Konya’nın Hüyük ilçesinde organik çilek üretimi önemli bir atılım yaparak birçok ülkenin aradığı bir marka haline gelirken, yetiştirilen ürünler köylü kadınların kullandığı ATV motor, çapa ve eşek ile hal merkezine ulaştırılıyor.
Organik çilek üretimi ile ünlü İlmen beldesi ve Değirmenaltı köyünde ürünün hasadının başlaması ile birlikte gün boyu toplanan ürünler, otomobil, traktör, kamyonet gibi araçların yanı sıra son yıllarda çiftçilerin gözdesi haline gelen ATV ve çapa motorlarıyla naklediliyor. Hal merkezi ve toptan alım yerlerine taşıma işini ise köylü kadınlar gerçekleştiriyor. İmkansızlıklar ve yakıt derdi olmaması nedeniyle tarladan hal merkezine eşeklerle ürün taşıyan yaşlıların yanı sıra köylü kadınların ATV motor üzerinde alım merkezine kasalarla ürün getirmesi görenlerin ilgisini çekiyor.
İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, yöre insanının 2000’li yıllarda çevre illere çapa yapmaya giderken organik çilek üretimine yöneldikten sonra yaşadığı yerde doymaya ve iyi bir gelir imkanı elde etmeye başladığını söyledi. Şahin, çilek üreticisinin eskiden alım merkezlerine ürününü imkansızlıklar nedeniyle genelde eşek arabalarıyla ulaştırdığını anımsatarak, “Ama hala eşek arabalarıyla bu nakli gerçekleştiren özellikle yaşlı insanlarımız var. Son zamanlarda ise bu konuda çapa arabaları üreticimizin gözdesi oldu. Traktör römorku, kamyonet, özel binek otomobil, eşek arabası, taktak diye tabir ettiğimiz motorlar, çapa motorları ve akla gelebilecek her türlü araç nakilde kullanılabiliyor” diye konuştu.
HÜYÜK ÇİLEĞİ DÜNYA SIRALAMASINDA
Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Adem Çelik ise, daha önce ilkel yöntemlerle yapılan çilek üretiminin desteklerle daha bilinçli ve teknik imkanlarla yapılmaya başladığını bildirdi. Halen köyde 500 dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını anlatan Çelik, aynı zamanda Türkiye’deki tek organik çilek yetiştiriciliği birliği başkanı olduğunu belirterek, “Organik çilek üretimiyle halkımızı, yöremizi tanıttık, tüm köylerde yetiştiriciliğe ön ayak olduk. Vatandaşımız bu işten artık iyi para kazanıyor. İhracata ve Türkiye’nin her yerine ürünümüzü gönderiyoruz. Türkiye şu anda organik çilek üretiminde dünya sıralamasında 3’üncü sıraya yerleşti. Türkiye’de ise Konya birinci sıraya yerleşti. Konya’da Hüyük bu liderliği ele geçirdi” dedi.
KÖYLÜ KADINLARI ARTIK EVDE OTURMUYOR
Değirmenaltı köyünde sertifikalı olarak yapılan organik çilek üretiminde kadının da evinde oturmadığını ve ailelerin artık gayet mutlu ve işinden oldukça memnun olduğunu dile getiren Çelik, “Kadınlarımız artık evlerde oturmuyor. Çoğunun ATV motoru var ve biz artık iş alan değil, işveren konumundayız. Köyümüz göç vermekten ziyade göç alan bir noktaya geldi. Artık bütün TIR’ların buralara yerleştiği, buradan ihracata mal göndereceğimizin ve ülke ekonomisine katkıda bulunacağımızın inancıyla bu yolda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda ilçe adına markamız Konya-Organik Şirin Yayla çileği olarak satışı yapılıyor. Halihazırda mal yetiştiremiyoruz ve pazarımız çok iyi durumda. 500 tona yakın mal ürettik ve sattık bu yıl için. Ama, daha yeterli bir rakam değil. Kasım’ın 15’ine kadar devam edecek hasat sezonunda hedefimiz bin ton ürün yetiştirmek, önümüzdeki yıllarda ise bu rakamların üzerine çıkmayı planlıyoruz. İhracat olarak Rusya, ABD, Norveç başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ürün gönderiyoruz. Ama mal yetiştiremiyoruz, fazlasını ürettiğimizde bile çok rahat satışı yapılabilecek bir ürün bu organik çilek” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz