YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köylülerin, Çimento Fabrikasına Karşı Mücadelesi Devam Ediyor

Samsun’un Kavak ilçesi Köseli köyünde yaklaşık 388 hektar alana yapımına başlanan çimento fabrikası ile ilgili...

Köylülerin, Çimento Fabrikasına Karşı Mücadelesi Devam Ediyor

Samsun’un Kavak ilçesi Köseli köyünde yaklaşık 388 hektar alana yapımına başlanan çimento fabrikası ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı olduğunu öne süren köy sakinleri, fabrika ile ilgili hazırlanan başka bir ÇED raporu olduğunu öğrenince eylem yaptı.

Samsun’un Kavak ilçesi Köseli köyünün merkezinde 6 mahalleyi kapsayarak yaklaşık 388 hektar alana üst yapı inşaat firması tarafından inşaatına başlanan çimento fabrikası hakkında hazırlanan ÇED raporu ile ilgili açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı verildiğini öne süren köy sakinleri, ikinci bir raporu hazırlandığını öğrenince, eylem yaptı. İnşaat çalışmasının sürdürüldüğü çimento fabrikasının karşısına traktörleri ile yaşlı, çoluk, çocuk toplanan köy sakinleri, yargı kararlarının uygulanmasını talep ederek, yetkilileri göreve davet etti.

Köy sakinleri adına açıklamada bulunan Kadir Us, "Köseli köyünün merkezine yapılan bu çimento fabrikası tamda su kaynaklarının olduğu bölgeye yapılıyor. Bu çimento fabrikasında günlük olarak 450 ton kömür yakılacak ve fabrikanın çevresinde yer alan tarım arazileri etkilenecektir. 2009 yılında yapımı kararlaştırılan çimento fabrikası hakkında birçok dava açtık. Açtığımız davalar neticesinde çimento fabrikası ile ilgili hazırlanan ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Daha sonra firma başka bir ÇED raporu hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğunu öğrendik. İnşaat alanında ruhsatsız olarak çalışma sürdürülüyor. Fabrikanın bulunduğu alandaki arazilerimizi köy sakinleri kullanamıyor. Burada yargı kararlarının uygulanması konusunda devletin kurumlarını görevlerini yapmaya davet ediyorum. Hazırlanan yeni ÇED raporunu da yargıya taşıyacağız." dedi.

Öte yandan başka bir köy sakini Emrullah Gülcan, fabrika inşaat alanına yakın arazileri kullanan vatandaşların can güvenliğinin bulunmadığını öne sürerek, geçtiğimiz günlerde bir köy sakinin fabrikada çalışan inşaat işçileri tarafından darp edildiğini iddia etti. Gülcan, "Bizler köyümüzde yaşanan bu çimento fabrikası konusunu ilk olarak TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız." diye konuştu.

Köy sakinleri eylem sonrası sessiz bir şekilde dağıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler