Ankara (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi.
Kanuna göre, fikri mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla süreli yayın basılan yerler dışındaki eserlerin çoğaltılması, materyallerin üretilmesi, dolumu, çoğaltımı ve satışını yapan yerler, ücret karşılığı sertifikalandırılacak.
Korsan olarak çoğaltılan nüsha ve yayınların ele geçirilmesi halinde, suça konu olan materyallerin ele geçirilmesine fiilen katılan, önleme, izleme ve soruşturmakla görevli olan denetim komisyonu başkan ve üyelerinden kamu görevlisi olanlara, ikramiye ödenecek.
Tahsil ettikleri Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payını, belirtilen süre içinde il özel idarelerine yatırmayan belediyelerden, katkı payları, gecikme zammı uygulanarak tahsil edilecek.
Belediye başkanları, bu katkı paylarının zamanında ve tam olarak ödenmesini sağlamakla yükümlü olacak.
Kanun, "yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki; asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunma" görevini de Kültür ve Turizm Bakanlığının görevleri arasına ekliyor.
"Yapımı kar etmeyen yapımcıların bir daha desteklenmeyeceğine" ilişkin hüküm ise "3 yıl süreyle desteklenmemeleri" şeklinde değiştirilecek. Kanuna göre, Türkiye'de seyahat acentalığı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi alınacak.
Yurtdışında ve yurtiçinde yolcu taşımacılığı yapan kuruluşların hizmetleri, nakliyecilik hizmeti niteliğinde değerlendirilerek, işletme belgesine uygulamasına tabi tutulmayacak.
Tur veya sadece tek bir otelde konaklamayı ve konaklanacak otele ulaşımı içerenler hariç olmak üzere, paket tur kapsamında, paket tur veya tur başına 45 kişiye kadar en az 1 rehber bulundurulacak.
Müşterilere, seyahat acentaları tarafından zorunlu sigorta yaptırılacak. Mevzuatlara uymayan seyahat acentalarına, ilgili makamca verilecek cezadan ayrı olarak, daha önce "ihtar" cezası veren Bakanlık tarafından bundan böyle idari para cezası da uygulanabilecek.
Buna göre, zorunlu sigorta yaptırmayan, 1 yıl içinde 5 kez para cezası almayı gerektirir fiilde bulunan acentaların işletme belgeleri iptal edilecek. Gerçek ve tüzel kişiler, Denizcilik Müsteşarlığından işletme izni ve Bakanlıktan belge almak koşuluyla deniz turizmi tesisleri, yatırımı ve işletmeciliği yapabilecek.
Türkiye'ye giriş işlemini tamamlamış Türk ve yabancı bayraklı deniz turizmi araçları; Türk karasuları ve limanları arasında serbestçe dolaşabilecek. Kruvaziyer gemilerde casino varsa, Türk karasularında seyir sırasında kapalı tutulmasına ilişkin gerekli tedbirler, ilgili idarelerce alınacak.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, tasarının yasalaşmasından sonra, 9 Ocak 2007 Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.