YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kozmetik Satışı Öncesi ‘Toksik Güvenlik Raporu’ Hazırlanacak

Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürünlerin içeriğindeki 'toksikolojik zehir' tespiti için önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Avrupa...

Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürünlerin içeriğindeki 'toksikolojik zehir' tespiti için önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Avrupa Birliği yasalarına uyumlu kozmetik ürünlerde güvenlik değerlendirmesini toksikoloji uzmanları yapacak.

Günlük hayatta hemen herkesin sıklıkla kullandığı şampuandan deodoranta, diş macunundan parfüme kadar piyasaya sunulacak tüm kozmetiklerin sağlığa zararlı olmadığını, güvenli olduğunu kanıtlayan ‘Kozmetik Güvenlilik Raporu’ hazırlanacak. Kozmetik ürün için piyasaya sürülmeden önce bu raporlar kapsamında içeriğindeki değerler standartlara uygun olmayan ürünlerin satışı yasaklanacak.

Kozmetik sektörü sabunlar, diş macunları, ıslak mendiller, tıraş köpükleri, bebek ve anne temizlik ve bakım ürünleri, güneşten koruyucu kremler, saç boyaları, parfüm ve makyaj ürünleri, cilt ve vücut bakım ürünleri, masaj yağları, parfüm salan tişörtler, kozmetik bakım yapan eldivenler, çoraplar olmak üzere uzadıkça uzayan ve her gün yenileri eklenen ve 300 bini aşan çeşidiyle dev bir sektör. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ‘Kozmetik Ürünlerde Güvenlik Değerlendirmesine İlişkin Kılavuz’ hazırladı. Bu kılavuz kapsamında artık kozmetik ürün üreticilerinden ürünün tüm özelliklerinin yer aldığı ‘toksikoloji belgesi’ istenecek. Kozmetik ürünlerini içeriğinde yer alan tüm toksikolojik (zehir) maddeleri belgede yer alacak. Kozmetiklerin güvenle kullanabilirliğini kanıtlayan Kozmetik Güvenlilik Raporu her kozmetik ürün için piyasaya sürülmeden önce hazırlanacak. Bakanlık, Avrupa Birliği standartlarınca ve sağlık açısından belirlenen limitlerin üzerinde madde tespit edilen ürünlerin satışını yasaklayacak.

Kozmetik ürünlerin ani etkileri (tahriş gibi) ve olası uzun dönem etkileri ve insan ömrü boyunca yaygın biçimde kullanıldıkları da dikkate alınarak piyasaya arz edilmeden ‘güvenlik sorumlusu’ tarafından güvenlik değerlendirmesi yapılacak. Bu değerlendirmeye ilişkin bilgi, belge ve raporlar ürün bilgi doyası içerisinde ‘Güvenlik Değerlendirmesi’ başlığı altında dosyalanacak. Değerlendirme raporunda kozmetik ürünün bileşenleri, toksikolojik karakteri, kimyasal yapısı ve maruz kalma seviyeleri, ürünün kullanımına sunulduğu hedef kitlenin veya ürünün uygulanacağı bölgenin belirgin maruz kalma özellikleri yer alacak. Bu değerlendirmeler eczacılık, veterinerlik, biyoloji, kimya, biyokimya, toksikoloji, mikrobiyoloji, dermatoloji, tıp veya eşdeğer bir bilim dalında diploma sahibi ve yeterli tecrübeyi yetkili kişiler tarafından yapılacak. Kozmetik ürün tüketiciye sunulduktan sonra ve kullanım sırasında da güvenliği izlenecek. Kozmetik ürünün kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek istenmeyen etkilerin raporlanarak ürün bilgi dosyasında yer alacak.

Ürün bilgi dosyasında ‘Kozmetik Ürün Güvenlik Bilgileri’ başlığı altında kimyasal tanımı, kimyasal adı, kullanım amacı, parfüm ve aromatik bileşenlerin adı, kod numarası ve tedarikçinin kimliği yer alacak. Ürünün niteliğine ve teknolojisine göre renk, koku, görünüm, pH, yoğunluk, viskosite gibi spesifikasyonları, kabul kriterleri ve test metodları tablo halinde verilecek.

KOZMETİK ÜRÜNLERİN GÜVENLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ KURSU DÜZENLENECEK

Kozmetiklerin toksikolojik değerlendirme raporu olan ‘Kozmetik Ürünlerin Güvenlik Değerlendirmesi’ alanında Sağlık Bakanlığı, akademisyenler ve sektör işbirliği ile başlatılacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türk Toksikoloji Derneği ve TOBB Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi işbirliği ile 7-9 Haziran 2013 tarihlerinde Ankara’da ‘Kozmetik Ürünlerin Güvenlilik Değerlendirmesi Kursu’ düzenleyecek. Kurs, akademi ve sektörden toksikoloji alanında yüksek lisans derecesi sahibi katılımcıların kozmetik ürünlerin güvenlik değerlendirmesinde mevzuat esasları kapsamında konuya ilişkin güncel değerlendirmelere ilişkin eğitim alması esaslı olacak. Ülke genelinde toksikoloji alanında en az yüksek lisans yapmış kişilerin ‘Kozmetik Güvenlilik Değerlendiricisi’ olarak profesyonelleşmesi ve bu alanda aktif olarak hizmet verilmesi amacıyla eğitim programı yürütülecek. Sadece Türkiye’de değil Bölge Ülkelerine de bu hizmetin verilebilmesi hedefleniyor. Kursta akademik kökenli, sektörden veya dışarıdan farmasotik toksikoloji alanında en az yüksek lisans derecesi olan adayların konuya ilişkin kozmetik mevzuatı kapsamında güncel değerlendirme eğitimi alması ve yapılacak sınavla bunu kanıtlaması esaslı olacak.

Adayların kayıt için Türk Toksikoloji Derneği resmi web sitesi "www.turktox.org.tr" de yer alan esaslar doğrultusunda başvurmaları gerekiyor. Sadece Türkiye’de değil yurt dışına da bu hizmetin verilebilmesi hedefleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler