MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Tuzabat köyünde meydana gelen ilginç hırsızlık olayları köyü kuraklığa mahkum etti. İl Özel İdaresi'ne başvuran muhtar ve köylü çaresizce susuzluk ve kuraklığa boyun eğiyor. Yeni dikilen fidanlar ise kurumamak için taşınan suyla can bulmaya çalışıyor.
Köy yakınındaki Beypınarı mevkiinden çıkan kaynak sularını kurdukları set ve havuzlarla köye taşıyan sistemin önce 2 dinamosu, sonra 3 kilometrelik kabloları daha sonra ise direkteki trafoları çalındı. Usta hırsızlar kapıyı açmakla kalmadı, yerinden sökerek götürmeyi tercih etti. Köylüler şimdi merakla trafonun demir direklerinin ne zaman çalınacağını bekliyor. Milas'a 15 kilometre uzaklıktaki Tuzabat köyünün bahçe sulama şebekesi takdire şayan olsa da bu bölgenin tespitini iyi yapan hırsızlar ıssız ormanlık alanı kendilerine mekan tuttular. Beypınarı mevkiinden çıkan ve Murat Bey Çeşmesi olarak adlandırılan bölgeden toplanan akarsu daha sonra kurulan dinamo sistemi ile günde 4'er saatten iki vardiya olarak toplam 8 saat köyün bahçe sulamasında kullanılıyor.
Köy içinde açılan kanallar ile özellikle 3 yıl önce tütün ekimindeki kotadan dolayı alternatif arayışlar sonucunda bu su ile kiraz, şeftali ve kayısı üretimi ile sebze üretimi yapan köylü 12 Aralık'tan bu yana tamamen susuz kaldı. İlk olarak 20 kilowattlık 2 dinamosu çalınan köyde sırasıyla hatta bağlı olan 3 kilometre mesafede yüksek gerilim hattını, dinamoların bağlı olduğu depo ile direk arasındaki hattı 2 kez ve en ilginci kilitli olan depo kapısını çalan hırsızlar 12 Aralık'ta işi daha da büyüterek direğin üst noktasında bağlı olan 100 kilowattlık yağlı soğutma sistemli trafoyu yerinden sökerek, içini boşalttılar. Trafoyu direkten sökerek yaklaşık 5 metrelik yükseklikten aşağı atan kimliği belirsiz kişi ya da kişiler içini açarak yaklaşık 200 kilogram ağırlığındaki trafonun içindeki malzemeler çalındı.
Yaşanan hırsızlık olaylarının kendilerini mağdur ettiğini açıklayan Köy Muhtarı Dursun Uysal, "Suyumuz boşa akıp gidiyor. İl Özel İdaresi'nin konuya daha duyarlı olmasını istiyoruz. Trafomuzun gelmesi ile bahçelerimize can gelecek. Tütün ekiminin sona ermesi ile bahçeciliğe yönelen köylümüz 3 yıldır kısım kısım fidan dikerek bahçelerini hayata döndürüyor. Ancak bu yıl daha yakın bir sürede 800'ü aşkın kiraz fidanı diktik. Şimdi hepsi kuruma ile karşı karşıya. Taslarla su taşıyıp fidanlarımızın kurumasını önlemeye çalışıyoruz" dedi.
Sulama suyu hattı ile susuz topraklarımızı verimli hale getirmeyi düşünen köylü ise çaresizce yetkililerin çözüm bulmasını ve mağduriyetin giderilmesini bekliyor. 2 ayı aşkın süredir başvurulan İl Özel İdaresi'nden ise henüz bir yanıt alınamadığı bildirildi.