HABER

KPDS "solu" dünyadan sildi

KPDS "solu" dünyadan sildi

ANKARA (ANKA)- ÖSYM'nin, 6 Mayıs 2007 Pazar günü yaptığı Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı'nda (KPDS) yer alan bazı sorular dikkat çekti.

İngilizce'den Türkçe'ye çevirisinin yapılması istenen sorular arasında, "Dünyada, solun dinamik ve ilerici bir güç olarak varlığını sürdürdüğü herhangi bir yer olduğunu düşünüyor musunuz" sorusu yer aldı. Bu sorunun hemen ardından, cevabı "Eski Yunan'da tapınaklar en önemli kamu binalarıydı, çünkü din, günlük yaşamın temel bir parçasıydı" olan soru geldi. Sorular arasında ayrıca, ABD'nin, Arap petrolüne ilişkin politikalarının olumlanması ve Fransız ve Alman anayasalarında "demokratik, laik, sosyal hukuk devleti" ifadesinin yer almamasına yapılan vurgu dikkat çekti.

ÖSYM'nin düzenlediği 2007 Mayıs dönemi KPDS'de yer alan soruların siyasi içerikleri CHP-DSP ittifakının ve solda birliğin önemli gündem maddesi olduğu dönemde tartışma yaratacak cinsten. Sınavda, Sol'un dünya üzerindeki varlığı sorgulanırken, eski Yunan'da dinin, günlük hayatın bir parçası olmasına vurgu yapıldı. Dikkat çekici sorular, İngilizce dilinden sınava girenlere dağıtılan A kitapçığının 38 ve 39'uncu sıralarında şöyle yer aldı:

"38. Do you think there is anywhere in the world where the left remains a vibrant and progressive force?

A) Solun, dünyanın herhangi bir yerinde varlığını sürdüren dinamik ve ilerici bir güç olduğunu mu düşünüyorsunuz?
B) Dinamik ve ilerici bir güç olarak solun, dünyadaki herhangi bir yerde hâlâ varlığını sürdürdüğünü mü sanıyorsunuz?
C) Sanıyor musunuz ki bir zamanların dinamik ve ilerici gücü olan sol, dünyanın herhangi bir yerin-de varlığını sürdürmektedir?
D) Solun, eskisi gibi dinamik ve ilerici bir güç olarak dünyanın herhangi bir yerinde varlığını sürdür-düğünü mü sanıyorsunuz?
E) Dünyada, solun dinamik ve ilerici bir güç olarak varlığını sürdürdüğü herhangi bir yer olduğunu düşünüyor musunuz?

  1. Temples were the most important public buildings in ancient Greece, because religion was a central part of daily life.

A) Eski Yunan'da tapınaklar en önemli kamu binalarıydı; çünkü din, günlük yaşamın temel bir parçasıydı.
B) Din günlük yaşamın temelini oluşturduğu için, tapınaklar eski Yunan'da en önemli kamu binaları olarak kabul ediliyordu.
C) Eski Yunan'da günlük yaşamın büyük ölçüde di-ne dayanması, tapınakların neden en önemli kamu binaları olduğunu açıklıyor.
D) Eski Yunan'da dinin günlük yaşamın temel bir parçası olması, tapınakları kamu binalarının en önemlisi haline getirmişti.
E) Eski Yunan'da, en önemli kamu binaları olan tapınaklarda sürdürülen dinî faaliyetler günlük yaşamın en temel parçasıydı."

38'inci sorunun, doğru yanıtı E seçeneği, 39'uncu sorunun doğru yanıtı ise A seçeneği olarak ifade edildi.

"Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti" ifadesi almanya'da yok

Sınavda ayrıca, Anglosakson ve Kelt müziğinin Amerikan uygarlığına katkıları (soru 16), Avrupa Birliği'nin insan hakları, temel özgürlükler ve adil yargılanma hakkı dahil hukukun üstünlüğü temeli üzerine kurulduğunun anımsanması gerektiği (soru 37) gibi ifadeleri içeren sorularının yanı sıra, 62'nci soruda yer alan "Unlike the German and French Constitutions, the Turkish Constitution does not merely characterize the Republic as a social state" (Alman ve Fransız Anayasalarına benzemeyen bir biçimde, Türk Anayasası Cumhuriyet'i sadece sosyal devlet olarak karakterize etmez) ifadesi de dikkat çekti.

ABD'nin arap petrolü politikası

Sınavda yer alan bir başka soru ise, ABD'nin Orta Doğu politikalarına gönderme yapıyor. Sınavın 45'inci sorusunda, "ABD, Arap petrolünün serbest akışını sağlamak için askerî güç dahil gerekli her vasıtayı kullanmaya kendini resmen bağımlı kılmıştır." cümlesinin İngilizce'ye çevrilmesinin istendiği sorunun cevabında, "bağımlı kılmak" ifadesinin karşılığında "committed to" ifadesi kullanıldı. Ancak İngilizce'nin yaygın kullanımında, bu ifade "bağımlı kılmak"tan daha çok "kendini adamak" anlamında kullanılıyor. ABD'nin petrol politikalarının olumlanması anlamına gelebilecek böyle bir sorunun Kamu Personeli dil sınavında yer alması dikkat çekiyor.

Etiğin kökeninde dini inançlar

Sınavın 63'üncü sorusunda ise Ataerkil sistemin sadece erkeklerin yönetmesi anlamına gelmediği ifadesinin ardından, söz konusu toplumsal yapının, ebeveynlerin çocuklarına daha fazla yatırım yaptığı bir kültürel rejim olduğu ifade ediliyor. 66'ncı soruda ise, "Although for many individuals, personal ethics are rooted in religious beliefs, this is not true for everyone" (pek çok birey için kişisel etik, dini inançlardan kökünü almasına karşın bu herkes için doğru değildir) ifadesi dikkat çekiyor.

KPDS nedir?

KPDS, yaklaşık 25 bin akademisyen, subay, öğrenci ile Türkiye ve yurtdışında çalışan memurların katıldığı, yabancı dil belirleme amacıyla yılda iki kez yapılıyor. ÖSYM'nin kamu personeli için birçok dilde düzenlediği KPDS için hazırlanan klavuzda, sınava kimlerin girdiği şöyle anlatılıyor:

"Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanlar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personel katılabilir. Ayrıca, personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir."

En Çok Aranan Haberler