Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem, Köy Enstitüleri'nin öğretmen yetiştirme açısından özel bir model oluşturduğu bildirdi.
İrdem, Köy Enstitüleri'nin 72. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 17 Nisan 1940'da kurulan enstitülerin, "eğitimin adım adım hayatın gerçeklerinden uzaklaştırıldığı ve muhafazalaştırıldığı günümüzde" daha fazla anılmayı hak ettiğini belirtti.
Köy Enstitüleri'nin, kuruluş yasasına göre köy öğretmeni ve köye yarayan çeşitli meslek sahiplerini yetiştirmek amacını taşıdığını ifade eden İrdem, özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan okulların hem bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı araladığını hem de öğretmen yetiştirme sistemi açısından bir model olduğunu kaydetti.
İrdem, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Cumhuriyet'in eğitim projesi açısından önem taşıyan Köy Enstitüleri, bir süre sonra köy çocuklarının aydınlanmasından duyulan rahatsızlığın da etkileriyle birleşince kapatılmıştır. Köy Enstitüleri'nin kurulduğu yıllarda, ülke nüfusunun yüzde 80'den fazlasının kırda yaşadığı düşünüldüğünde enstitülerin önemi ve kırdaki egemenlerde yarattığı rahatsızlığın boyutları daha iyi anlaşılacaktır.
Özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan bu okullar bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı aralamıştır. Köy Enstitüleri öğretmen yetiştirme açısından özel bir model olmuştur."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz