaklaşık yüzde 52'sini oluşturduğunu açıkladı
Yayınlanan son koronavirüs vaka tablosuna göre vaka oranında artış yaşanması dikkat çekmişti. Gelişme sonrası maskenin ilerleyen süreçte geri gelip gelmeyeceği merak edilmeye başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maskelerin geri geleceği yönündeki tartışmalarla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Peki Maske zorunluluğu geri mi dönecek? Sonbaharda maske geri dönecek mi? İşte Bakan Koca'nın açıklaması...
Son dakika haberi: Koronavirüste vaka sayılarındaki artış 'maske geri mi dönüyor?' sorusunu akıllara getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan herkesin merak ettiği bu soruya yanıt geldi. Koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin açıklamada bulunan Bakan Koca, "Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır. Herkes müsterih olsun" dedi. Peki önümüzdeki aylarda maske geri dönecek mi? İşte Bakan Koca'nın o açıklamaları!
İngiltere'de iki yıldan uzun süre Covid-19 vakalarını izleyen yeni bir araştırmaya göre en az iki doz Covid-19 aşısı olduktan sonra hastalığa yakalanan kişiler arasında en yaygın beş semptom; burun akıntısı, baş ağrısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve sürekli öksürük. Aşı olmamış kişilerde ise en sık rastlanan semptomlar sırsıyla baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş ve inatçı öksürük.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı haftalık Kovid-19 verilerini açıkladı. Buna göre, 13-19 Haziran'da 10 bin 954 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 19 kişi ise hayatını kaybetti. Haziranın ilk yarısında 7 bin 500 civarında seyreden haftalık vaka sayılarında, bu hafta yaklaşık yüzde 50 artış hesaplandı.
Covid-19, 2020 yılından beri hayatımızı etkilemeye devam ediyor. Sağlığımızda ve yaşam alışkanlıklarımızda birçok değişiklik yaşamamıza neden olan Covid-19 ileride çeşitli hastalıkların görülme riskini arttırıyor. Covid-19’un ileride göstereceği etkilerden korunmak adına hastalığı geçiren kişilerin muayenelerini düzenli olarak olmaları gerekiyor.
Biontech aşısını üreten bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs pandemisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaz sonunda yeniden maskelerin takmaya başlanabileceğini söyleyen Şahin, "Şunu da belirtmek lazım ki yeni bir dalga da kapıda ve bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde bir garanti yok o yüzden hazırlıklı olmakta yarar var" sözleriyle uyarıda bulundu.
Covid-19 hakkında yapılan yeni araştırmalar sonucunda şaşırtan bir bilgi elde edildi. Danimarka'da yapılan araştırmalara göre Covid-19 geçiren kişilerde bazı hastalıkların meydana gelme riskinde artış yaşanabiliyor. Yapılan son çalışmalar Covid-19 geçirenlerde özellikle Parkinson, Alzheimer ve inme gibi nörolojik hastalıkların oluşma riskinde artış yaşandığını ortaya koydu.
Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Tuncay Kantarcı karakteriyle adını tüm Türkiye'ye duyurmayı başaran Osman Wöber'in dün hayatını kaybettiği öğrenildi. Kalp krizi sonucunda hayata gözlerini yuman başarılı oyuncunun vefat haberinin ardından akıllara 'Maske' sahnesi geldi. 2003 yılında Çin'den gelecek olan koronavirüsü tahmin ettiği anlarla akıllara gelen Osman Wöber'in unutulmaz sahnesi olay olmuştu.
Almanya'da korona vakalarında yeniden artış gözlenirken yetkililer de sonbaharda yeni virüs dalgasına karşı alınacak önlemleri görüşmeye başladı.
Bilimadamları, COVID-19 aşılarının kullanıldığı ilk yıl olan 2021’de dünya çapında yaklaşık 20 milyon hayatı kurtardığını tahmin ediyorlar. Yeni bir çalışmaya göre, aşılanma küresel hedeflere ulaşılmış olsaydı daha da fazla ölüm önlenebilirdi. Calişmada Çin hariç 185 ülkeden veriler kullanıldı
Yaz tatili öncesinde Avrupa'daki birçok ülkede korona vakaları yeniden artışta.
İngiltere'de uzmanlar koronavirüs vakalarında artış yaşandığını belirtirken Omicron'dan türeyen yeni BA.4 ile BA.5 alt varyantlarının baskın olduğuna işaret ediyor ve bu varyantların antikorlara karşı daha dirençli olduğundan şüphe ediyor.
Suudi Arabistan, koronavirüs tedbirleri nedeniyle vatandaşlarının Türkiye'ye gidişini yasaklayan kararı kaldırdı.
Tayland'da yaklaşık bir senedir yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ilk kez bir kediden insana covid-19 bulaştığı açıklandı. Covid-19'un kedinin hapşırmasıyla bulaştığı belirtildi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Kovid-19'a yakalandığı açıklandı. Açıklama Beyaz Saray’dan geldi.
"YKS'de maske takmak zorunlu mu?" sorusu sorgulanıyor. Üniversite sınavının 18 Haziran'da yapılan ilk oturumu TYT sona erdi. Öğrenciler 19 Haziran'da AYT ve YDT sınavına girecek. Sınavda maske takmanın zorunlu olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler arama motorlarında sorgulama yapıyor. Peki YKS’ye girecek olan kişiler yanlarında maske getirebilir mi? İşte detaylar...
ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışma kurulu, 6 ay üzeri çocuklar için COVID-19 aşısının onaylanmasını tavsiye etti. Bu gelişme, ülke çapında küçük çocuklar için aşıların dağıtımının büyük ihtimalle gelecek hafta başlayabileceği anlamına geliyor
Dünyanın birçok yerinde insanlar Covid sonrası hayatın tadını çıkarıyor. Ancak Almanya, önümüzdeki kış için Covid önlemleri almak üzere kolları sıvadı. Ülke bu kış, Ekim'den Mart'a kadar restoranlarda, barlarda ve mağazalarda maske takmayı zorunlu hale getirmeyi düşünüyor.
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı pençesi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir kronik hastalık daha ortaya çıktı. Beyin sisi olarak adlandırılan hastalık Bazı kelimeleri hatırlayamama, unutkanlık, sinirlilik, başladığı işi bitirememe, konsantrasyon güçlüğü ve bazı uyku bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Sağlık Bakanlığı, 1 Haziran'dan itibaren Kovid-19 verilerinin haftalık olarak açıklanacağını açıklamıştı. 30 Mayıs-5 Haziran verilerinin ardından 6-12 Haziran tarihlerine ilişkin haftalık veriler de açıklandı. Buna göre 6-12 Haziran tarihleri arasında, koronavirüs nedeniyle can kaybı sayısı 20 olurken kayıtlara 7 bin 556 yeni vaka geçti.
Kuzey Kore'de koronavirüsün ardından yeni bir salgın hastalığa rastlandığı iddia edildi. Salgının boyutu ve türü açıklanmazken Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, salgının kontrol altına alınması için özel ilaç stokundan bağışta bulundu.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) aşı tavsiye kurulu Moderna ve Pfizer'in 5 yaşın altındaki çocuklar için elçi RNA aşısına yeşil ışık yaktı. Bağımsız uzmanların aşıyı tavsiye kararının ardından FDA'nın aşıya izin vermesi ve aşının gelecek hafta piyasaya çıkması bekleniyor
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach Almanya’da vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, yaşlılara ve kronik hastalığı olanlara hatırlatma dozu tavsiyesinde bulundu.
Son dakika haberine göre, Türkiye'de salgının etkisini yitirmesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 tablosunun günlük değil, haftalık olarak paylaşılacağını açıklamıştı. En son 31 Mayıs'ta paylaşılan tablodan sonra bugün yeni veriler açıklandı. Son tabloya göre 30 Mayıs - 5 Haziran arasında, koronavirüs nedeniyle can kaybı sayısı 19 olurken kayıtlara 7 bin 322 yeni vaka geçti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi. Trudeau’nun Mart 2020'de de koronavirüse yakalandığı biliniyor. İşte haberin detayları...
Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gazi Erçel vefat etti. Erçel, 1996-2001 yılları arasında Merkez Bankası Başkanı olarak görev almıştı.
Çin'de son koronavirüs dalgasının kontrol altına alınması için milyonlarca kişinin kitlesel bir aşılama kampanyasına dahil edileceği belirtildi. Tespit edilen son iki yüz kadar yeni vakanın Pekin'de çeşitli barlara giden tek bir kişi tarafından yayıldığı açıklandı.
Hollanda'da koronavirüs Omicron varyantları BA.4 ve BA.5 hızla yayılıyor. Bu varyantlara bağlı Covid vakalarının sayısı, 1 hafta içinde iki katına çıktı. Uzmanlar, bu gelişmenin, koronavirüsle ilgili yeni bir yaz dalgasının başlangıcı olabileceğini söylüyor.
Kovid-19 tüm hayatımızı etkisi altına alarak birçok soruna yol açtı. Özellikle yaşlılar ve bazı hastalıklara sahip olan kişiler Kovid-19 sebebiyle daha fazla risk altındalar. Uzmanlar Kovid-19 geçiren yaşlıların bazı sağlık sorunları risklerinin arttığını belirtti.
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam birçok hastalığa neden olan etkenler arasında üst sıralarda yer alıyor. Özellikle pandemi sebebiyle iyice artış gösteren bu zararlı alışkanlıklar obeziteye, kalp hastalıklarına ve çeşitli hastalıklara yol açıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu yaptığı konuşmada obezitenin etkilerine dikkat çekti.
Maymun çiçeği özellikle son zamanlarda en korkulan hastalıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde henüz maymun çiçeği vakası görünmese de dünyada görülen vaka sayıları endişeye sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği vaka sayısı hakkında açıklama yaptı.
ABD ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği yeni Corona virüsü takviye aşısının Omicron varyantına karşı bağışıklık sistemini daha da kuvvetlendirdiğini bildirdi
Pandeminin ilk günlerinde büyük ilgi gören Clubhouse'da işler pek yolunda gitmiyor. Bir zamanlar sohbet odası rüzgarının estiği popüler uygulamada artık ayrılık rüzgarları esiyor. Diğer teknoloji şirketleri rakip ürünler çıkarınca Clubhouse'a olan ilgi de düştü.
Son dönemde hızı kesilse de koronavirüs (Kovid-19) salgını iki yılı aşkın bir süredir hayatımızda. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ise Kovid-19'u anlık olarak tespit edebilecek polimerik bir malzemeden test kiti geliştirdi. Bu kitin mevcut test sistemlerine kıyasla yeni ve uygun maliyetli bir prototip sunduğunu aktaran Prof. Dr. Yusuf Yağcı, "Hasta örnekleri üzerinde gerçekleştirilen PCR testleriyle büyük uyum göstermiş ve yüzde 95 başarı elde edilmiştir." dedi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) yapılan açıklamada, Novavax aşısı verilerinin hafif ila şiddetli COVID-19 riskini azaltmada etkili olduğunu göstermesine rağmen, aşının olası bir kalp iltihabı riskinden endişe duyulduğu belirtildi
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda koronavirüs salgınının başından beri yayınlanan Covid-19 Tablosu'nun 1 Haziran tarihinden itibaren haftalık olarak yayınlanacağını duyurdu.
İçişleri Bakanlığı, bugünden itibaren yurtdışından Türkiye’ye girişlerde COVID-19 testi zorunluluğu aranmayacağını açıkladı. Açıklamada, "1 Haziran'dan itibaren tüm sınır kapılarından ülkeye girişlerde test zorunluluğu aranmayacak" denildi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31’inin tütün kaynaklı hastalıklardan ölümlerde 2. sırada olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, “Sigara içenler Covid-19 hastalığına yakalanırlarsa, daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma kararını öne çekmeleri gerekiyor” dedi.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 31 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 975 kişi koronavirüse yakalandı, 4 kişi ise hayatını kaybetti. İşte koronavirüs verileriyle ilgili son durum...
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 30 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 908 kişi koronavirüse yakalandı, 4 kişi ise hayatını kaybetti. İşte koronavirüs verileriyle ilgili son durum...
Hastanelerde maske kalktı mı sorusu gündeme geldi. Koronavirüs (Covid-19) salgını hakkında yeni gelişmeler Sağlık Bakanlığı sayfasından halka duyuruldu. Maske yasağına dair Bakan Koca'dan bir açıklama geldi. Hastanelerde maske yasağının kalkıp kalkmadığı titizlikle araştırılıyor. İşte hastanelerde uygulanan maske yasağına dair son gelişmeler!
Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığından valiliklere gönderilen maske genelgesine göre; koronavirüs vaka sayılarındaki düşüşle birlikte, toplu ulaşım araçlarında maske kullanımına son verilirken, sağlık kuruluşlarında maske kullanımına devam edilecek.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de vaka sayılarının arka arkaya üç gün binin altında olması sebebiyle toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığının internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada koronavirüs (Covid-19) salgını hakkında yeni gelişmeler duyuruldu. 29 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli olurken, Bakan Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden maske zorunluluğu ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Peki toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Otobüs, metro ve metrobüste maske zorunluluğu kalktı mı? İşte merak edilenler...
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 29 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 864 kişi koronavirüse yakalandı, 2 kişi ise hayatını kaybetti. Öte yandan üç gün üst üste koronavirüs vaka sayısının 1000'in altında olması sebebiyle, toplu taşımada uygulanan maske takma zorunluluğu kalktı. İşte son dakika haberinin detayları...
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 28 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 966 kişi koronavirüse yakalandı, 3 kişi ise hayatını kaybetti. İşte koronavirüs verileriyle ilgili son durum...
Hava kirliliği hem sağlığımızı hem de cildimizi olumsuz etkiliyor. Git gide artış gösteren hava kirlilikleri sağlık için tehlike oluşturuyor. Özellikle sanayinin ve trafiğin yoğun olduğu şehirlerde hava kirliliği nedeniyle ölüm oranları artış gösteriyor. Hava kirliliği Covid-19 nedeniyle ölen kişilerin sayısında da artış yaratıyor.
ABD'nin 40 milyon nüfuslu California eyaletinde Corona virüsü vakaları yeniden artışa geçti. Geçen hafta eyalette günde ortalama 14 bin 626 vaka bildirildi. Vakalar iki hafta önceki ortalamaya göre yüzde 86 artarken, ölümler yüzde 10 azaldı
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 27 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 940 kişi koronavirüse yakalandı, 4 kişi ise hayatını kaybetti. İşte koronavirüs verileriyle ilgili son durum...
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 26 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte Türkiye'de 1310 kişi koronavirüse yakalandı, 5 kişi ise hayatını kaybetti. İşte koronavirüs verileriyle ilgili son durum...
Amerika’da uzun COVID-19'la ilgili yapılan yeni bir araştırma bu durumun aşılı kişilerde ortaya çıkan vakalarda da görülebileceği ve yaşlıların hastalığın uzun süreli etkilerine karşı daha fazla risk altında olduğu yönünde deliller ortaya koydu
Geçtiğimiz yılları endişe içinde geçirmemize neden olan Covid-19'la ilgili sır perdeleri aralanmaya devam ediyor. Gribe benzetilen semptomlarının dışında koku ve tat duyularında kayıplara neden olan Covid-19, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Covid-19 geçirdikten sonra bazı hastalarda koku bozukluğu ortaya çıktı. Ortaya çıkan koku bozukluğunun sebebi bulundu.
Maske yasağına dair sorular sorulmaya devam ediliyor. Hastanelerde, havalimanı ve uçaklarda maske zorunluluğunun olup olmadığı araştırılıyor. Şehirler arası veya yurt dışına çıkacak vatandaşlar uçaklarda maske yasağının kalkıp kalmadığını sorguluyor. İşte uçaklarda maske yasağına dair yapılan son açıklamalar