YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Koruyucu Aile Ve Gönül Elçiliği Tanıtım Programı Çorlu`da Düzenlendi

Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Gönül Elçileri Projesi çerçevesinde Koruyucu Aile ve Gönül...

Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Gönül Elçileri Projesi çerçevesinde Koruyucu Aile ve Gönül Elçiliği Tanıtım Programı Çorluda gerçekleştirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Aziz Günden Konferans Salonunda yapılan programa Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan ile Tekirdağ ASP İl Müdürü Resul Darama da katıldı.

Tekirdağ ASP İl Müdürü Resul Darama`nın gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumu öncesinde konuşan Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, projenin önemine dikkat çekti. Salonda bulunan katılımcılardan koruyucu aile olmasalar dahi bu proje hakkında öğrendiklerini çevrelerinde bulunan diğer ailelere aktarmalarını isteyen Kaymakam Doğan: “Koruyucu aile olacak olan ailelere çocuğun hiçbir mali külfeti olmayacak. Koruyucu aileye teslim edilen çocukların tüm masrafları devlet tarafından karşılanacak” dedi.

Sağlıklı bir toplum ve mutlu yarınlar için sahip olduğumuz en değerli varlıkların çocuklar olduğunu bildiklerini belirten Doğan: “Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocuklarımızın bu rüyalarını gerçekleştirecek olanlar ise koruyucu aileleri olacaklar. Bazı aileler zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebiliyorlar. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanması olacaktır” diye konuştu.

Koruyucu aile konusunda basın kuruluşlarına da önemli görevler düştüğünü belirten Kaymakam Doğan: “Bakanlığın hayata geçirdiği projenin yaygınlaştırılması ve tanıtılması için basın mensuplarının da desteğine ihtiyaç var. Projenin kamuoyunda geniş kitlelere duyurulması noktasında basın kuruluşlarından da destek bekliyoruz” dedi.

Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Tekirdağ ASP İl Müdürü Resul Darama, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, Çorlu İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Tolga Çemrek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Okumuş, İlçe Nüfus Müdürü Safet İran, Çorlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı İzzet Ersoy, Çorlu İlçe Müftüsü Nazmi Söğüt, Okul müdürleri, okulların yöneticileri, okul aile birliği başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı Koruyucu Aile ve Gönül Elçiliği Tanıtım Programında konuşma gerçekleştiren Tekirdağ ASP İl Müdürü Resul Darama ise koruyucu aile ile ilgili olarak bilgiler verdi.

Koruyucu aile tanımını yapan Darama: “Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler koruyucu ailedir” dedi.

Koruyucu aile türlerini de aktaran Resul Darama: “Akraba veya yakın çevre koruyucu aile modelinde veli ya da vasi dışında kalan kan bağı bulunan akrabalar ya da çocuğun iletişim içinde olduğu veya tanıdığı bakıcı, komşu gibi yakın çevresinde olan, tercih etmeleri halinde en az temel ana, baba eğitimleri kapsamında eğitim almış kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. Geçici koruyucu aile modeli ise : “Acil koruma gereken ya da hakkında hizmet planı oluşturulmamış ve kuruluş bakımına yerleştirilmemiş ya da kendisi için planlanan hizmet modelinden çeşitli nedenlerle henüz yararlandırılamamış çocuklar için, temel ana, baba eğitimleri ve Koruyucu Aile Birinci ve İkinci Kademe Eğitimini almış profesyonel kişi ve ailelerin sağladığı birkaç gün ile en fazla bir ay arasında değişen bakımdır. Süreli koruyucu ile modelinde ise öz ailesi yanına kısa sürede döndürülme imkanı bulunmayan ya da kalıcı olarak aile yanına yerleştirilemeyen çocuklara, tercihen temel ana baba eğitimleri ve Koruyucu Aile Birinci Kademe Eğitimini almış kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. Uzmanlaşmış koruyucu aile modelinde de, özel zorlukları ve ihtiyaçları olan çocuklara yardımcı olabilecek lisans eğitimine sahip olan veya eşlerden biri en az ilköğretim düzeyinde olmak üzere temel ana, baba eğitimleri, Koruyucu Aile Birinci ve İkinci Kademe Eğitimlerini almış kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır” diye konuştu.

Hangi çocukların koruyucu aileye verileceği konusunda da bilgiler veren Darama: “Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar, öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız ya da erkek, sağlıklı ya da özürlü, tek ya da kardeş olup, koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu meslek elemanı tarafından belirlenmiş çocuklar koruyucu aile yanına verilebilir. Yasal çerçevede, haklarında korunma kararı alınmış çocuklar, öz ailelerinden izin alınması gerekmeksizin uygun kuruluşlara ya da koruyucu aileler yanına yerleştirilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Koruyucu aile olma şartlarını da sıralayan Resul Darama: “TC vatandaşı iseniz, sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız, 25-65 yaşları arasındaysanız, en az ilkokul mezunu iseniz, düzenli gelire sahipseniz çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz, koruyucu aile olmak üzere ikamet ettiğiniz ilde bulunan il müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

Bazen aileler çocuklarına bakamadıkları gerekçesi ile ekonomik yetersizliklerini öne sürerek çocukları sevgi evlerine bırakabiliyor. Ancak devletin koruyucu ailelere maddi yardımda bulunarak çocukların giderlerini üstleneceğini öğrenen aileler, öz çocuklarını geri alarak devletin vereceği bu parayı da istiyorlar. Fakat çocuklar öz anne ve babaya koruyucu aile olarak verilmiyor” dedi.

Koruyucu aile olmak isteyenlerden istenecek belgelerin neler olduğunu da kaydeden Tekirdağ ASP İl Müdürü Resul Darama : “T.C. kimlik numarası, 1 adet vesikalık fotoğraf, öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği, iş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği, adli sicil belgesi, varsa koruyucu aile birinci kademe, koruyucu aile ikinci kademe veya temel aile eğitimi belgesi veya belgelerinin onaylı örneği isteniyor” diye konuştu.

Koruyucu ailelerin yükümlülükleri ile ilgili olarak da bilgiler veren Resul Darama koruyucu ailelere ve yerleştirilen çocuğa sağlanan olanaklarla ilgili olarak ise: “Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamalarına yönelik aylık ücret ödenir. Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti özür ve yaş durumu dikkate alınarak birinci fıkrada belirtilen miktar yüzde 50 artırılarak uygulanır. Koruyucu aile yanında eğitime veya mesleki eğitim ya da kursa devam etmeyen eğitim yaşındaki çocuklar için özel zorlukları ve ihtiyaçları bulunana ya da engelli çocuklar hariç aylık bakım ücreti yaş grubuna göre aldığı ücretin yüzde 50`si oranında ödenir.

Aile yanına aynı süreçte kardeş çocuklar hariç ikinci çocuk yerleştirilmesi halinde, ikinci çocuk yaş grubuna uygun ödemenin yüzde 80`i kadarı ödenir. Koruyucu aile yanına yerleştirilen her çocuk için giderlerinin karşılanması amacıyla aylık bakım ödemesi peşin olarak yapılır. Her öğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat arttırılarak ödenir. Şubat ve Ağustos aylarında çocukların yıllık giyim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti iki kat arttırılarak ödenir. Koruyucu aile yanında bakılan çocukların sağlık harcamaları kuruluş bakımındaki çocuklarda olduğu gibi 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası hükümlerine göre karşılanır. Servis ile okullarına gitmek zorunda olan çocukların okul servis ücretleri ile engelli çocukların servis ücretleri ve 4-5 yaş grubu kreş çağı veya anaokulu çocuklarının servis ücretleri, servis bulunmaması halinde ulaşım giderleri karşılığı otobüs bilet ücreti ödenir, servis bulunmaması halinde gidiş gelişlerdeki ulaştırma giderleri karşılığı otobüs bilet ücretleri ödenir. Koruyucu aile hizmeti kapsamındaki, okula devam eden veya öğrenimini sürdürememiş çocuklara, kuruluş bakımındaki çocuklara verilen miktarlar üzerinden harçlık ödenir. Tam gün öğrenim görüp de yemeklerini evde yeme olanağı bulamayan çocuklara, öğrenim süresince harçlıkları iki kat artırılarak ödenir. Bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendirilir, bu imkândan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav ve kayıt ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanır” şeklinde konuştu.

Resul Darama ayrıca: “Çocukların koruyucu ailelere hiçbir mali zorluğu olmayacak. Devletimiz çocukların sıcak bir yuvada olmasını istiyor. Çocukların toplu olarak kaldıkları yerlerde otokontrol biraz zorlaşıyor. Bizim uyguladığımız en küçük ev modellerinde bile 5 çocuk bir arada bulunuyor. Toplu ortamlarda çocuklara istenilen eğitimin verilmesi güçleşebiliyor. Biz sizlerden gönül elçilerimiz olmanızı rica ediyoruz. Sesimiz, soluğumuz, elçimiz olacaksınız. İlla koruyucu aile olmanıza gerek yok. Ailelerin bilinçlenmesi konusunda da bizlere yardımcı olabilirsiniz” dedi.

Koruyucu Aile Ve Gönül Elçiliği Tanıtım Programı Çorlu`da Düzenlendi

Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Gönül Elçileri Projesi çerçevesinde Koruyucu Aile ve Gönül...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler