Kovuşturma kelimesi hukuk dilinde kullanılan bir ifadedir. Türk Dil Kurumu’na ait olan resmî internet sitesindeki Türkçe Sözlük sayfasında bu kelime için şu tanım yer almaktadır:
"Takibat, takip, kovuşturmak işi."
Bu kelime hukuk dilinde daha kapsamlı bir kavrama dönüşmekte ve daha geniş bir konuyu ifade etmek için kullanmaktadır.
Kovuşturma ne demek sorusuna en net ve kapsamlı yanıt şu şekilde verilebilir:
Adli süreçler içerisinde suç işlediğine dair şüphe edilen kişi için yapılan soruşturmadan hemen sonra düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından onanması ile başlayan ve hüküm kesinleşene dek devam eden yargılama süreci.
Adli makamlarda suçluların yargılanması ve adaleti sağlayabilmek için uygulanan bu süreç savcılık tarafından düzenlenmiş olan iddianamede yer alan suçun ve suçun faili ile ilgili ayrıntılı bir yargılama gerektirir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar da alınabilir. Bu karar soruşturma sürecinin sonunda soruşturmayı yürüten savcı tarafından kamu davası açılması için yeteri kadar şüphe oluşturacak delil yoksa verilir.
Eğer delil yeteri kadar yoksa ve bulunamadıysa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar söz konusu olur. Bu karar ile birlikte soruşturma süreci de sona erdirilir ve kovuşturmaya, dolayısı ile yargılama aşamasına geçilmez.
Kovuşturma evresi sık olarak soruşturma ile karıştırılabilmektedir. Ancak iki kavram arasında belirgin farklar bulunur. Bu iki kavram arasındaki farkların anlaşılabilmesi için her iki durumun süreçlerinin nasıl işlediğine bakılabilir.
Bir suçu işlediğinden şüphe edilen ve bu kişinin suçu işlediğine dair ulaşılabilen kanıtlara göre ilerleyen iki süreç ve kavram aslında birbirlerinden çok farklı iki kavramdır.
Hukuk terimleri arasında birbirleri ile karıştırılan soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin farklarının bazıları şunlardır: