İZMİR (İHA) - Türkiye genelinde karne heyecanı yaşanırken, uzmanlar, karnesinde zayıf notları olan öğrencilerin hayatta başarısız olmaları anlamına gelmediğini belirterek, velileri bu konuda uyardı.
Kötü karnenin hayatın sonu olmadığını söyleyen Türk Psikologlar Derneği üyesi Uzman Psikolog Gülgün Sharafat, velileri daha duyarlı olunması konusunda uyardı. Sharafat, karne gününün bir süreci değerlendirme zamanı olduğunu belirterek, "Karne günü hesaplaşma günü değildir. Veliler, bu günü duygusal tehdit, şantaj ve cezalandırma günü olarak görmemeli. Biz senin için neler yapıyoruz, çok tembelsin gibi söylemler ne yazık ki işe yaramıyor, aksine çocukları daha büyük bir kaosa sürüklüyor" diyerek velileri duyarlı olmaya çağırdı.
Nasihat vermenin, sürekli eleştiride bulunmanın bir fayda getirmediğini söyleyen Sharafat, çocuğa kendini değerlendirmesini sağlayacak soruların yöneltilmesinin doğru bir yaklaşım şekli olduğunu bildirdi. Velileri, çocuklara yaklaşımlarında dikkatli olmaları konusunda uyaran Gülgün Sharafat, çocukların uygun hedefe destekle taşınabileceğini ifade ederek, "Karneden yola çıkarak çocuğun kimliğine eleştiride bulunursanız, çocuğun sağlıklı bir kimlik geliştirmesini engellersiniz. Başarılı bir karne başarılı bir hayatın temeli değildir. Başarılı insanlar kendilerine inanırlar, çözümlerini kendileri yaratırlar, seçenekleri olduğunu bilirler ve başarıya ulaşacaklarından emindirler. Suçlanan çocuklar ise sadece suçlamayı öğrenir" diye konuştu.
Karnesi için cezalandırılan çocuğun bir bedel ödemiş olduğu için artık çalışmaya ihtiyaç duymayacağını vurgulayan Sharafat, çocukların kendileri adına doğru seçimi yapabilmesi için onlara destek olunması gerektiğini söyledi.