YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOSGEB Başkanı Kaplan: Türkiye’de girişimci olmak isteyenlerin sayısı artıyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Uluslararası Küresel...

KOSGEB Başkanı Kaplan: Türkiye’de girişimci olmak isteyenlerin sayısı artıyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Uluslararası Küresel Girişimcilik 2011 Raporu'na göre Türkiye’nin girişimcilik notunun arttığını söyledi.

Kaplan, 18-64 yaş aralığındaki potansiyel ve yeni girişimci oranlarının toplamını ifade eden toplam girişimcilik aktivitesinin, Türkiye’de 2010 yılında yüzde 8.6 iken, bu rakamın 2011'de yüzde 11.9’a çıktığını kaydetti.

KOSGEB’in, Adana Sanayi Odası (ADASO) ile birlikte düzenlediği 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' kursunu bitiren 60 girişimciye sertifikaları törenle verildi. ADASO’da düzenlenen programda konuşan Kaplan, “Aynı rapora göre, ülkemizde potansiyel girişimci oranı 2006 yılında 2.2 iken, 2011 yılında 6.3’e çıkmıştır. Yine, 2006 yılında 4.0 olan yeni girişimci oranı da 6.0’a çıkmıştır. Burada KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumların verdiği eğitimler bu sonucu yakalamamıza vesile oldu.” dedi.

Son iki yılda KOSGEB’in ‘girişimcilik‘ konusuna ayrı bir önem verdiğini vurgulayan Kaplan, kurumda yaşanan değişim ve dönüşümlere dikkat çekti. Bu süreçte girişimcilik endeksinin sonuçlarını etkileyecek çalışmaları hayal ettiklerini dile getiren Kaplan, şöyle devam etti: “Ülkemizde herkes girişimci olmak istiyor. Girişimci bir toplum olduğumuz her yerde söyleniyor. Ama maalesef girişimci adaylarımız anneden, babadan görme geleneksel yöntemlerle bir takım işler yapıyor. Oysa küresel rekabet ortamında bu tür girişimcilere ihtiyacımız yok. Bizim, herkesin yaptığından farklı işler yapan, yenilikçi bir yaklaşım anlayışına sahip girişimciler yetiştirmemiz lazım.”

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de iş kuranların yüzde 80’inin mesleklerini kaybettiğini ve yabancıların buna “ölüm vadisi” dediğini anlatan Kaplan, KOSGEB’in bu vadiye ilişkin rakamları minimize etmek ve girişimcilerin bu kırılgan yılları daha güçlü bir şekilde geçirmeleri için eğitimler planladıklarını bildirdi. Son iki yılda 60 bin girişimci adayını yetiştirdiklerini açıklayan Kaplan, bunlardan yaklaşık 3 bininin işletmelerini kurduğunu ifade etti. Kaplan, önemli bir potansiyele sahip Çukurova’da girişimcilikte eksiklikler olduğunu sözlerine ekledi.

"TEMEL SORUN ÜRETİM VE İSTİHDAM"

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da dünyanın temel sorununun üretim ve istihdam olduğunu vurguladı. Üretim ve istihdam meselesinin çözülmesiyle pek çok sıkıntının aşılacağını dile getiren Coş, bunun için de girişimci sayısının hızlı bir şekilde artırılması gerektiğini kaydetti. Kimi zaman mevcut sermayenin verimli kullanılmadığına değinen Coş, bu husustaki başarılı çabaları için KOSGEB’e teşekkür etti. Dün hayal gibi görülen desteklerin bugün sağlandığını belirten Coş, girişimcilerin sunulan bu fırsatlardan yararlanmasını istedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da 1973 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nden, Türkiye’deki 6012’nci mimar olarak mezun olduğunu hatırlattı. O dönem hiçbir kurumdan ‘girişimci’ desteği alamadıklarını vurgulayan Aldırmaz, masa ve sandalyelerini bile bankadan borç alarak işe başladıklarını söyledi. 1996 yılına kadar yaklaşık 4 bin projeye imza attığını ve dönüp geriye baktığında tamamen bankalara çalıştığını gördüğüne işaret eden Aldırmaz, “Bir yerde şantiye şefi olsaydım, ekonomik durumum daha iyi olurdu. Ama bu girişimci arkadaşlarımızın arkasında KOSGEB, hükümetimiz, valimiz ve büyükşehir var. Çünkü benden daha avantajlı durumdasınız. 30 bin lira hibe, yaklaşık 70 bin lira faizsiz kredi, 2 yıl ödemesiz 4 yılda ödenecek. Siyasetle ticaretin esası moraldir. Bundan dolayı moralinizi yüksek tutun, hedeflerinizi yüksek tutun.”şeklinde konuştu. Aldırmaz, işsizlikten çok, toplumda iş beğenemezliğin yaygınlığını aktardı.

ADASO Başkanı Sadi Sürenkök de 60 genç girişimcinin 2 ay KOSGEB uzmanlarının gözetiminde eğitildiğini söyledi. Ülkede her yıl 750 bin kişinin istihdama katıldığını hatırlatan Sürenkök, şunları söyledi:

“Nüfus artıyor. Bu çerçevede bunlara iş bulabilmenin tek bir yolu var; girişimci sayısını artırmak. Ayrıca, 2011’de ekonomide yaşanan iyimser rakamlar ve olumlu tabloların 2012’de de devam etmesi için yine girişimci sayısını artırmalıyız. Yapı olarak müthiş bir girişimci özelliğimiz var. Son krizlerden bu kadar az etkilenişimizin ve Adana ile ülke ekonomisinin artan değerlerinin nedeni budur.”

Konuşmalardan sonra ugulamalı girişimcilik eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kursiyerlere sertifikaları sunuldu. Vali Hüseyin Avni Coş, girişimcilik eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan bedensel engelli Yılmaz Güler’e sertifikasını verdi. Güler, iş kurmak için KOSGEB ve valilikten yardım istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler