Çukurova Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği (KÖYDER), İspanya ve Romanya ülkelerinden ortaklarıyla yürütmekte olduğu ’Kültür ve Müzik’ konulu AB Grundtvig Projesi kapsamında son toplantısını Adana’da gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Halim Tosunlu projedeki amaçlarını, ‘’Avrupa kültürünün gelişmesi yönünde kültürel zenginleşme kaynağı olarak dayanışma içinde olan çalışma grupları kurmak ve araştırma-eylem metodolojisine dayalı, uluslararası sanatsal Avrupa ağları üzerinden, yaygın eğitim veya Grundtvig programları ortamında geliştirilen bir öğrenme sürecine katılımcıları dahil etmek’’ şeklinde açıkladı.
Proje toplantısı çerçevesinde Adana ve çevresinde tarihi ve kültürel etkinliklerde bulunduklarını anlatan Tosunlu, “İspanya’dan Asociación Musical Cultural Hispano Europea ve Romanya’dan Colegiul Naţional DeArte DinuLipatti kurumlarından gelen misafirlerimize Tarsus ve Kozan’da gerçekleştirdiğimiz kültürel gezilerimizle, tarihi ve kültürel zenginliklerimizi tanıttık. Ayrıca misafirlerimizi dernek üyelerimizin evlerinde ağırlayarak Türk aile yapısını yerinde görmelerini ve Türk misafirperverliğine şahit olmalarını sağladık.’’ dedi.
Projenin amaçları çerçevesinde Çukurova Özel Burç Koleji konferans salonunda ‘’kültür ve müzik’’ gecesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Halim Tosunlu, ‘’Misafirlerimiz kendi kültür ve müziklerinden örnekler sunmakla yetinmeyip, Türk müziklerini arkadaşlarımızla birlikte çalıp söylediler. Programda yer verdiğimiz Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve tasavvuf müziğimizden, özellikle Sema gösterisinden oldukça etkilendiler’’ dedi. Projenin en önemli ürününün İspanyol ekip tarafından bestelenen proje ortak parçası olduğunu ifade eden Tosunlu, Türkiye ile Türk değerlerinin yabancı misafirlere tanıttıklarını da sözlerine ekledi.
Projeye katılan İspanya ekibinin koordinatörü, İspanya’nın önde gelen gitaristlerinden Eduardo Pascual Diez de “Burada bulunduğumuz sürece Türk ekibi bize proje partneri olarak değil arkadaş gibi, aynı ailenin fertleri gibi davrandı. Bize şehirlerini, derneklerini ve hatta evlerinin kapılarını açtılar. Burada geçirdiğimiz her an çok değerliydi. Projenin sona ermesinden büyük üzüntü duyuyoruz. En kısa zamanda Türk arkadaşlarımızla yeni projelerde yer almayı istiyoruz.’’ dedi. Türk halk müziğinden ve bağlamadan çok etkilendiğini de ifade eden Eduardo Pascual Diez, Burç Okulları Müzik Öğretmeni Esef Yangün’ün kendisi için yaptığı bağlamayı ülkesine götürdü.
Projeye katılan Romanya ekibinin koordinatörü psikolog Alina Munteanu da, Türk ekibine teşekkür ederek, “Tarihi ve kültürel değerlerinizin yanı sıra, Türk aile yapısında kadına verdiğiniz değer, aile içi iletişim ve dayanışma bizleri çok etkiledi. Projenin her yönüyle amacına ulaştığını düşünüyorum.’’ diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz