Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, çiftçilik yaparak geçimini sağlayan köylülerin bankalar tarafından ipotek edilerek el koyulan tarla ve arazileri ile birlikte soya üreticilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
TBMM’de ilgili bakanlıkların yanıtlaması istemiyle 4 soru önergesi veren Tanrıkulu, çiftçi ve köylünün mağdur edildiğini söyledi. Hükümetin tarım politikalarını eleştiren MHP’li Tanrıkulu, “Son on yıldır ‘Köylü milletimizin efendisidir’ anlayışı unutulmuş, köylü ve çiftçi vatandaşlarımız kaderlerine terk edilmişlerdir” dedi.
Ahmet Kenan Tanrıkulu, TBMM'ye verdiği önergeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tarımla geçimini sağlamaya çalışan İzmirli köylümüz, çiftçimiz başarısız tarım politikaları neticesinde başta Bakırçay ve Menderes havzalarında olmak üzere bankalara borçlanmakta, ancak ya öngörülmeyen doğal afetlerin zararlarından ya da ürettiği ürünün para etmemesi nedeniyle bu borçlarını ödeyememektedir. Bu olumsuz durumun sonucunda bankalara ipotek ettirdikleri tarlaları, bahçeleri ellerinden alınarak durum daha da vahim hale getirilmektedir.Bugün ailecek, aylarca uğraşıp ürettikleri ürünler masraflarını karşılamamakta, buna mukabil bankalar kıskaç altına almakta ve birçok alanda su ve elektrik sayaçları borçları nedeniyle sökülmektedir."
AKP'nin ise ‘tarım destekleri veriyorum’ söylemiyle bütün bu olumsuzlukları görmezden geldiğini anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Yıllardan bu yana çözüm için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmemektedir. Hal böyle olunca; bir sonraki dönemin ürününü ekebilmek, yetiştirebilmek için bankalardan kredi kullanan çiftçimizin borcunu biraz geciktirmesi, tarlasının, arazisinin bankalar tarafından el koyulmasıyla sonuçlanmaktadır. Çiftçimiz, köylümüz hiçbir dönem bu kadar sahipsiz, bir başına bırakılmamıştı."
On yıl önce para eden ürünlerin artık para etmediğini belirten Tanrıkulu,
sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yetmiyormuş gibi yem fiyatları arttığında; yem girdilerinden soyanın, yerli hasat mevsimi olan 2012-Eylül ayında gümrük vergilerinin indirilmesi ile yerli soya üreticilerimiz de mağdur edilmiştir. Oysa bu mağduriyet; soya ithalatındaki gümrük vergilerinin hasat mevsimi olan Eylül ayında değil de yerli soya stokunun bittiği Şubat veya Mart aylarında indirilmesiyle önlenebilirdi. Ancak, böyle bir zihniyetin iş başında olmaması ülkemizde tarımı bitirme noktasına getirerek, tarihinde ilk kez saman ithal eden bir sürece getirmiştir. Tüm bu olumsuzlukların giderilmesi ve çiftçimizin rahat bir nefes alabilmesi için TBMM’de vermiş olduğum yazılı önergelerimle bu mağduriyetlerin giderilmesini bekliyorum.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz