Kötü nefes ve ağız kokusu kişiye çoğu zaman utanç verir. Bu sorun hasta kadar karşıdaki kişiyi de utandırır.Karşıdaki kişi hem kokudan rahatsız olur hem de bunu söyleyerek üzmek ya da utandırmak istemez. Bu durum ağız kokusu yaşayan kişiyi giderek yanlızlaştırır.
Koku için bir önceki yazımda sebepleri ve tedavisini paylaşmıştım. Diş eti hastalıkları uzmanı olarak öncelikle sağlıklı diş ve ağız diye vurgulamıştım. Diğer rahatsızlıkları özellikle KBB sorunlarını da gidermek koku tedavisinde çok önemlidir. Bazen herkesde gıda, stres, diyet,gribal enfeksiyon gibi durumlarda da koku olabilir. İşte bu şekilde oluşan ağız kokusunu önlemek için bazı ipuçları şunlardır;
Protein, karbonhidrat ve yağların dengeli olduğu diyetle beslenin. Meyve ve sebze ağırlıklı besinleri çok tüketin. Sindirim yolu ve kötü nefes sorununu azlatmak için bol su için.
Kişniş, nane, biberiye, kakule, adaçayı ve karanfil gibi bitkiler kısa süreli de olsa nefes kokusunu tazeler bu otlarla çay yapıldığında sindirim borusu gazlarını da rahatlatmaktadır. Koku için etkili olmaktadır.
Düzenli olarak aktif kültür içeren doğal yoğurt tüketin.Yoğurt şekerli ya da katkılı olmasın.
Çilek, kavun ve narenciye meyvaları bakteri üremesini ve birikmesini geciktirir.
Çinko içeren, şekersiz sakız çiğneyin.
Alkol ve sigara tüketiminden kaçının.
Gargara kullanırken çinko glukonat, klor dioksit gibi etken maddeler olan gargaraları seçin bunlar kokuyu engeller. Yani gargaranın üstündeki etken maddeleri okuyun ya da hekiminize danışın.
Özellikle dilinizi , üst damağınızı iyi bir şekilde fırçalayıp oradaki yapışkan eklentiyi uzaklaştırın.
Bunların hepsi eğer sorun yoksa gıda, içecek ve basit sindirim sorunundan oluşan kokuları giderir.
Şu an dünya nüfusunun yaşadığı en büyük poblemlerden biri ağız kokusudur. Çocukluktan başlayan bu sıkıntı her yaşta görülebilir. Sorunu kabul etmek tedavinin başlangıçıdır. Hekiminizle tedavi olarak sağlıklı nefese sahip olabilirsiniz.
Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com