YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köyceğiz-dalyan Öçk Bölgesinin Yıllık Ekonomik Değeri 51 Milyon Dolar

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK)...

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu tamamlandı. Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 51 milyon 216 bin ABD doları olarak belirlenirken, bölge yönetim planının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bazı idari ve mali iyileştirmelerin yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu’nda önemli uyarılar yer aldı.

YILLIK EKONOMİK DEĞER 51 MİLYON 216 BİN ABD DOLARI

Raporda, Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi’nin biyolojik çeşitliliğinin, geniş çapta ekosistem hizmetlerine taban oluşturduğu ve bunların da çok sayıda faydalanıcının ekonomik refahını destekleyerek Türkiye’nin gayrisafi milli hâsılasına katkıda bulunduğu vurgulandı. Bölgenin yıllık olarak ürettiği ekonomik değerin, 51 milyon 216 bin ABD doları olduğuna işaret edilen raporda, bu değerin yaklaşık 48,5 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinde sağlandığının altı çizildi. Balık, atıksu arıtımı, erozyon kontrolü ve karbon tutma başlıkları da bölgenin yıllık ekonomik değerine katkı yapan diğer unsurlar olarak öne çıktı.

“İDARİ VE MALİ ENGELLER AŞILMALI”

Raporda, bölgeye yönelik olarak yer alan öneriler arasında, önemli uyarılar dikkat çekti. Bölgenin yönetim planının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bazı idari ve mali engellerin aşılmasının gerekli olduğu vurgulanan raporda ayrıca, balık stoklarının ekonomik, ekolojik ve biyolojik olarak izlenmesi gerektiği; turizmin, bölgenin deniz koruma alanı statüsünü bütünleyici bir şekilde gelişmesi ve yönetilmesi gerektiği ve Ekosistem tabanlı hizmetlerin değerindeki değişimi ve bunlar arasındaki dengeleri gözlemlemek amacıyla bölgede değerleme çalışmalarının düzenli aralıklarla yürütülmesi gerektiği de ifade edildi.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler