İHA - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, köylünün üreten değil tüketen toplum olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.
Prof. Dr. Karadeniz yaptığı açıklamada, 1970'li yıllarda üreten köylü oranının yüzde 75 olduğunu, günümüzde ise bu oranın yüzde 50'lere kadar düştüğünü ifade etti. Her geçen gün köylünün üretmekten uzaklaştığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, "1970'li yıllarda 'tarımı ancak köylüler yapar' düşüncesi hakimdi. Günümüzde ise köylü kesimi tarımı elinin tersiyle itiyor" dedi.
Kırsal kesim insanına 'sanayi bölgesinde yaşayanların hayat standartları çok daha yüksek' düşüncesinin benimsetildiğini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, "Bugün Hollanda hem tarım hem de sanayiyi aynı anda götürüyor. Biz ise tarım ülkesi olma ruhunu benimseyememişiz. Artık üreten bir toplum değil tüketen bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Köylü kendisinin çok rahat üretebileceği sütü, yoğurdu, tereyağını, domatesi, yumurtayı şehirlerden alıp köye götürüyor. Ekmeğini yapmayı bırakıp şehirden ekmek almaya başlamış. Toplumda tarımla uğraşan kişilerin köylü ve ikinci sınıf insanlar olduğu izlenimi oluşmuş. Dolayısıyla tarımı yavaş yavaş üreten değil, tüketen bir toplum olduk" diye konuştu.
"KÖYLÜ-KENTLİ MAKASI AÇILIYOR"
"Köylü, şehirli olma özentisine girince üretimi bıraktı" diyen Prof. Dr. Karadeniz, sözlerine şöyle devam etti:
"Köylü fakirleşti, kentli zenginleşti. Bu arada sosyal uçurum makası her geçen gün açıldı. Köylüler şehre inince sanayi ve hizmet sektöründe çalışan kentliler köylüye satmaya başladı. Köylü bir takım elbiseyi daha önce 5 yıl giyerken şimdi her yıl yeni elbise almaya başladı. Sonucunda köylü kesimi yüzde 75'lerden yüzde 50'lere kadar geriledi. Köylü günümüzde kolayı seçti. Köylü standartlarını yükseltmek için değil sadece yaşamak için üretiyor. Köylünün her geçen gün hayat standartları küçülüyor. Artık çocuğunu okutamıyor evini yenileyemiyor."