HABER

KOSGEB'den şirketlere sert uyarı

SAMSUN (İHA) - KOSGEB İdaresi Başkanı Erkan Gürkan, KOBİ desteklerini ve bu desteklerin kamu bankaları aracılığıyla verilmesini eleştiren MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Savaş Güven'e yanıt olarak, "Biz firmaların swot analizini çıkaralım, stratejik yol haritası belirlemeye çalışalım; sen firmanla ilgili doğru bilgileri verme, sonra kredi iste. Küresel platform (finans kuruluşları) 'Ben adamın gırtlağını sıkarım' diyor" dedi.

Samsun'da, Canik Belediyesi Meşe Kültür Tesisleri'nde 2005 yılı ekonomik gelişmelerini değerlendirmek üzere Vali Mustafa Demir ve AK Parti Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın da katıldığı yemekli bir toplantı düzenleyen MÜSİAD, konuşmacı olarak KOSGEB İdaresi Başkanı Erkan Gürkan'ı davet etti. Toplantıda açış konuşmasını yapan MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Savaş Güven, Türkiye'de son 3 yılda yaşanan ekonomik gelişmelerin sevindirici olduğunu belirterek, "Ancak KOBİ'ler de güçlendirilmeli. KOBİ bakanlığı ve KOBİ bankası kurulmalı. KOBİ destekleri kamu bankaları aracılığıyla veriliyor. Nazlı olan bu bankaların yanına yaklaşılmıyor. 2005 yılı KOBİ destekleri açısından zayi olmuştur. KOSGEB desteklerinin verilmesiyle ilgili süreç hızlandırılmalıdır. Birçok KOBİ temsilcisi bu konuda serzeniştedir. 2006 KOBİ'lerin desteklendiği yıl olmalıdır" dedi.

MÜSİAD Başkanı Savaş Güven'in eleştirileri karşısında şaşıran KOSGEB İdaresi Başkanı Erkan Gürkan, işbaşına geldiği 3 yıldan bu yana yaptıkları çalışmaları anlatarak, oluşturdukları KOSGEB modelinin AB'nin bile önünde olduğunu ve dünya tarafından örnek alındığını kaydederek, verdikleri kredileri rakamlarıyla ortaya koydu. Gürkan, "Ancak kimse bize doğru bilgi vermeden kredi peşine düşmesin. Küresel platform 'Ben adamın gırtlağını sıkarım' diyor. KOSGEB'e stratejik yol haritanı çizdir, batırmamak üzere kredini al" diye konuştu.

KOSGEB'in başına 3 yıl önce geldiğini, geldiğinde kasada olması gereken 20 milyon doların repoda olduğunu gördüğünü, sanayi envanteri olan KOBİ sayısı 4 binken bu sayıyı 50 bine yükselttiklerini ve 50 bin firmanın swot analizlerini çıkardıklarını söyleyen Gürkan, "3 yılda bütçemizin 1 milyar 100 milyon YTL olmasını sağladık. KOBİ'lere 2002'de 8 kalemde destek verildiği kaydedilip bu destekler de verilmezken, biz 40 kalemde destek vermeye başladık. Bugün kaynaklarımızın 4-5 misli büyüklüğünde KOBİ'lere kredi verdik. Bunu nasıl yaptığımız merak ediliyor. KOSGEB olarak faiz sübvansiyonu yapıyoruz. Bankalara paramızı yatırıyoruz ve 'Bu paranın faizini bana verme, bu faizi sübvanse ederek kredi isteyen sanayicimize sıfır faizle ver' diyoruz. Piyasaya bu yolla 800 milyon YTL faizsiz kredi verdik. Hazine ve diğer kurumlarda bu politikaya yaklaşıyor. Ancak değişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurup nasıl kredi alacağımızı bileceğiz. Bunları gerçekleştirmeyene dünya güvenmez. Şirketinin bilgilerini, entegrasyonu sağlamaya çalışan KOSGEB'e vermeyen de kredi noktasında, işinin sürdürülebilirliği konusunda karşısındakini ikna edemez" açıklamasını yaptı.

"PLANLAMA YAPMAYAN İŞLETME YARININI GÖREMEZ" Bugün firmalara desteklerini en üst seviyede sürdürdüklerini, sevda köprüsü oluşturup firma firma gezdiklerini, güç birliği için gerekli kurguyu yaptıklarını, sürekli değişimi benimsediklerini ifade eden Gürkan, "Firma, ben analizlerini yaparken yanlış bilgi verecek, sonra destek isteyecek. Yok öyle şey. Ama bunlar geride kaldı. Öyle bir noktaya geldik ki daha önce 'Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz' diyen firmaların şimdi stratejik yol haritalarını çıkarıyoruz. Oluşturduğumuz modelle küresel dünyada kabul gören ülke haline geldik. Çin, Bahreyn, KOSGEB'le işbirliği yapmak istiyor. İslam Kalkınma Bankası telefonumuza çıkmazdı, şimdi bizi dünyaya deklare ediyor. Sanayicimiz hevesli, 'Ben ihracatçı olmak istiyorum' diyor. Biz firmanın swot analizine bakıp, 'Sen daha üretim yapamıyorsun, nasıl ihracat yapacaksın? Önce üretim yapmayı öğren' diyoruz. Bizim KOBİ temsilcilerini zengin etmekten başka gayemiz yok. Ancak aşama aşama olacak. Planlama yapamayan işletme yarınını göremez. Onun için stratejik yol haritası, KOBİ'lerin aynası. BASEL Kriterleri'ne de uymak zorundayız. Bu kriterlere göre şirketler derecelendirilmek zorunda. Yarın KOSGEB kredisi isterken bankalar sizden derece notu talep edecek. 'Git işletmeni derecelendir' diyecek. CE belgeni aldıktan sonra kredi alabileceksin. Samsun'da kaç tane CE belgeli firma var? Türkiye'de 570 tane" şeklinde konuştu.

Şu anda Türkiye'deki 50 bin firmanın 3 yıllık planını okuyacak hale geldiğini dile getirerek, "Büyük oyuncu olacağız, bu da devlet-millet entegrasyonundan geçer. Biz KOSGEB olarak bunu yapıyoruz" diyen Gürkan, KOSGEB modelini şöyle açıkladı:

"Bugün swot analizini yaptığımız firmaları KOSGEB NET'e kaydediyoruz. Üretimlerine göre firmaları kümeliyor, eşleştiriyor, KOBİ Borsaları'na alıyor, elektronik ihalelere katılmalarını sağlıyor veya finans piyasalarından BASEL Kriterleri'ne göre kredi almalarını sağlıyoruz. KOSGEB modeli bütün ülkeyi kapsayacak anlamda hayata geçmiştir. Bu alanda Avrupa'nın da önündeyiz."

"BİZİM İŞİMİZ SANAYİCİYİ 'DOĞRU' ZENGİN ETMEK"
Ocak ayından itibaren e-kobi'ye geçecekleri, e-imza uygulamasıyla da internet ortamında sıfır faizle 25 bin YTL'ye kadar kredi verecekleri müjdesini veren Gürkan, şunları söyledi:

"Yaşanan gelişmeler ülkemiz adına gurur verici. KOSGEB bütün bu gelişmeleri gerçekleştirirken firmalarda ya batacak ya çıkacak. Beni kimsenin sevmesi lazım değil, ama işletmelerinizi sevin ve değişime ayak uydurun. Kredi alırken sizin cebinize giren para bu devletin, milletin parası. O halde adam gibi işinizi yapacaksınız. Krediyi batırmayacaksınız. Çin, Hindistan geliyormuş. Siz işinizi doğru dürüst yapmazsanız korkarsınız. Halbuki Çin'in kendisi korkuyor. Çin'le stratejik beraberlik oluşturduk. Biz bunları yaparken sen ne yaptın? İşletmelerinizi ilkokulu bitirmiş hacı ağabey ayakta tutmaya çalışıyor. Bütün destekleri sanayiciye kota ediyoruz ama sanayici getiriyor faturayı bana dayıyor. KOSGEB olarak 10 bin dolarlık yazılım desteği veriyoruz, gidiyor kötü yazılım kullanıyor, sonra 'yazılım çalışmıyor' diyor. Yahu zaten yazılım için 10 bin doları biz veriyoruz, 2 bin dolar da sen kat adam gibi yazılım yaptır. Bu para zaten sana veriliyor. Bizim işimiz sanayiciyi zengin etmek ama doğru zengin etmek. Aldığınız KOBİ kredilerini doğru kullanın yoksa 163'ten gidersiniz. Doğru zengin olacaksınız. 40'ın üzerinde destek var. Bunları öğrenin ve büyümek için kullanın. Ben 3 saat uykuyla evine gitmeden yaşayan adamım. Bizim çoluk çocuğun geleceği sizin yapacağınız doğru yatırımlara bağlı. Kendinizi iyi hazırlayın. Çünkü mahallede herkesi dövebilirsiniz. Bir gün biri gelir 'Seni bir adamla ringe çıkaracağım' der. 'Rakibin Mıke Tayson olacak' dese ona göre hazırlanırsınız. Ancak rakip belli değil. Kimin ne zaman ringe çıkıp ne yapacağı belli değil. O halde bizim işimiz durmadan koşmak."
Gürkan, KOSGEB olarak 2006'ya dünyanın her tarafında networkunu kurmuş sanayicisinin arkasında bir kurum olarak girdiklerini, bu sisteme firmaların da dürüstlük içinde ayak uydurması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler