YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köy Kadınlarının Elinden Dünyaya Ihraç-Muğla'da Fabrikalarda Işlendikten Sonra Kalan Artıklar,mermer Ve Mozaik Eskitme Atölyesinde Çalışan Kadınlarınelinde Işlenerek Pek Çok Ülkeye Ihraç Ediliyor

Muğla'da fabrikalarda işlendikten sonra kalan mermer artıklarının işlendiği ve elde edilen ürünlerin büyük bölümünün ihraç edildiği atölyede çalışanların çoğunluğu kadınlardan

Muğla'da fabrikalarda işlendikten sonra kalan mermer artıklarının işlendiği ve elde edilen ürünlerin büyük bölümünün ihraç edildiği atölyede çalışanların çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

Yerkesik beldesine bağlı Yenice köyündeki mermer atölyesinde çalışan 25 işçiden 20'si kadın. Kadınlar mermerin kesilmesinden dizimine, üretimden kontrol ve paketlemesine kadar her aşamada görev yapıyor.

İş yeri sahibi Hacı Gülçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında mermer fabrikalarının atık taşlarını değerlendirmek ve ekonomiye katkı sağlamak için mozaik üretimine başladıklarını söyledi.

Mozaik ağırlıklı madalyon, bordür ve döşeme taşları yaptıklarını, ürünlerine talep olduğunu anlatan Gülçek, "Kırsal alanda yaşayan ve işsiz bayan arkadaşlarımıza iş vererek üretimimizi sürdürüyoruz. Fabrikaların üretiminden kalan ve ekonomik değeri olmayan malzemeleri kadınlarımız eliyle şekillendirerek köyden dünyaya ihraç ediyoruz" dedi.

Ürünlerine gelen talebe cevap veremediklerini dile getiren Gülçek, "Kadınların ellerinde şekillenen fayans, mozaik, bordür, madalyon, dış cephe, tavan, duvar kaplamalarını başta ABD olamak üzere, İtalya, Almanya, Porto Riko, Pakistan ve Rusya'ya ihraç ediyoruz. Mermer atıkları ekonomiye kazandırıyoruz" diye konuştu.

Gülgeç, talebe cevap verebilmek ve daha çok kadına istihdam sağlayabilmek için Güney Ege Kalkınma Ajansı'na sunduklarını projenin değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti.

-"Talepleri karşılayamıyoruz"-

Atıl durumdaki kaynakları değerlendirerek ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Gülçek, şöyle devam etti:

"İhraç ettiğimiz ürünlerin hepsi yerli malı. Hammaddesini ithal ettiğimiz hiçbir ürün yok. Tutkalından taşına kadar her şey yerli. Dolayısıyla devletimizden teşvik bekliyoruz. Bize destek olurlarsa 25 kişi değil 250 kişi istihdam edeceğiz. Çünkü yurt dışı taleplerini karşılayamıyoruz. Köyden dünyaya açıldık. Her ay 4 bin metrekare mozaik ihraç ediyoruz. Fiziki koşullarımız daha iyi olursa bugünkü kapasitenin 10 katına çıkmamız mümkün."

-Kadınlar işlerinden memnun-

İşletme şefi Gülşah İntepe ise 6 yıldır mermer atölyesinde çalıştığını ve işinden memnun olduğunu söyledi. İşe dizim bölümünde başladığını, şimdi ise atölyenin kalite kontrol ve üretim şefliği görevini yürüttüğünü anlatan İntepe, böylece aile bütçesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Yaptıkları ürünlerin yüzde 90'ının yurt dışına satılmasından gurur duyduğunu dile getiren İntepe, "İlk zamanlarda zorlanıyorduk. Zamanla alıştık. Zeugma, Meryem Ana ve sayamayacağım birçok madalyon üzerinde çalışmalarımız var" diye konuştu.

Çalışanlardan Özgül Erdem ise eğitimini sürdürmek ve aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla atölyede çalıştığını belirtti. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Edebiyat Bölümü'nde eğitim gördüğünü bildiren Erdem, bazen taş kesimi bazen de dizim yaptığını, yorucu olsa da çalışmanın kendisini mutlu ettiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler