YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köylerine Keşif Götürmek İçin Pülümür Çayı Üzerine Köprü Yaptılar

Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köylüleri, geri dönüşler için gerekli olan keşif için, kendi çabalarıyla...

Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köylüleri, geri dönüşler için gerekli olan keşif için, kendi çabalarıyla Pülümür Çayı üzerine köprü yaptı.

Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köyü 40 hane iken, 1994’te güvenlik gerekçesiyle tamamen boşaltıldı. Köyün şehir ve diğer köylerle tek bağlantısını sağlayan asma köprüsü de aynı gerekçeyle yıkıldı. Dokuzkaya köylüleri, Dayanışma Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği kurarak köye dönüş amacıyla yol ve köprü yaptırma mücadelesinde başarısız kaldı. Başarısız kalan köylüler, kendi köprülerini yapmaya başladı. Sabah saatlerinde bir araya gelen 20 kişi şehir merkezine 35 kilometre mesafede bulunan Zağge bölgesine gitti. Vatandaşlar, burada atıl durumdaki telefon direkleriyle iskeletini oluşturarak, üzerine tahtalar çakmak suretiyle geçici bir köprü inşa etti.

Köprü inşaatında çalışırken, basın mensuplarına bilgi veren Dokuzkaya köyü Dayanışma Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Aygül, 3 yıldan beri başvurmadıkları makamın kalmadığını söyledi. Aygül, "Sorunlarımız bir türlü kimseye anlatamadık. İnsan hakları başkanlığına, başbakanlığa, valiliğe, kaymakamlığa başvurduk. Dedik ki; 'Bakın biz bu haklardan mahrumuz, köyümüze gidemiyoruz, cenazelerimizi götüremiyoruz, yıllardan beri mülkiyetlerimizi kullanamıyoruz.' İki gün sonra köyümüze zarar ziyan tespiti için keşif gidecek. Devlet gelsin kendi görevlilerini buradan karşıya geçirsin. Mahkeme kararına rağmen bir yıldan beri keşif yapılamıyor" dedi.

Kendi köprülerinin daha önce örgüt militanlarının geçişi olmasın diye imha edildiğini anlatan Aygül, "Bir türlü yapılamayan yol ve köprüler nedeniyle 19 yıldan beri köye dönerek ve mallara sahip çıkamıyoruz. Köye kadastro ve zarar ziyan tespitleri için gerekli olan keşiflerin yapılması amacıyla son çare diye köylüler olarak böyle bir girişimde bulunduk. Suların alçak olduğu 3 aylık dönemlerde geçebileceğimiz şekilde bir köprü inşa ediyoruz" diye konuştu.

Bu köprü tamamlandıktan sonra 19 yılın ardından köylerini ziyaret edeceklerini dile getiren Aygül, "Bu ülkeye gerçekten barış gelir umuduyla köprümüzün adını 'Barış Köprüsü' koyacağız" şeklinde konuştu.

1994 yılında İstanbul'a göç ederek yaşamını sürdüren ancak 5 yıldan beri köyüne yerleşmeye çalışan Hıdır Karabulut adlı köylü, "Köyümüze günübirlik gidip gelebiliyoruz. Çünkü barınacak yerlerimiz yok. Bütün ceviz ağaçlarımız kurudu. Yerler rokettenmiş, helikopterler kalktığı zaman sürekli bombalarını Dokuzkaya olarak adlandırılan bu bölgeye boşaltılırdı. Medyada adı sıkça dile getiriliyor. Köyümüz sivil girişine yasaklanmıştı. Kardeşim Malatya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak yasağı kaldırdı. Köy yolu ve köprümüz yapıldığı anda gidip köyümüze yerleşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler