Taraklı ilçesinde derelerinin içme suyu olarak kullanılmasına karşı çıkan köylüler, isale hattında çalışan iş makinelerinin çalışmasını engelledi.
45 haneli ve 250 nüfuslu Aksu köyünün sakinleri, köylerine adını veren Aksu Deresi'nin Taraklı ilçesinin içme suyu ihtiyacı için kullanılmasına karşı çıkıyor. Derenin köyün tek su kaynağı olduğunu ifade eden köylüler, bir araya gelerek isale hattında çalışan iş makinelerinin çalışmasını engelledi.
Beraberinde getirdikleri hayvanlarla iş makinelerini önünü kesen köylüler, çalışma sona erdirilene kadar eyleme devam edeceklerini belirtti.
Eyleme katılan Ayşe Özkan (80), AA muhabirine ilerleyen yaşına rağmen başlattıkları mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bugüne kadar sırtımla çektim bu suyu. Başka bir su kaynağımız yok. Her şeyimizi bu sudan karşılıyoruz. Tek kaynağımız budur" dedi.
Dere suyunun yetersiz olduğunu öne süren Özkan, bu nedenle tarımı bırakarak hayvancılığa yöneldiklerini söyledi.
"Bu suyu korumak için tüm mücadeleyi göstereceğiz" diyen Özkan, "Yaşıma bakmadan mücadele edeceğim. Ailemin tek kaynağı bu su. Çocuklarım ve torunlarım için bu mücadeleyi vermek zorundayım. O yüzden zor da olsa burada mücadele veriyorum" ifadelerini kullandı.
-"Ailemle gece gündüz buradayız'-
Müzeyyen Özkan da 61 yıldan beri aynı köyde yaşadığını kaydederek, ailesiyle mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
İçmesuyu şebekesi olmadığı için suyu evlerine taşıyarak ulaştırdıklarını vurgulayan Özkan, "Bu suyun önce kaynağını bozdular. Kaç yıldır sırtımda taşıyorum suyu" ifadelerini kullandı.
Köy sakinlerinden Cevdet Sarar da derenin kendileri için tek su kaynağı olduğunu ve bu yüzden hayati önem taşıdığını söyledi.
Sarar, dere suyundan kendileri dışında 9 köy tarafından da kullanıldığına işaret ederek, "Yani 10 köyün tek su kaynağı burası. Bu su ilçe merkezine yetmez. Zaten bize de yetmiyor. İnsanın nasıl bir kalbi varsa bu dere de bizim için aynı değerde. Bu su alınırsa yaşayamayız" dedi.
İş makineleri ayrılana kadar çalışma bölgesinden çıkmayacaklarını anlatan Sarar, "Sonuna kadar buradayız. Bu su hiç kimseye gitmeyecek. Ancak hepimiz buradan ayrılır, öyle suyu alırlar. Bizim geçim kaynağımız hayvancılık. Bu su ancak bizi idare ediyor" ifadelerini kullandı.
-Taraklı Belediye Başkanı Özkaraman-
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ise derenin köy sınırları içinde kalmadığını öne sürdü.
Muhtarlıktan su almak için izin aldıklarını ifade eden Özkaraman, şunları söyledi:
"Kaymakamlığa onaylattık, o ara köy sakinleri bizi mahkemeye verdi. Köy sakinleri köy suyunun ancak kendilerine yeteceğiyle ilgili tespit yaptırdı. Biz de İdare Mahkemesi'ne gidip alınan karara itiraz ettik. Köylülerin bir bilirkişiye yaptırdıkları incelemede, şubat ayında debinin 22 litre/saniye olduğu belirtildi. Biz ise Bölge İdare Mahkemesi'nin tahsis ettiği 3 bilirkişiyle temmuz ayında yaptırdığımız incelemede debinin 150 litre/saniye olduğunu tescil ettirdik. Alacağımız su ise 22 litre/saniye. Mahkeme, bu miktardaki suyu belediyemize tahsis etti."
Muhabir: Uğur Subaşı / Enes Duran / Mehmet Özcan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz