Binlerce memur adayı bir süredir KPSS başvuruları için gün sayıyordu. Adayların merakla beklediği KPSS başvuruları 6 Mayıs'ta başladı. KPSS başvuruları 21 Mayıs'ta sona erdi ve başvurular ÖSYM merkezleri ve "www.osym.gov.tr" internet adresinden tamamlandı. Ardından Temmuz ayında KPSS gerçekleştirilecek.
ÖSYM'nin internet sayfasındaki sınav takvimine göre, 2015 KPSS (A Grubu ve Öğretmenlik) 4-5 Temmuz'da, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ise 12 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumdaki adaylar 2015 yılı KPSS başvurularında bulunabilecek. ÖABT dahil KPSS başvuruları 6 Mayıs'ta başlayacak, 21 Mayıs'ta sona erecek. Adaylar başvurularını, ÖSYM merkezleri ve "www.osym.gov.tr" internet adresinden yapabilecekler. 2015-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için kullanılmayacaktır. Bu nedenle 2015-KPSS’ye sadece A Grubu ve Öğretmenlik Kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumda olan adaylar gireceklerdir.
BAŞVURU MERKEZLERİ
Başvuru merkezleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Sınava katılmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvurma süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşacaklardır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. KPSS başvurusunda bulunacak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
BAŞVURU KOŞULLARI
Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS’ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
BAŞVURU İŞLEMLERİ
Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. 3 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve geçerli eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ile sistemde mevcut eğitim bilgisinde düzeltme/değişiklik olan adaylar başvuru işlemlerini bir başvuru merkezinden yapacaklardır.
Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır. **
Eğitim bilgisi: Daha önce yapılan ÖSYM sınavlarına başvuru yapmış adayların eğitim bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Eğitim bilgileri alanında yapılacak tüm bilgi girişleri resmi belgeye dayalı olduğundan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olan adayların, eğitim bilgilerini gösterir resmi belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve belgelerinin onaylı bir örneğini Aday Başvuru Formu ekinde başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Bu belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacak, ÖSYM tarafından talep edildiğinde başvuru merkezlerince ÖSYM’ye gönderilecektir. Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (sağlık raporu vb.) teslim edilmeyecek, gerekli hâllerde bu belgeler doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir.
Başvuru merkezlerince eğitim bilgilerinde yapılacak tüm işlemler resmî belgeye dayalı olarak başvuru işlemi aşamasında yapılır. Başvuru işlemi yapıldıktan sonra bu bilgilerde ekleme/değişiklik/düzeltme yapılmaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme talepleri, öğrenim durumuna ilişkin bilgi ve belgeler işleme alınmaz. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar, sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar KPSS başvurularında isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
KPSS başvurularında sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 22 Mayıs 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 22 Mayıs 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. KPSS başvuruları hakkında detaylı bilgi başvuru kılavuzunda yer almaktadır.
KPSS ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR
Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı Halkbank ATM ve İnternet bankacılığı Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı Tüm PTT iş yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) *Sınav/yerleştirme ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı /banka kartı ile de yatırılabilecektir.
Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile birlikte oturum sayısına bağlı olarak aşağıda belirtilen ücretlerden hangisini yatıracağını söylemeleri gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler. Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilir. Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatle incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık yoksa bankadan ayrılmaları, yanlışlık varsa mutlaka düzelttirerek bankadan ayrılmaları gerekmektedir. Yurt dışından sınava başvuran adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.
Bankaya yatırılacak ücret her oturum 50,00 TL’dir. Cumartesi Sabah oturumuna girecek adaylar için : 50,00 TL Cumartesi Sabah + herhangi bir oturum için : 100,00 TL Cumartesi Sabah + herhangi iki oturum için : 150,00 TL Tüm KPSS oturumları için : 200,00 TL ÖABT (Cumartesi Sabah ve Cumartesi Öğleden Sonra oturumları da zorunludur.) : 50,00 TL
A GRUBU VE B GRUBU KADROLAR
Kamuda iki çeşit kadro yapısı bulunmaktadır. Bunlardan ilki kariyer meslekleri adı verilen kadroları içerisinde bulunduruan A grubu kadrolardır. A grubu kadrolar içerisinde uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, araştırmacı ve denetçi yardımcılığı gibi kadrolar yer almaktadır. Bu kadrolarda kullanılmak üzere tek yıllarda KPSS yapılır ve kariyer mesleklerini isteyen adaylar 2015 yılında olduğu gibi zorunlu olarak tek yıllarda yapılan KPSS'ye katılırlar. B grubu kadrolar ise tüm adayların tercih ettiği Memur, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Bilgisayar Programcısı vs. gibi kadroları içerisinde bulundurur. Bu kadrolarla yapılan Merkezi atamalarda tercih yapabilmek için çift yıllarda yapılan KPSS'den gerekli puanı almak gerekmektedir. Bu puan ortaöğretim(lise) mezunları için P94, önlisans mezunları için P93, lisans mezunları içinde P3 puanıdır. İçinde bulunduğumuz yıl 2015 için KPSS'ye sadece lisans mezunları arasından öğretmenlik mezunları ve kariyer mesleklerinden birini düşünen adayların katılması zorunludur. Bu iki alanın dışında kalanların 2015 KPSS'ye girmesine gerek yoktur.