YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köyden Dünyaya Kesme Çiçek Ihracatı

Türkiye'nin "gül bahçesi" Isparta'da birkaç dekar alanda başlayan kesme çiçek üretimi, talebin artmasıyla 450 dekar alana ulaşarak köylünün önemli geçim

Türkiye'nin "gül bahçesi" Isparta'da birkaç dekar alanda başlayan kesme çiçek üretimi, talebin artmasıyla 450 dekar alana ulaşarak köylünün önemli geçim kaynağı oldu.

Merkeze bağlı 2 bin 700 nüfuslu Deregümü köyünde 1998 yılından itibaren gül ve üzüm bahçeleri bozularak, seralarda daha iyi gelir getiren kesme çiçek üretimi yapılmaya başlandı. Bugün yılda ortalama 47 milyon dal kesme çiçek üretimi yapılan ve pek çok ülkeye ihraç edilen köye, bu sayede 6 milyon avro girdi sağlanıyor. Üretilen kesme çiçekler, 15'in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da 1998 yılında deneme üretimiyle başlayan kesme çiçeğin geçen yıllar itibarıyla büyük gelişme gösterdiğini söyledi.

Kesme çiçek üretiminin yarattığı katma değer ve işsizliğe sağladığı olumlu katkı ile Isparta'nın ekonomik gelişimine önemli fayda sağladığını belirten İpek, "İlk defa 1998 yılında 3 dekar alanda 180 bin adet üretimi yapılan kesme çiçek, bugün 450 dekar alanda 47 milyona ulaştı. Üretimi yapılan kesme çiçekler başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Kesme çiçek üretiminden yıllık 6 milyon avro gelir elde ediliyor. Ortalama 750 aile yıl boyunca kesme çiçek üretimi yapmakta ve önemli istihdam alanı oluşturulmaktadır" dedi.

İpek, Antalya'daki seralarda kesme çiçek üretimi bittiği andan itibaren Isparta'da kesme çiçek üretildiğini, bu sayede pazar açığı olmadan ürünlerin sürekli piyasaya arz edildiğini vurguladı.

-"Köyde işsizlik kalmadı"-

Kesme çiçek üreticisi Mehmet Erdoğan ise kesme çiçek üretimini 2000 yılından itibaren yapmaya başladıklarını, Deregümü köyünde daha önce 30-40 hektar alanda yapılırken, bugün 450 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapıldığını söyledi.

Isparta'nın en büyük avantajının, kış döneminde Antalya ve İzmir'de üretilen kesme çiçeğin Isparta'da yazın üretilmesi olduğuna işaret eden Erdoğan, "Antalya ve İzmir'in boşluğunu Isparta dolduruyor. Böylece ihracatta da kesinti olmuyor. Kazancı çok iyi olduğu için köyde son yıllarda üreticiler kesme çiçek üretimine başladı. Hem üreticiler hem işçiler kazanıyor" diye konuştu.

Kesimi yapılan çiçeğin yüzde 90'ını ihraç etiklerini ifade eden Erdoğan, Rusya, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine kesme çiçek ihraç etiklerini vurguladı.

Isparta'da 2011 yılında yaklaşık 47 milyon dal kesme çiçek üretimi yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Köydeki çiftçilerimiz kesme çiçek üretimine yönelmeden önce üzüm yetiştiriciliği yapıyordu. Köylüler gül ve üzüm bahçelerini bozarak daha çok gelir getirdiği için kesme çiçek üretimine başladı. Bu sayede köyümüzde hem işsizlik kalmadı hem de üreticiler daha çok kazanmaya başladı."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler