ABD'de araştırmacılar, Kovid-19'a yakalananların sonraki 3 yılda kalp krizi, felç ve ölüm riskinin, bu hastalığı geçirmeyenlere kıyasla iki kat fazla olduğunu tespit etti.
COVID-19'un XEC varyantı, Omicron soyundan gelen yeni bir alt varyanttır. Haziran 2024'te Almanya’da dikkat çeken bu varyant, önceki türlere kıyasla daha hızlı yayılma kapasitesine sahiptir. Belirtileri, diğer varyantlara oldukça benzerdir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve tat-koku kaybı gibi semptomlarla kendini gösterir. XEC varyantına karşı alınabilecek önlemler ise büyük önem taşır.
'Dert Değil' şarkıcı ve klibiyle hafızalara kazınan Metin Arolat, İstanbul Kozyatağı'nda sahne aldığı mekanda sahnede fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 52 yaşındaki Arolat yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ölümüyle sevenlerini yıkan Arolat'ın ardından Cenk Eren'in yaptığı aşı paylaşımı gündemde. "Covid aşısı kalp krizini tetikler mi?" sorusuna doktorlardan yanıt geldi.
XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları, bu varyantın yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yeni tehlike XEC hakkında uyarılarda bulundu.
DSÖ'nün Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Kerkhove, Kovid-19 için pozitif testlerin yüzdesinin son birkaç haftadır arttığını, bölgeden bölgeye değişiklik göstermesine rağmen test pozitifliğinin yüzde 10'un üzerinde olduğunu söyledi.
Dünyaca ünlü ilaç şirketi AstraZeneca, onlarca insanın ölümüne neden olduğu iddia edilen Kovid-19 aşıları yüzünden toplu davada yargılanıyor. Şirket, mahkemeye verdiği ifadede ilk önce aşıların içerisindeki bir yan etkinin insanların ölümüne yol açmadığını iddia etmiş olsa da yoğun hukuki mücadelenin ardından itiraf etti. AstraZeneca'nın mağdur olan kişiler tarafından açılan toplu davada yaklaşık 100 milyon poundluk bir tazminat ödemesi gerekebilir.
Çin'de bilim insanlarının beyine saldıran bir mutant koronavirüs türü yarattığı ortaya çıktı. Farelerde yüzde 100 öldürme oranına sahip yeni virüsün insanlara da yayılabileceği aktarılırken, görünen semptomlar arasında gözlerin tamamen kararması ve beynin önemli ölçüde küçülmesi var.
ABD'de New York merkezli EcoHealth Alliance'ın başkanı Dr. Peter Daszak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) düzenlediği bir etkinlikte yarasalarda yeni bir virüsün keşfedildiğini ifade etti. Yeni virüsün insanlar üzerinde Kovid kadar etkili bir potansiyele sahip olduğu belirtilirken dünya bu açıklama sonrası ayağa kalktı. Yeni keşfedilen bu virüsün ortaya çıkmasının an meselesi olduğu belirtilirken, virüsün ilk bulaşabileceği kişiler açıklandı!
Kovid-19 vakalarından alınan örnekler sonucunda bazı uzmanlar virüsün vücutta yeni bir bölümü hedef almasından korkuyor. Bilim insanları alınan numuneler sonucu Kovid-19'un mide böceğine dönüşmesinden endişeliniyor.
Koronavirüs salgını sonrası tıp dünyasının hastalıklara bakış açısı da büsbütün değişti. Kovid-19 kalıcı ve güçsüzleştirici etkilere sahip olmasıyla biliniyor. Ancak ortaya çıkan yeni bulgular göre bu tür başka hastalıkların da bulunduğu pekişti. Bunların başında ise grip geliyor! Gripten sonra aylarca süren öksürükler yaşıyorsanız dikkat...
Haftalardır Çin'de büyük kaosa neden olan ve hızla yayılan gizemli virüs Avrupa'ya sıçradı. Çin'de hastanelerin dolup taşması sonrası gizemli virüsün yeni bir pandemiye dönüşmesinden endişe ediliyor. Uzmanlar gizemli hastalığın yaygın görülen 3 temel belirtisini açıkladı.
Vakaları hızla artan yeni virüs İngiltere'yi resmen kasıp kavurdu. Günlerce yatağa düşen hastalar haftalarca evden çıkamıyor. Belirtileri soğuk algınlığını andıran ancak nörovirüsten de beter olduğu konuşulan virüsün Kovid-19'un yeni bir varyantı olduğu değerlendiriliyor. 3 hafta boyunca hastalıktan kendine gelemeyen bir hastanın anlattıkları endişe verdi.
Kovid 19'un yol açtığı hastalıklar bitmek bilmiyor. Kovid 19'u geçirdikten sonra koku duyusu azalan ya da kaybolan kişiler üzerinde yapılan çalışmada beyindeki karar verme ve koku merkezleri arasındaki bilgi akışının azaldığı, bu nedenle hafızanın olumsuz etkilendiği, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar da geliştiği tespit edildi. Öte yandan kalıcı koku kaybının "tazı burun" kişilerde daha çok görüldüğü belirtilirken Türkiye'de 1 milyon kişide koku kaybı olduğu da belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kış mevsimi öncesi artan Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekti. Vaka artışlarının 'endişe verici' boyutlarda olduğunu ifade eden Ghebreyesus, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgeleriyle ilgili de kritik bir bilgi verdi.
Tayland'ta altı aylık bir erkek bebeğe uygulanan Kovid-19 tedavisi sonrasında favipiravir ilacı verildi. Küçük bebeğin favipiravir ilacına gösterdiği endikasyon, bilim insanlarını adeta şaşkına çevirdi. İşte haberin bütün detayları!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs vakalarındaki artışlara dikkat çekti. Geçen sene ağustos ayına kıyasla vaka sayılarında yüzde 38'lik bir artışın olduğu belirtilen raporda dünya genelinde 1,4 milyonun üzerinde vakanın olduğu duyuruldu.
Yaklaşık 2 yıl boyunca tüm insanlığın korkulu rüyası olan Kovid-19 son günlerde yeni varyantın görülme sıklığının artmasıyla yine gündemde. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, DSÖ'ye pandemi dönemindeki gibi sağlıklı veriler gönderilmediğine değinerek "Onun için dikkatli olmakta fayda var" dedi. EG.5 (Eris) olarak bilinen yeni Kovid-19 varyantının daha sık saptandığına dikkat çeken Özlü, virüsün avantaj kazandığını ifade ederek hücreye yapışma özelliğinin arttığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de Kovid-19 vakalarında artış gözlenmediğini, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde görülen Omicron varyantının alt türevi olan Eris (EG.5.1) varyantının henüz tespit edilmediğini bildirdi. Şener, Türkiye'de okulların açılmasından sonraki süreçte büyük kentlerde Eris varyantının görülebileceğini belirtti.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Kovid-19'un yeni varyantı "BA.2.86"nın, İsrail ve Danimarka'dan sonra İngiltere'de de görüldüğünü açıkladı. Seyahat geçmişi olmayan bir kişide bu virüsün görülmesinin ülke içindeki bulaşmaya işaret ettiği belirtilen açıklamada, henüz yeni varyantın özellikleri ve ciddiyeti üzerine yeterli veri bulunmadığı kaydedildi.
Ege Üniversitesinden (EÜ) araştırmacıların Kovid-19 salgınının koyun ve keçiler üzerinden incelenmesine yönelik projesi TÜBİTAK'tan destek aldı.
İngiliz yayın organı BBC, Kuzey Kore'nin 'ciddi' bir kıtlık felaketiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti. İddialara göre Kuzey Kore'deki durum çok kritik. Yerel kaynakların aktardığına göre ülkede yaşanan gıda sorunu yüzünden yüz binlerce kişi hayatını kaybedebilir...
Tüm dünyayı adeta kasıp kavuran pandemi döneminde dolandırıcılar boş durmadı, Kovid-19 için biriken yardım fonundan dudak uçuklatan miktarda para çalındı! "ABD tarihinin en büyük dolandırıcılığı" olarak nitelendirilen olayda Kovid-19 yardım fonundan 280 milyar dolardan fazla para çalındı. Ayrıca 123 milyar dolardan fazla paranın ise israf edildiği ortaya çıktı.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açmıştı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Davanın ilk duruşması bugün Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacaktı fakat duruşma reddihakim talebi nedeniyle iptal edildi.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açtı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya... Dava yarın Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacak.
Çin, Kovid-19'u "B sınıfı salgın hastalık" olarak sınıflandırmayı sürdürecek. Çinli yetkililer, virüsün hala mutasyon geçirdiğini ve yerel düzeyde yayılmayı sürdürdüğüne dikkati çekerek, yerel yönetimlerin ve sağlık birimlerinin halk sağlığının korunması için gerekli tedbirleri almasının önemini vurguladı.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan va kısa sürede global bir salgına dönüşen koronavirüs salgının etkileri dünyada konuşulmaya devam ediyor. Koronavirüse yönelik olarak geliştirilen aşılar yan etki söylemleriyle tartışmaların hedefi olmuştu. Almanya’da Kovid-19 aşılarının yol açtığı ağır yan etkiler nedeniyle mahkemeye başvuran 301 kişiye her ay ömür boyu tazminat ödenmesine başlandığı belirtildi.
Çinli bilim insanlarından dikkat çeken Kovid-19 açıklaması geldi. Salgının ilk kez ortaya çıktığı Vuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarında hayvanlardan ve çevreden toplanan 1300'den fazla numunenin DNA analizlerinin insandan yayılma ihtimalini güçlendirdiği iddia edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Son bir ay içerisinde bildirilen haftalık ölüm sayısının, ilk kez üç yıl önce "pandemi" kelimesini ilk kullandığımız zamandan daha düşük olduğunu görmek çok sevindirici. Bu yıl, Kovid-19'un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini söyleyebileceğimizden eminim." ifadelerini kullandı.
İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi'nde kısa süre önce açılan SETI Sonrası Tespit Merkezi'ndeki bilim insanlarının önündeki ilginç görev göz korkutuyor. Bilim insanlarının önündeki bu görev, Dünya dışı zeki bir uygarlıkla temas kuracak olursak ne yapacağımızı bulmaktan oluşuyor. Onlar, uzaylılar yarın bizle temasa geçerlerse, ne yazık ki hazırlıksız olacağımız konusunda uyarıyor. Hatta koronavirüs pandemisini örnek göstererek "Temas kursak başsız tavuklar gibi olurduk" diyorlar.
Uzun süredir halk arasındaki en önemli gündemlerden bir tanesi grip. Geçmek bilmeyen hastalıklardan herkes şikayet ederken grip neredeyse her eve bir şekilde girmiş durumda. Koronavirüs pandemisi sonrası bu hastalıklarla ilgili korku dolu sorular da akıllara gelmeye başladı. Kovid, grip, RSV ve rinovirüs derken ortalık adeta virüs kaynıyor. Koronavirün yeni varyantı kraken de çıkınca endişe arttı ancak uzmanlar asıl olarak gripten endişe duruyor. Çünkü yeni pandeminin gripten olma ihtimali var.
Uzun süre sonra yeniden Kovid-19 vaka sayılarında patlama yaşayan Çin tüm dünyanın gündeminde. Ülke 8 Ocak'ta seyahat kısıtlamalarını hafifletmeyi planlarken, Çin'den 100 milyondan fazla yolcunun yurtdışına uçmaya başlamasıyla enfeksiyonların yeniden patlak verebileceği endişesi başladı. Çok sayıda ülkenin de durumun paniği ile Çin'den gelecek yolculara karşı yeni tedbirler aldığı belirtildi.
Çin'de uzun sürenin ardından Kovid-19 vakalarında yeniden patlama yaşandı. Ülke genelinde koronovirüse bağlı ölümlerde de büyük artış yaşandığı belirtilirken, çok sayıda ülke ise Çin'den gelecek yolculara karşı yeni tedbirler aldı. Aralarında İtalya, Japonya, Malezya, Tayvan ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu bir çok ülke, Çin’den gelen yolculara test ve karantina zorunluluğu getirdi. Çin ise Batılı ülkeleri 'durumu abartmakla' suçladı.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen ve tüm dünyaya yayılarak kısa sürede pandemiye dönüşen koronavirüs Çin’de hala büyük panik yaratıyor. Dünya genelinde aşıyla birlikte normalleşme adımları atılırken Çin ‘sıfır vaka’ politikası kapsamında sert tedbirler uygulmaya devam ediyor. Son olarak Çin’de sağlık ekiplerinin zorla anal koronavirüs testi yapmaya zorlandığı iddia edilen bir kadına ait görüntüler sosyal medyada gündem yarattı.
Çin'de iPhone telefonlarının üretildiği Zhengzhou kentindeki fabrikada çalışan işçilerin duvardan atlayarak tesisten kaçtığı görüntülendi. Görüntüler internette yayıldı. İşçiler duvar ve çitleri aşarak kaçtı. Fabrikada kaç kişide Kovid saptandığı ise bilinmiyor.
Bakanlar kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, ülkede son zamanlarda vakaların belirgin şekilde düştüğü vurgulanarak, Mart 2020'den bu yana yürürlükte olan OHAL'in kaldırıldığı belirtildi.
Türk Hava Yolları (THY), Rusya uçuşlarında Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığını, bu ülkeye girişlerde aşı kartı ya da PCR testi ibraz etme zorunluluğu olmadığını bildirdi.
"Kitabımda Cumhurbaşkanımıza, genel başkanımıza, tüm genel başkanlara, beni tanıyan tanımayan dua eden herkese teşekkürüm var"
İzmir'de, yeni tip koronavirüs nedeniyle entübe edilen, 45 gün yoğun bakımda kalan, kas yapısındaki sıkıntılar nedeniyle yürüyemeyen Remzi Karaman, uygulanan tedavilerin ardından iyileşti - 90 kilo girdiği yoğun bakım servisinden 45 kilo kayıpla çıkan Karaman: - "Yoğun bakımdayken kafam hariç hiçbir yerim oynamıyordu. En çok da bir daha yürüyememe korkusu beni çok etkiledi"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: - "Bu sene neredeyse tüm dünyada, salgına bağlı önlemler de bırakıldığından başta grip olmak üzere, Kovid-19 dahil, soğuk algınlığına etken olan tüm virüslerde artış yaşanmaya başladı" - "Aşıların tamamlanması, maskesiz bir şekilde kapalı ortamlarda olunmaması önem taşıyor. Selamlaşırken kucaklaşma alışkanlığından vazgeçilmesi, bulaşın önlenmesinde önemli bir tedbir olacaktır. Eller sık sık yıkanmalı, tokalaşmaktan bile şu dönemde kaçınılmalı"
Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan: - "11-12 Ekim düzenleyeceğimiz Geleceğin Pandemileri Sempozyumu'nda Kovid-19 salgınında elde edilen tecrübeler ışığında geleceğin pandemileri için ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiğini bütün boyutlarıyla tartışacağız" - "Sempozyum bitiminde geleceğin pandemilerine hazırlık noktasında mevcut durumun tespiti ve ileride muhakkak yapılması gerekenlere dair bir rapor oluşturulacak"
"Şimdi grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarını yeniden hatırlayacağız. Bu hatırlayacağımız solunum yolu enfeksiyonlarında bağışıklık sistemimiz de bununla uzun dönem karşı karşıya kalmadığı için sanki ilk defa karşı karşıya kalıyormuş gibi tepki verecek ama bunu panik yapmayalım"
Kış aylarında virüsler çok daha bulaşıcı olabiliyor. Kapalı alanlar virüslerin hızlı bir şekilde bulaşmasına neden oluyor. Uzmanlar özellikle bu kış virüslerin artabileceğini belirterek hasta olan kişilerin yapmaları gerekenleri açıkladı. Bilinçli bir şekilde kendinizin ve çevrenizin hastalanma riskini azaltabilirsiniz.
Çankırı'da mart ayından bu yana Kovid-19'dan 37 kişi yaşamını yitirdi
Rize'de, Kovid-19 nedeniyle 9 ferdini kaybeden ailenin genetik sonuçları sevindirdi
Yunanistan'da Kovid-19'un yeni alt varyantı BA.2 tespit edildi. Öte yandan ülkede son bir haftada Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 129 oldu.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran: - "Dünyada her yıl 50 milyon civarında sepsis vakası görülüyor ve yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybediyor" - "Bu nedenle karşılaştığımız vakalarda sepsisi doğru anlamak ve semptomları takip etmek, erken tanı ve tedavi çok önemli"
İzmir'de "aşı sahteciliği" yaptığı iddia edilen 14 sanığın yargılanmasına devam edildi
Kovid-19 yapay zeka kullanılarak ses ile tespit edebilir
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar: - "Kovid-19 salgını döneminde insanların evlerine kapanması, doğaya özlemi daha da artırdı. İnsanlar ayrıca doğayı ve doğal yaşamın özelliklerini daha iyi anlama imkanı buldu. Bundan dolayı da dağcılık ve doğa sporlarına da büyük bir ilgi oldu" - "Ülkemizde lisansı olmayan 100 bine yakın doğa ve dağcılık sporuyla ilgilenen sporcumuz da bulunmaktadır. Geçen sene 12 bin sporcumuz vardı, bu sene 15 bine ulaştık. Sporcu sayımız her geçen gün artıyor"
Soluk borusu daralan hasta ameliyatla yeniden sağlığına kavuştu
Medipol Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. İsmet Üstün: - "İngiliz araştırmacılar merkezi sinir sistemini tutan Kovid-19'un beyni 10 yıl yaşlandırdığını, IQ değerlerinde düşüşe yol açtığını gözlemledi. Hastalığı ağır geçirdikten sonra dikkat eksikliği ve unutkanlıktan şikayetçiyseniz erken tanı ve tedavi için nöroloji hekimine başvurmalısınız"
Ülke genelinde 8-14 Ağustos'ta 143 bin 778 kişinin testi pozitif çıktı, 342 kişi yaşamını yitirdi
"(Öğretmenlik kariyer sınavları) Bu konuyu siyasi görünürlüğü artırmayla ilgili bir ranta dönüştürürsek kaybeden Milli Eğitim Bakanlığı olmaz, ülke olur, çocuklarınız olur. Lütfen kimse gölge etmesin" - "KPSS ile hiçbir ilişkimiz yok. ÖSYM idari, mali olarak özerk bir kurumdur. ÖSYM Başkanlığının disiplin amiri YÖK Başkanlığıdır. Dolayısıyla YÖK'le ilişkisi vardır. Zaten biliyorsunuz o süreçte YÖK inceleme başlattı"
Antalya İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük: - "İki haftadır vaka sayıları, artık aşağıya doğru bir azalma eğilimi gösteriyor. Yoğun bakımda hasta sayısında da bir azalma var" - "Son dönemde vaka sayıları çok artmış olmasına rağmen hastane yükümüzün çok artmadığını gördük. Aşı hastane ve yoğun bakım yatışını azaltıyor"
Koç Üniversitesi araştırmacılarının, virüsün hücre içine girmek için kullandığı ACE2 reseptörü (almacı) ile virüs arasına yerleştirdikleri bu molekül sayesinde virüsün reseptöre tutunarak vücuda girmesi engellenebilecek
Dr. Öğretim Üyesi Özkan Doğanay'ın da aralarında olduğu ekip tarafından geliştirilen yazılım, Kovid-19 hastalarının akciğer bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerini ayrıntılı şekilde analiz ederek uzmanların kullanımına sunuyor - Ege Üniversitesi Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özkan Doğanay: - "Yaptığımız çalışmalarda fark ettik ki Kovid, akciğerlerin sadece alt kısımlarını değil aynı zamanda üst kısımlarını da çok ciddi oranda etkiliyormuş. Fakat dünyada kullanılan diğer yazılımlar bunu gözden kaçırdılar"
İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), dünyanın en çok korktuğu 3 virüs olan HIV, Kovid ve maymun çiçeğini yendi. Tulunay, geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. Maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşan Tulunay, bir anda dünyanın gündemine oturdu, dünyanın konuştuğu Türk hasta oldu. "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" diyen Tulunay başından geçenleri anlattı.
Trakya'da "hatırlatma dozu" hareketliliği devam ediyor
Bitlis Sağlık Müdürü Demiray'dan "hatırlatma aşısı" uyarısı
Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Gökpınar köyü, Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasından bu yana uygulanan tedbirler sayesinde hiç vaka görülmediği için ‘mavi köy’ olarak biliniyordu. Ancak dünyayı kıskandıran mavi köyde ilk koronavirüs vakası görüldü. Virüse ilk yakalanan ise köy muhtarı Metin Şahin oldu. Salgının Türkiye’de görülmeye başladığından itibaren çok mücadele verdiklerini hatırlatan Şahin, "Mavi köyümüze maalesef nazar değdi” şeklinde konuştu.
Araştırmaya göre, Vuhan'daki hayvan pazarı Kovid-19 salgınının "merkezi üssü"