Araştırmalara göre, yemek yeme alışkanlıkları o kadar kökleşiyor ki yaptığımız hataları fark etmiyoruz, bu da dikkatsizce yediğimiz atıştırmalıklar söz konusu olunca büyük bir probleme sebebiyet veriyor.
“Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think” (Düşüncesizce Yemek: Neden Düşündüğümüzden Fazla Yiyoruz) kitabının yazarı Brian Wansink’e göre bir görev doğallaştığı zaman beyin kendini otomatik olarak kapatıyor.
“Alışkanlıklar o kadar otomatikleşiyor ki, iyi alışkanlıklar bir yerden sonra kötü alışkanlığa dönüşüyor.”
Burada önemli olan; iyi yemek yeme alışkanlığı edinmek ve bu alışkanlığı devam ettirmek. Tabii bu her zaman kendi iradenize güvenmeniz gerektiği anlamına gelmiyor, tek yapmanız gereken çevrenizi değiştirmek.
“Evinizin sık kullanılan yerlerinde güzel bir tabak meyve olursa, normalde yediğinizden %70 oranında daha fazla meyve yemiş olursunuz.” diyor Wansink.
Mutfağınızı Daha Akıllı Hale Getirin
Yemeklerin sunulma şekli değiştirildiğinde öğrencilerin beş adet öğünlerini yemeye daha istekli oldukları görüldü.
“Kasanın yanına konan meyveler, meyve yeme oranını %104 oranında arttırdı. Daha sonra sebzelere farklı isimler verdik, örneğin “Havuç” yerine “Kıtır havuç” diyerek çocukların havuç yeme oranını %30 artırdık” diyor Wansink.
Siz de bu tarz değişiklikleri mutfağınızda uygulayabilirsiniz. Araştırmalara göre temiz ve düzenli bir mutfağa oranla dağınık bir mutfakta atıştırma yeme ihtiyacı %40 daha fazla.
Aynı prensiple porsiyon boyutlarını da ayarlayabilirsiniz. Wansink’in araştırmalarına göre sadece yemek yediğiniz tabağı küçültmek bile %22 oranında daha az yemenizi sağlar.
Burada Konumuz İrade Değil, Unutmayın
Kötü yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek çevrenizi değiştirmek ile alakalıdır, sadece iradenizi kontrol altında tutmak değil.
Cornell Üniversitesi Yemek ve Marka Laboratuvarı'nda araştırmacı olan John Brand:
“İradenizi kontrol altında tutmak burada pek işe yaramayacaktır. Bu yüzden aslında rejim yapmak size pek fayda sağlamaz. Belirli bir süre için işe yararlar, fakat daha sonra eski yeme alışkanlıklarınıza geri dönersiniz. O yüzden size davranışlarınızı, hayat tarzınızı, bakış açınızı ve çevrenizi değiştirmenizi öneriyoruz.” diyor
İster mutfağınızı düzenli tutun, isterseniz elinizin altında her zaman meyve bulunsun, önemli olan her zaman çevrenizi sağlıklı alışkanlıklarla donatmaktır.
Brand “Alışkanlıkları değiştirmek çok zordur fakat çevrenizi değiştirmek çok kolaydır” diyor.